2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Faktori, kas var palielināt apdrošināšanas izmaksas

Faktori, kas var palielināt apdrošināšanas izmaksas

Aprēķinot apdrošināšanas prēmijas apmēru, tiek ņemti vērā daudz un dažādi faktori. Runājot par auto apdrošināšanu, visiem ir zināmi tādi faktori kā, piemēram, transportlīdzekļa vecums, transportlīdzekļa īpašnieka juridiskais statuss, kā arī braukšanas vēsture jeb bonus-malus klase, kas ietekmē apdrošināšanas polises cenu. Kamēr šie faktori tiek uzskatīti par pašsaprotamiem un loģiskiem, pastāv faktori, par kuriem neviens neiedomājas, bet kas ietekmē apdrošināšanas prēmijas apmēru, turklāt, nevis samazina, bet gan palielina to.

Turpinājumā uzskaitītie faktori atteicas ne tikai uz auto apdrošināšanu, bet arī uz citiem apdrošināšanas veidiem, tāpēc tie ir vēl daudzveidīgāki un neparedzamāki. Lai vai kā, katra apdrošināšanas kompānija var noteikt savus kritērijus, kas tiek ņemti vērā, nosakot apdrošināšanas polises cenu, tāpēc pirms iegādājaties savu polisi, noteikti iepazīstieties ar visiem piedāvājumiem un nosacījumiem, lai izvēlētos sev piemērotāko un izdevīgāko.

Jūsu kredītvēsture

Pateicoties ilggadējiem apdrošināšanas kompāniju pētījumiem, ir noskaidrots, ka cilvēki, kuriem ir negatīva kredītvēsture, daudz biežāk izraisa ceļu satiksmes negadījumus. Šie cilvēki tiek uzskatīti par riskantākiem ceļu satiksmes negadījumiem, tāpēc tiem tiek piemērotas augstākas apdrošināšanas cenas. Šis ir vēl viens iemesls, kādēļ vajadzētu pievērst uzmanību savai kredītvēsturei.

Jūsu mājokļa bojājumu vēsture

Kad jūs piesakāties nekustamā īpašuma apdrošināšanai, apdrošinātāji aplūko jūsu mājokļa bojājumu vēsturi vairāku gadu garumā, kad attiecas arī uz laiku, kad jūs vēl tajā nedzīvojāt. Ja vēsturē atklājas, piemēram, mājokļa appludināšanas gadījumi, tas paaugstina citu bojājumu risku un līdz ar to arī apdrošināšanas prēmijas apmēru.

Jūsu automašīnas zirgspēki

Ja jūs nopērkat automobili, kuram ir, piemēram, 6 cilindru motors, nevis 4 cilindru motors, par šī automobiļa OCTA apdrošināšanu jūs, visticamāk, samaksāsit dārgāk. Apdrošināt automašīnu ar 4 cilindru motoru parasti ir lētāk, nekā apdrošināt automašīnu ar 6 vai pat 8 cilindru motoru, jo lielāka jauda tiek saistīta ar lielāku ceļu satiksmes negadījumu risku.

Jūsu braukšanas vēsture

Jūsu braukšanas vēsture jeb bonus-malus klase ietekmē ne vien auto apdrošināšanas cenas, bet arī veselības un dzīvības apdrošināšanas cenas. Zema bonus-malus klase liecina par to, ka jūs esat izraisījuši ceļu satiksmes negadījumus, apdraudot kā citu ceļu satiksmes dalībnieku, tā arī savu dzīvību. Ir nozīme gan izraisīto ceļu satiksmes negadījumu skaitam, gan laika periodam, kurā šie negadījumi ir izraisīti. Ja ceļu satiksmes negadījumi ir izraisīti pēdējo gadu laikā, tad apdrošināšanas izmaksas palielinās vēl vairāk. Ja jūs interesē savas bonus-malus klases, kā arī OCTA pārbaude, ziniet, ka mūsdienās to ikviens ātri un ērti var izdarīt internetā, apmeklējot specializētas interneta vietnes.

Jūsu kolēģi

Ja veselības apdrošināšanu nodrošina jūsu darba vieta, apdrošināšanas prēmijas apmērs tiek aprēķināts, balstoties uz vidējo darbinieku risku. Tā kā apdrošinātāji ņem vērā vidējos rādītājus, tad ikviena darbinieka veselības stāvoklim un vecumam ir liela nozīme, it īpaši, ja ir runa par maziem uzņēmumiem. Ja jūsu kolēģi ir gados vecāki un slimīgāki, jūsu veselības apdrošināšanas cena būs augstāka nekā strādājot jauniešu kolektīvā. Ja jūs māc bažas par jūsu kolēģu veselības stāvokli, ja vien iespējams, izvēlieties individuālo veselības apdrošināšanu, kuras cena tiek aprēķināta, balstoties tikai uz jūsu vecumu un veselības stāvokli.

Jūsu svars

Liekais svars izraisa daudz un dažādas saslimšanas, saīsinot jūsu dzīves ilgumu. Ir apdrošināšanas kompānijas, kas ņem vērā arī apdrošināšanas ņēmēja svaru jeb, precīzāk, ķermeņa masas indeksu, kas skaidri norāda, vai jūsu svars ir jūsu augumam atbilstošs vai jums ir liekas svars. Tā kā cilvēki ar lieko svaru atrodas augstāka riska grupā, tad arī veselības apdrošināšanas polises cena ir augstāka.

Jūsu izglītība un darbs

Apdrošinātāji ir noteikuši, ka pastāv korelācija starp izglītības līmeni un iesniegto prasību skaitu, proti, jo augstāks ir cilvēka izglītības līmenis, jo mazāk prasību saistībā ar negadījumiem tiek iesniegts. Šī iemesla dēļ katrs izglītības līmenis var samazināt jūsu apdrošināšanas prēmijas apmēru. Tāda pati nozīme ir arī darbam – jo labāk atalgots un prestižāks ir darbs, jo zemāka ir apdrošināšanas polises cena.

Jūsu ģimenes veselības stāvoklis

Ticiet vai nē, bet ir apdrošināšanas kompānijas, kas paaugstina apdrošināšanas prēmijas apmēru, ja kāds no jūsu ģimenes locekļiem ir miris no sirds slimības vai vēža, nesasniedzot 60 gadu vecumu. Apdrošināšanas polises cena var tikt paaugstināta arī tad, ja kādam no jūsu ģimenes locekļiem ir bijusi sirds slimība vai vēzis līdz 60 gadu vecumam, pat ja tas nav bijis nāves cēlonis.

Jūsu dzīvesvieta

Aprēķinot apdrošināšanas prēmijas apmēru, tiek ņemta vērā arī jūsu dzīvesvieta jeb, precīzāk, konkrētās teritorijas iesniegto prasību skaits, kas saistīts ar ceļu satiksmes negadījumu skaitu, konkrētās teritorijas likumdošana, kas ietekmē apdrošināšanas segumu, kā arī tajā valdošā konkurence. Cilvēki, kas dzīvo ārpus galvaspilsētas, par OCTA apdrošināšanu maksā mazāk nekā tie, kas dzīvo galvaspilsētā.

Jūsu hobiji

Ja jūs nodarbojaties ar kaut ko ekstrēmu, piemēram, ar izpletņlēkšanu, motosportu vai ūdensslēpošanu, neceriet, ka jūsu veselības apdrošināšanas prēmijas apmērs būs mazs. Runājot par bīstamību, ir jāpiemin arī ceļojumu apdrošināšana – ja jūs plānojat ceļot uz valsti, kurā ir augsts terorisma vai karadarbības risks, jūsu ceļojuma apdrošināšanas polises cena būs ievērojami augstāka nekā polisei uz valsti, kurā šādu risku nav.

Atstājiet komentāru