2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Pētījums: Vienīgais līdzeklis pret paģirām ir atturēšanās no alkohola

Pētījums: Vienīgais līdzeklis pret paģirām ir atturēšanās no alkohola

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka paģiras neesot iespējams novērst ne ar kādiem līdzekļiem, vienīgā iespēja esot atturēšanās no alkohola.

 

Zinātnieki secinājuši, ka pēc pārmērīgas iedzeršanas nekas nenovērsīšot nelabumu un galvassāpes. Apmēram ceturtdaļa cilvēku uzskata, ka esot imūni pret paģirām, taču pētījumā noskaidrojies, ka viņi vienkārši nepatērē tik daudz alkohola, lai tas nākamajā rītā atstātu jūtamu iespaidu uz viņu pašsajūtu.

 

Visticamāk, ka arī tie cilvēki, kuri par paģiru neesamību pateicas regulārai ūdens dzeršanai vai ēšanai, tomēr ir patērējuši mazāku alkohola daudzumu, nekā paši domā.

 

Kanādas un Nīderlandes zinātnieku pētījumā iesaistījās vairāk nekā 1600 studentu. Zinātnieki aprēķināja alkohola koncentrāciju asinīs. Tiem, kuri neizjuta paģiras, tā bija mazāka par 0,1, kas atbilst divām lielām vīna glāzēm.

 

"Mēs atradām pašsaprotamu sakarību - jo vairāk tu dzer, jo lielāka iespēja, ka būs paģiras," norāda pētījuma vadītājs Joris Versters no Utrehtas universitātes. "Lielākā daļa no paģiras nepiedzīvojušajiem dalībniekiem dzēra mazāk par citiem, ļoti iespējams, ka mazāk, nekā paši domā."

 

Aptaujā noskaidrojās, ka no paģirām nepasargā arī ūdens dzeršana vai paēšanas pirms došanās gulēt.

 

"Pagaidām varam secināt tikai to, ka mazāks alkohola patēriņš ir vienīgais veids, kā izvairīties no paģirām," uzsver Versters.

 

Nesenā Austrālijas valdības pasūtītā pētījumā atklājās, ka bumbieru sulas dzeršana pirms alkohola lietošanas varētu mazināt paģiras un uzlabot koncentrēšanās spējas.

 

ASV iedzīvotāji iecienījuši bērniem paredzētu dzērienu "Pedialyte" pret vēdera gripu. Apmēram trešdaļa dzērienu tiek pārdota pieaugušajiem, kuri to iegādājas pašu lietošanai.

 

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru