2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

5 ātro kredītu jaunievedumi kas palīdzēs izvairīties no liekiem tēriņiem!

5 ātro kredītu jaunievedumi kas palīdzēs izvairīties no liekiem tēriņiem!

No šī gada 1. janvāra ir stājušies spēkā jaunie Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumi, kas papildus aizsargā ātro kredītu ņēmējus. Gudriem.lv iepazīstina ar 5 pašām būtiskākajām tiesību aktu izmaiņām, kas saistītas ar ātrajiem kredītiem un, kas palīdzēs visiem, kuri izmanto šo pakalpojumu.

1. Ir ierobežotas soda sankcijas

Svarīga likuma norma! Tagad visu izdevumu summa, kas saistīti ar kredīta izsniegšanu (procenti, soda procenti, soda nauda, komisiju izmaksa, maksa par kredīta termiņa pagarināšanu, utt. – viss kopā!), nedrīkst pārsniegt izsniegtā kredīta summu.

Piemēram, jūs aizņēmāties 100 eiro uz 30 dienām. Lai arī kas turpmāk notiktu, pēc likuma visi turpmākie, ar kredītu saitītie, izdevumi nedrīgst pārsniegt 100 eiro. Tas nozīmē, ka ātro kredītu kompānija papildus izsniegtajiem 100 eiro var uzrēķināt 8,80 eiro procentos un pie tiem ne vairāk kā 91,20 eiro soda naudās, komisiju izmaksās, uc. Izdevumos.

 

2. Ir ierobežotas procentu likmes.

Šajā gadījumā ar to ir domāti kopējie procenti dienā. Tagad tie nedrīkst pārsniegt:

0.55 procenti dienā kredītam, kas izsniegts uz termiņu no 1 līdz 7 dienām,

0.25 procenti dienā kredītam, kas izsniegts uz termiņu no 8 līdz 14 dienām,

0.20 procenti dienā kredītam, kas izsniegts uz termiņu no 15 līdz 30 dienām,

0.25 procenti dienā kredītam, kas izsniegts uz termiņu virs 30 dienām.

 

Kādēļ šīs izmaiņas tika ieviestas? Patērētāju tiesību aizsardzības centrs uzskata, ka šāda pieeja padara īstermiņa kredītus pievilcīgāus, kā arī atbalsta tos aizņēmējus, kuri savlaicīgi atmaksā paņemtos aizdevumus.

Piemērs: Izsniedzot kredītu 100 eiro apmērā uz 30 dienām, maksimālā, pieprasāmā procentu summa nebūs lielaka, kā 8,80 eiro. Aprēķinu formula šajā gadīumā izskatīsies šādi: (0.55х7)+(0.25х7)+(0.20х16) = 8.80 eiro.

 

3. Ir ierobežotas soda sankcijas.

Tagad par laikā neatmaksātu kredītu, tātad par kredītu, kuram ir nokavēti maksājumi, ātro kredītu kompānija nevar uzrēķināt vairāk, kā 36 procentus gadā.

 

4. Neizsniegt aizdevumu naktī!

Jaunais likums aizliedz izsniegt ātros kredītus naktī. Precīzāk laika posmā no 23:00 līdz 07:00. Tiek uzskatīts, ka naktī ātros kredītus noformē cilvēki, kuriem nauda ir nepieciešama azartspēlēm un alkohola iegādei nakts bāros. Ideālā variantā ātrie kredīti – tā ir ātra finansiāla palīdzība tiem cilvēkiem, kuriem pietrūkst līdzekļi līdz algai, nepieciešami papildus līdzekļi, kādas lielas, neplānotas lietas iegādei vai medicīnas pakalpojumiem. Paši kredītdevēji atzīst, ka minētie likuma grozījumi pasargā tos no neuzticamiem un “neperspektīviem” aizņēmējiem, kuri nav spējīgi kredītu dzēst.

 

5. Nepieņemt vekseli (parādzīmi).

Ierobežojums noteikt vekseli kā norēķina līdzekli kreditēšanas darījumos liegs kreditoriem apiet patērētāju kreditēšanas regulējumu, kā arī slepus kapitalizēt patērētāja parādus, kas savukārt nodrošinās caurskatāmu kredīta darījumu piedāvāšanu patērētājiem. Parādus būs aizliegts kapitalizēt, kas nozīmē soda naudu pievienot pamatparāda summai, aprēķinot jaunus soda procentus un līgumsodu. Šis grozījums nepieciešams, lai ierobežotu negodīgu kredītpraksi.

 

No savas puses Gudriem.lv iesaka, noformējot ātro kredītu, ievērot dažus vienkāršus noteikumus:

* Daudzas kompānijas, ja jūs aizņematies pirmo reizi, izsniedz kredītu bez procentiem. Lai nepārmaksātu, pirms kredīta noformēšanas iesakām iepazīties ar visiem piedāvājumiem.

* Pats prātīgākais – atmaksāt paņemto aizdevumu savlaicīgi. Tomēr, ja tas neizdodas, tad jums var tikt piemērotas soda sankcijas pat, ja tas ir jūsu pirmais kredīts.

*Jums ir tiesības pagarināt kredīta atmaksas termiņu. Tomēr par šo pakalpojumu arī būs jāmaksā. Pirms noformēt aizdevumu der noskaidrot kredīta pagarināšanas nosacījumus.

* Ja neizdodas noteiktajā termiņā pilnībā atmaksāt aizdevumu, aizdevumu ir iespējams dzēst pa daļām. Tādā gadījumā maksa par kredīta pagarināšanu tiks aprēķināta nevis no visas aizdevuma summas, bet gan tikai no atlikušās kredīta summas.

* Jums ir tiesības jebkurā brīdī pilnībā vai daļēji atmaksāt aizdevuma summu pirms termiņa, maksājot tikai par faktisko kredīta izmantošanas laiku. Kompensācijas par pirms termiņa kredīta atmaksu nav jāmaksā.

* Ja jūs nevariet atmaksāt aizdevumu, jūsu lieta tiks tālāk nodota parādu piedziņas firmai. Šajā gadījumā ir jāņem vērā, ka klāt pie pamata parāda summas var pievienoties papildus izdevumi, kas saistīti ar parāda piedziņu.

* Nobeigumā aicinām rūpīgi izvērtēt visus par un pret, pirms aizņemties kredītu cita kredīta, piemēram hipotekārā kredīta dzēšanai. Šajā gadījumā ir itin viegli iekļūt parādu piramīdas gūstā, no kuras tikt laukā ir ļoti grūti.

Komentāri (0-1/1)

  • Odion Twins
    04.10.2020 19:12
    Sveiki,

    Konsolidācijas aizdevums šodien jāpiemēro tagad ..

    Kredītu piedāvājums ar plašu finanšu pakalpojumu klāstu, kas ietver: biznesa plānošanu, komerciālās un attīstības finanses, īpašumus un hipotēkas, parādu konsolidācijas aizdevumus, biznesa aizdevumus, privātos aizdevumus, mājokļa refinansēšanu, viesnīcu aizdevumus studentu aizdevumiem ar zemu procentu likmi 2% apmērā.
    Lūdzu, sazinieties ar mums, lai saņemtu drošu un nenodrošinātu aizdevumu. Ieinteresētajiem pieteikuma iesniedzējiem vajadzētu sazināties ar mums pa e-pastu: odiontwinsfinanceaus@gmail.com

    Ar cieņu,

Atstājiet komentāru