2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Vērienīgajā Kokneses kokaīna lietā atklājas jauni fakti

Vērienīgajā Kokneses kokaīna lietā atklājas jauni fakti

Lietā par Kokneses novada saimniecībā atrastajām aptuveni divām tonnām kokaīna šogad augustā aizturēts arī kāds muitnieks, kurš figurē arī lietā par sintētisko narkotiku izejvielu ievešanu Latvijā, šodien raksta žurnāls “Ir”.

Par Kokneses novadā atrasto kokaīnu žurnāls noskaidrojis, ka krava nākusi no Ekvadoras, pēc tam piestājusi kādā Eiropas ostā, tad ar kuģi, visticamāk, jau 2018. gada nogalē atvesta uz Rīgas ostu.

No turienes vēlāk narkotikas pārvestas uz saimniecību Kokneses novadā.
Iespējams, krava bija ceļā tālāk uz Austrumiem vai Skandināvijas valstīm, daļai varbūt vajadzējis atgriezties Rietumeiropā – Vācijā, Nīderlandē, Beļģijā un Francijā.

Rīgas ostā narkotiku kravai problēmas nav radušās, jo muitu tā šķērsojusi bez padziļinātas pārbaudes. Tā varēja būt arī nejaušība, jo vispārējā kārtība neparedz pārbaudīt visus konteinerus, taču nevar arī izslēgt, ka kāds ir palīdzējis šajā procesā, pieļauj žurnāls.

Šķetinot kriminālprocesu, policija ir veikusi virkni procesuālo darbību Rīgas ostā.

Nopratināts liels skaits muitnieku un ostas darbinieku, taču par rezultātiem nekāda informācija netiek sniegta.
Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas priekšnieks Sandis Radziņš atzinis, ka policijai patlaban nav pierādījumu, ka ar kokaīna kontrabandistiem būtu saistīti muitas un ostas darbinieki.

Šajā lietā aizdomās turētā statuss lietā ir deviņām personām. Viņu vidū ir konkrētās saimniecības saimnieks Andris Elsts, viņa krustdēls Edgars Elsts, bijušais policists Agris Vaivods un divi saimniecības palīgstrādnieki. Tāpat žurnālam kļuvis zināms, ka šajā kriminālprocesā augustā aizturēta arī lidostas “Rīga” muitas kontroles punkta vecākais muitas uzraugs Andris Bolužs, un Radziņš šo informāciju nav noliedzis.

Radziņš atklājis, ka Bolužam esot “daudz paziņu starp tiem cilvēkiem, kuri mums pastarpināti ir iesaistīti šajā lietā”. Boluža aizturēšana neesot saistīta ar viņa tiešajiem pienākumiem muitas punktā lidostā.

Bolužam kokaīna kontrabandas lietā tagad piemērots statuss – persona, pret kuru sākts kriminālprocess, taču šis nav vienīgais kriminālprocess šī muitnieka biogrāfijā.

Žurnāls raksta, ka Boluža vārds figurē arī šogad septembra sākumā ierosinātajā kriminālprocesā par 3,3 tonnu sintētisko narkotiku izejvielu jeb prekursoru ievešanu Latvijā.
Šajā lietā Valsts ieņēmumu dienests aizturējis trīs muitniekus – neskaitot Bolužu, vēl arī lidostas Rīga muitas maiņas vadītāju Aināru Kadiķi, kā arī vecāko muitas uzraugu Gati Ziemeli. Pēdējais uzreiz pēc aizturēšanas uzrakstījis atlūgumu, bet Bolužs un Kadiķis pabijuši apcietinājumā, taču tagad ir atbrīvoti.

Izņemto prekursoru aptuvenā tirgus cena ir 9 miljoni eiro.

LETA jau ziņoja, ka šogad 8.janvārī VP sadarbībā ar ASV Narkotiku apkarošanas administrāciju, Ekvadoras policiju un pretterorisma vienību “Omega” Kokneses novadā uzgāja kravu ar 42 kartona kastēm, kas visticamāk, sūtītas no Ekvadoras. Kastēs atradās 2195 briketes ar dažādiem logo – “TNT”, “Badboys”, “Gold” un ar delfīna attēlu. Šajās kastēs bija paslēpts kokaīns.

Ekvadoras policijas mājaslapā izplatītajā paziņojumā teikts, ka Kokneses saimniecībā uzietās divas tonnas kokaīna Eiropā ievestas, paslēptas kuģa konteinerā, kura pavaddokumentos bija norādīti pārtikas produkti.

TV3 raidījums “Nekā personīga” iepriekš vēstīja, ka šajā lietā policija veikusi kratīšanu uzņēmējam Jānim Skrābānam piederošās kompānijas “JS Products” birojā.
Lietā atsevišķi cilvēki ir izsludināti meklēšanā, klāstīja Valsts policijas priekšnieks.

Atstājiet komentāru