2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Arvien biežāk mājdzīvnieki pievēršas TV: ko tie redz un kā reaģē?

Arvien biežāk mājdzīvnieki pievēršas TV: ko tie redz un kā reaģē?

Daudzi suņu saimnieki, skatoties televizoru, ir novērojuši, ka arī viņu mīlulis izrāda interesi par ekrānā notiekošo. Tehnoloģiju ražotājs Samsung sadarbībā ar veterinārārstu Andri Balodi skaidro, kā un kāpēc televizors piesaista mājdzīvnieku uzmanību, un vai tie spēj atpazīt ekrānā redzēto un dzirdēto. 

Ja vēl nesen televizora ekrāns dzīvnieku acīm bija izplūdis un vienmuļš, tad mūsdienās suņi spēj ne tikai saredzēt, bet arī saprast televizora ekrānā redzamos attēlus un skaņas, kas tos pavada. Tas noticis, pateicoties jaunāko tehnoloģiju attīstībai – augstas izšķirtspējas televizori ar vēl nebijušām inovācijām. Piemēram, jaunākajos Samsung QLED televizoros ir Quantum Dot tehnoloģija, kas bagātina ne tikai cilvēku, bet arī mājas mīluļu skatīšanās pieredzi ar košām krāsām un kontrastiem, kas palīdz saprotami uztvert attēlu. 

“Lai arī suns apkārtējo vidi un krāsas uztver līdzīgi kā cilvēks, ārzemju pētījumos ir novērotas atšķirības. Tā, piemēram, suņi spēj uztvert tikai divu krāsu gammu, toties attēlus tie apstrādā ātrāk nekā cilvēki. Un, jo augstāka būs attēla izšķirtspēja, jo suns vairāk reaģēs uz televizorā notiekošo. Visbiežāk to var novērot tad, kad tiek iegādāts jauns un kvalitatīvs televizors – visiem mīluļu saimniekiem iesaku pavērot savu mājdzīvnieku – iespējams, tam parādīsies izteikta interese par ekrānā notiekošo, par ko liecinās tuvošanās ekrānam. Un, kas zina, varbūt TV skatīšanās kļūs par vēl vienu veidu, kā kopā pavadīt laiku,” stāsta veterinārārsts A. Balodis. 

Vai un kādi ir pierādījumi? 

2013. gadā veiktais pētījums liecina, ka suņi ir pietiekami inteliģenti, lai televizora ekrānā atpazītu dzīvniekus – pat tos, kurus viņi dzīvē nekad nav redzējuši. Visbiežāk novērots, ka suņi dod priekšroku citu savu sugas brāļu vērošanai, īpašu uzmanību pievēršot tieši skaņām, piemēram, suņu rejām, smilkstēšanai vai cilvēkiem, kas dod suņiem draudzīgas komandas, uzslavas vai spēlējas ar dzīvnieku rotaļlietām. 

Kāds suns, tāda reakcija 

Tas, kā suņi reaģē uz televizoru, nav atkarīgs tikai no bioloģijas, bet arī suņa šķirnes un pat rakstura īpašībām. Vetārsts A. Balodis apstiprina, ka suņiem, tāpat kā cilvēkiem, ir atšķirīgi raksturi. Daži būs draudzīgāki un mierīgāki, kamēr citi – mazāk draudzīgi vai pat plēsonīgi. Suņa raksturs iezīmējas arī pēc tā, kā tie reaģē uz ekrānā rejošu suni – daži no sajūsmas skries tuvāk televizoram, citi pilnībā ignorēs, un tad būs arī tie, kas riedami skries aiz TV ekrāna meklēt attēlā redzamo suni.  

TV skatīšanās kopā ar mājdzīvnieku

Ja ir vēlme palutināt savu mājdzīvnieku, ieteicams uzslēgt īpašu televīzijas kanālu, kas paredzēts suņiem – DogTV. Tā kā suņiem ir labāka perifērā redze un tie labāk uztver pat sīkas kustības lielā attālumā, šajā kanālā vienā sekundē tiek raidīti vairāk kadri, nekā ierasts cilvēku acīm draudzīgos TV kanālos. Arī izmantotās krāsas ir tikai divas – zilā un dzeltenā, ko suņa redze spēj uztvert vislabāk. Citas krāsas suņu acīm izskatās pavisam citādi, piemēram, sarkano krāsu tie redz kā pelēkbrūnu vai pat melnu. Mājdzīvniekam noteikti patiks arī filmas vai video, kuros piedalās citi dzīvnieki – jo vairāk kustību un skaņas, jo mīlulim būs interesantāk.  

Laura Grikke, Projektu vadītāja

Atstājiet komentāru