2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Arodbiedrība vāc parakstus, protestējot pret Lieldienu zaķa apzagšanu

Arodbiedrība vāc parakstus, protestējot pret Lieldienu zaķa apzagšanu

Jēkabpilī Lieldienu zaķi pārvietojas tikai kājām un tam ir pamatoti iemesli. Par to liecina 1.aprīļa naktī notikušais ciniskais noziegums - Ulbrokā pagājušā naktī Lieldienu zaķim nozagts 30 gadus vecs sacīkšu mopēds, ar ko tas svētdien bija devies olu dēšanas turnejā, ziņo Valsts policijas Rīgas reģiona pārvalde.

 

1983.gada izlaiduma sacīkšu mopēda "Rīga 17S" saimnieks - 2007.gadā dzimušais pelēkais zaķis jeb Lepus europaeus -, kurš spēkratu mantojis no vecvectēva, nozieguma brīdī bija gulējis zem egles. Policijai ir aizdomas, ka zaglis ekskluzīvo braucamo plāno pārdot kādā no Karību jūras valstīm, iespējams, Kubā, jo tieši tur ir iecienīti gan 50.gadu ASV izlaiduma auto, gan padomju laikos ražota tehnika.

 

Policija sākusi kriminālprocesu par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Nozieguma atklāšanā plānots sadarboties ar starptautisko kriminālpoliciju organizāciju "Interpols".

 

Policijā atzīst, ka padomju laika transportlīdzekļu zādzības nav biežas, turklāt pirmo reizi cietušais ir kāds no meža iemītniekiem. Pārsvarā šādus noziegumu izdara garlaicības mākti pusaudži, kuri pēc pabraukāšanās nozagtos spēkratus pamet grāvmalā vai mežā.

 

Internetā atrodamā informācija liecina, ka no 1983. gada Rīgas rūpnīcā "Sarkanā zvaigzne" tika uzsākta sacīkšu mopēda "Rīga 17S" ražošana. Dzinēja tilpums ir 49,8 kubikcentimetri, jauda - 16,5 zirgspēki, kas ļauj mopēdam ieskrieties līdz 153 kilometriem stundā.

 

Portāls Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils Lieldienu zaķiem, kuri vakar piedalījās pasākumā pie Tautas nama, un viņiem jautāja,kādus transportlīdzekļus tie izmanto, lai nokļūtu vajadzīgajās vietās. 

 

"Mēs par notikušo esam šokā, tas ir nebijis gadījums. Arī man kādreiz piedrēja neliels visurgājējs, bet tas salūza sadursmē ar vilku. Tad es nolēmu, ka vislabāk ir izmantot personiskās kājas, tās vismza neviens nevar nozagt, sacīja Lieldienu zaķis nr.1. 

 

Viņš piebilda, ka Lieldienu zaķu arodbiedrība vāks parakstus, ko iesniegs Saeimā, lai rosinātu pieņemt likumu, kas kategoriski aizliedz gan Lieldienu zaķu, gan viņu parasto sugas brāļu apzagšanu.

 

Anete Ļipa

 

1.aprīļa ziņa

Atstājiet komentāru