2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Laika vērotāja prognoze: Septembrī gaidāma gan atvasara, gan pirmais sniegs

Laika vērotāja prognoze: Septembrī gaidāma gan atvasara, gan pirmais sniegs

Dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs savā blogā prognozējis, kāds laiks gaidāms septembrī.

Kā atklāj Bukšs, septembra pirmajā pusē laikapstākļi būšot mainīgi, kad vēsākas dienas mīsies ar siltākām un nokrišņi būs īslaicīgi. Līdz 8. septembrim lielākoties dienās būs atvēsinošas temperatūras, bet naktis būs vēsas.

"Saule mīsies ar mākoņiem un nokrišņi īslaicīgi. Šajā laikā salnu vietās iespējamas arī pirmās rudens salnas," savā blogā "Mans laiks" raksta Bukšs.

Vēlāk temperatūra dienā pārsvarā būšot ap +13... +18 grādiem, bet naktīs tā noslīdēs līdz +5... +10 grādiem. Būšot vairāk mākoņu, nokrišņu un vējainu dienu.

Septembra otrajā pusē, it īpaši ap 21. septembri, pārsvarā būšot bez nokrišņiem.

"Vairāk saules dienā un zvaigžņu naktī, bet līdz ar to dienas kļūs siltākas, bet naktis vēsākas. Šajā laikā varēsim izbaudīt īslaicīgas atvasaras burvīgos mirkļus," prognozē dabas zīmju vērotājs.
Vēlāk, pirms 29. septembra, laiks var kļūt strauji rudenīgs, kad temperatūra dienā būs ap +10... +12 grādiem, bet bezvēja skaidrajās naktīs jau daudzviet būs rudens salnas.

"Nokrišņi, īslaicīgi, bet iegriežoties dzestrajiem ziemeļu, ziemeļrietumu vējiem, lietum var pievienoties krusa un slapjš sniegs. Iespējams, ka kāda sniegpārsliņa lietum var pievienoties arī septembra pirmajā pusē, kad lietus laikā strauji mainoties rietumu vējam ar ziemeļu vēju, aukstais gaiss līdzi paķer arī kādu sniegpārsliņu... Kā saka, dzērves rudenī ap Miķeli launagu aiznesot atnes sniegu..." - atklāj Bukšs.

Līdzīgi laika apstākļi turpināsies arī vēlāk, oktobra pirmajā pusē, laikā līdz 12. oktobrim.

Tāpat Bukšs atzīmē, ka šogad gan pīlādžiem ogu, gan lazdām riekstu bijis ne mazums, turpretim ozoliem ar zīlēm trūcīgi. Ticējums par meža pīlādžiem sakot, ja sērmūkslim daudz ogu, būs garš un lietains rudens. Tāpat, ja daudz riekstu, tad būs slapjš rudens. Savukārt par ozoliem ir ticējums, ja daudz zīļu, tad rudenī bagāta raža un dziļa ziema. Šīs, tāpat kā skudrām savilktie augstie pūļi un agra jauno stārķu izlidošana norāda, ka rudens kopumā būs vairāk slapjš, nekā sauss, stāsta dabas pazinējs.

"Pagājušā janvāra un marta zīmīgajās dienās par septembri teikts, ka temperatūru un nokrišņu ziņā rudens pirmais mēnesis būtiski neatšķirsies no parastajiem septembriem. Taču svīru aizlidošana augusta pirmajās dienās un čurkstīšu ātrā aiziešana augusta pēdējās dienās liecina par agru un vēsu rudeni," pauž Bukšs.

Laika zīmes. Septembris (Silu un Miķeļu mēnesis)

Septembris ir laiks, kad sāk zeltoties koki, lido gājputni un čūskas lien zemē. Silu mēnesis ir viršu, brūkleņu, dzērveņu un pīlādžu laiks. No 21. septembra līdz Miķeļiem (29. septembris) svin Rudenājus.

1. septembrī ir Egidijs. Diena, kad sakņu dārzā sāk novākt ražu, bet dienvidvējš 1. septembrī paredz labu auzu ražu.

Ticējumi. Kāds 1. septembris, tāds rudens, bet jo īpaši tā pirmais mēnesis. Ja 1. septembris iesākas ar sliktu dienu, tad viss rudens būs slikts. Ja iesākas ar labu, tad būs labs. Ja Egidija diena sausa un saulaina - arī marts būs sauss un silts.

Nozīmīga diena laika vērojumos ir 3. septembris. Ja diena skaidra, saulaina, arī turpmākās četras nedēļas lielākoties būs jaukas un saulainas.

5. septembris – Brūkleņu diena un sākas rudens sēņu laiks. Ja brūklenes gatavas, tad arī auzas nogatavojušās.

Ticējumi. Ja dzērves lido zemu - būs silta ziema. Ja augstu - auksta.

Mazā Māra ir 8. septembrī. Tā ir viena no rudens Mārām. Aitu cērpamā diena. Līdz Mazajai Mārai centās no mārkiem izņemt un uz lauka izklāt linus. Arī viena no pirmajām rudens vēju dienām. Šajā dienā čūskas lien zemē un izlīdīs 7. aprīlī – Vecajā Pavasara Mārā.

Ticējumi. Lietaina Mazā Māra sola lietainu rudeni. Saulains 8. septembris paredz garu un sausu rudeni. Ja vasaras beigās daudz čūsku – būs garš rudens.

14. septembrī sākas vidējā jeb īstā atvasara un turpinās līdz Miķeļiem (29. septembris). Jaunākajai no atvasarām atvēlēts laiks no 28. augusta līdz 14. septembrim. Vecākajai no 29. septembra līdz vecajam Miķelim (12. oktobris).

Ticējumi. Ja atvasaras pirmā diena lietaina un apmākusies – rudens būs garš. Ja atvasara sausa – būs slapjš rudens. Ja atvasara lietaina – rudens būs sauss. Ja lido zosis – būs agra ziema.

17. septembris. Rudens Vēju diena. Tā ir viena no Vēja Mātes dienām. Jāvēro no kuras debess puses iepūš vējš, jo tas pārsvarā būs noteicošais rudens vējš. Šajā dienā aizlido pēdējās bezdelīgas.  

Ticējumi. Ja vējš pūš no dienvidiem, būs silts un garš rudens. Ja no ziemeļiem vai austrumiem, tad rudens būs nemīlīgs, bet ja no rietumiem - rudens būs slapjš.

22. septembrī sākās un līdz Miķeļiem – 29. septembrim, turpinās Dzelzu nedēļa. Tā bija sējas aizlieguma nedēļa. Rudens sējai līdz Dzelzu nedēļai vajadzēja būt pabeigtai. Dzelzu nedēļas pēdējā dienā sākas Veļu laiks.

Ticējumi. Ja Dzelzu nedēļā vējš pūš no dienvidiem – būs silta un sekla ziema; ja no vakariem vai rītiem – būs mērena ziema. Ja Dzelzs nedēļā vāc kāpostus – tie ir sūri un cieti. Arī rudzi nav jāsēj, tad lāgā neaugs.

Miķeļi ir 29. septembrī. Ziemas laika sākums. Tās ir apjumības jeb appļāvības - pēdējā pļaujas diena, kad ar maģisku rituālu palīdzību cenšas nodrošināt veiksmi nākamajā gadā un iegūt Jumja labvēlību. Miķeļus svin lepni. Senči kāva aunu vai cūku, skābēja kāpostus, cepa plāceņus, brūvēja alu, bet pirmos kumosus un pirmo alus krūzi ziedoja Mājas kungam.

Ticējumi. Ja ap Miķeļiem līst – būs mīksta, silta ziema. Ja Miķeļu rītā vējš pūš no ziemeļiem – būs auksta un dziļa ziema. Ja Miķeļos ir saule – būs sātīga lopbarība. Ja Miķeļa diena un nakts ir miglaina – būs laba nākamā vasara. Ja Miķeļos lido zosis, tad Mārtiņos būs sniegs.

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru