2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Vai esat gatavs mājokļa iegādei kredītā?

Vai esat gatavs mājokļa iegādei kredītā?

Daudziem cilvēkiem viens no lielākajiem sapņiem ir iegādāties savu mājokli. Tik daudz naudas, lai šādu pirkumu veiktu uzreiz, ir reti kuram, bet par laimi ir pieejams tāds pakalpojums kā hipotekārais kredīts. Hipotekārie kredīti ir ilgtermiņa kredīti, kas paredzēti nekustamo īpašumu pirkšanai. Hipotekārajiem kredītiem ir daudz garāki atmaksas termiņi un mazākas procentu likmes nekā, piemēram, pikalaina jeb ātrajiem kredītiem, taču tie tāpat saistās ar ļoti lielu risku. Neviens īsti nevar paredzēt savu nākotni, tajā skaitā ienākumu apjomu pēc vairākiem gadiem, tāpēc, ņemot hipotekāro kredītu, neviens nevar būt pilnīgi drošs par to, ka spēs atdot šo kredītu. Tieši tāpēc, ņemot hipotekāro kredītu, nepietiek vien ar to, ka dotajā brīdī jums ir vidēji vai augsti ikmēneša ienākumi. Kas vēl, izņemot ienākumu apjomu, ir jāizvērtē pirms mājokļa pirkšanas ar hipotekārā kredīta palīdzību?

  1. Kādi ir jūsu iekrājumi

Ņemot hipotekāro kredītu, noteikti ir jābūt izveidotam gana lielam iekrājumu fondam, kas paredzēts dažādām neparedzētām situācijām. Tas palīdzēs turpināt segt kārtējos ikmēneša maksājumus arī tad, ja ienākumu avots pēkšņi zudīs vai radīsies kādi lieli, neplānoti tēriņi. Parasti par pietiekamu uzkrājumu fonda apjomu tiek uzskatīts naudas daudzums, kas sasniedz vismaz 3 vidējās mēnešalgas, taču, ja plānojat ņemt hipotekāro kredītu, tam vajadzētu būt vismaz 6 vidējo mēnešalgu apjomā. 6 mēneši ir gana ilgs laiks, lai atrisinātu savas finansiālās problēmas, tāpēc šī summa tiek uzskatīta par adekvātu. Ja jums uzkrājumu fonda nav, ņemt hipotekāro kredītu būtu diezgan riskants lēmums, jo jums nebūs naudas, par ko veikt ikmēneša maksājumus, ja uzradīsies citi, neplānoti tēriņi vai zudīs pamata ienākumu avots, kā arī uzkrājumu fonda neesamība liecina par nespēju iekrāt naudu.

  1. Kā jūs vērtējat stabilitāti savā darbā

Kaut gan reizēm darba zaudējums tiešām nāk kā neiedomājams pārsteigums, vairumā gadījumu tas tomēr ir paredzams. Nereti cilvēki, kas saņem vidējus vai augtus ienākumus, uzskata, ka ir ideāli piemēroti kandidāti hipotekārajam kredītam, taču svarīgi ir tas, lai šāds ienākumu apjoms saglabātos ilglaicīgi. Stabilitāti darbā ir iespējams izvērtēt pēc dažādiem kritērijiem. Pirmkārt, padomājiet par to, cik ilgi jūs šajā darbavietā strādājat. Ja jums ir vēl pārbaudes laiks, ņemt kredītu pavisam noteikti nevajadzētu, bet arī banka jums to, visticamāk, nemaz nepiešķirs. Arī tad, ja nestrādājat vienā darba vietā ilgāk par gadu, nebūtu ieteicams uzņemties tik nopietnas kredītsaistības. Tāpat jāizvērtē arī paša uzņēmuma stabilitāte un jūsu ieguldījums uzņēmumā. Ja saprotat, ka pastāv iespēja zaudēt darbu jebkādu iemeslu dēļ, vai nu veidojiet lielus uzkrājumus neparedzētām situācijām vai nesteidzieties ar aizdevuma ņemšanu.

  1. Vai varat pats sakrāt pirmajai iemaksai

Nereti cilvēki izvēlas ņemt vairākus kredītus, lai iegādātos mājokli, piemēram, patēriņa kredītu vai ātro kredītu, lai segtu hipotekārā kredīta pirmo iemaksu. Ja jums ir jāņem kredīts, lai nodrišinātu hipotekārā kredīta pirmo iemaksu, jūs noteikti neesat gatavs uzņemties tik nopietnas kredītsaistības. Pirmā iemaksa tiek prasīta, galvenokārt, tieši tāpēc, lai hipotekārā kredīta izsniedzējs varētu pārliecināties par kredītņēmēja spēju un prasmi taupīt un krāt naudu. Ja neesat spējīgs sakrāt dažus tūkstošus pirmajai iemaksai, visticamāk, nebūsit spējīgs arī taupīt, lai veiktu kredīta maksājumus. Pirmā iemaksa ir kā pārbaudījums pašiem sev, un ja to izpildīt nespējat, labāk lieki neriskējiet. Bez tam, ņemt divus kredītus vienlaicīgi arī nav īsti vēlams, jo kopējās kredītsaistības var izrādīties pārāk lielas. Ja tomēr ņemat kredītu pirmajai iemaksai, vismaz pārliecinieties, ka kopējās kredītsaistības nepārsniedz 36% no jūsu ikmēneša ienākumiem.

  1. Kādā dzīves posmā jūs pašlaik esat

Tas, vai esat vai neesat gatavs mājokļa iegādei, ir atkarīgs ne tikai no finansiālās situācijas tiešā veidā, bet arī dzīves vērtībām kopumā. Pirms pieņemat lēmumu par labu mājokļa iegādei, padomājiet, vai jums tas patiešām pašlaik ir vajadzīgs. Iegādāties savu mājokli būtu vēlams tikai tad, kad jau esat dzīvē nostabilizējies un sapratis, ko vēlaties. Ja vēl esat jauns, gribat apceļot pasauli, baudīt dzīvi un gūt pieredzi, iespējams, uzņemties šādas saistības jums nemaz nevajag. Nav runa tikai par kredītsaistībām, bet arī par piesaisti vienai konkrētai vietai. Reizēm daudz izdevīgāk ir mājokli īrēt, vismaz līdz brīdim, kad patiešām rodas nepieciešamība pēc savas dzīvesvietas.

Ja neesat gatavs savam mājoklim, vai arī ja vēl nevarat to atļauties, mazliet pacietieties. Neapdomīga hipotekārā kredīta ņemšana var sabojāt kredītvēsturi, un tad neviens cits aizdevums nākotnē jums vairs nebūs pieejams. Pat pikavippi ilman luottotietoja jeb ātrais kredīts ar negatīvu kredītvēsturi ir pieejams ļoti retos gadījumos, tāpēc nepieļaujiet to, ka jūs finansiālā situācija un nākotnes iespējas tiek vienā mirklī sabojātas.

 

Atstājiet komentāru