2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Gavēņa salāti ar kartupeļiem un marinētiem šampinjoniem

Gavēņa salāti ar kartupeļiem un marinētiem šampinjoniem

Šonedēļ ar Pelnu trešdienu sākās gavēnis, kas turpināsies līdz Lieldienām. Ņemot vērā, ka ēdiens ir viena no lielākajām un visvienkāršāk sasniedzamām baudām, gavēņa laiks, tiem, kuri to ievēro, tiešā veidā attiecas uz ēdienkarti, pamatā atsakoties no gaļas ēdieniem. Viduslaikos strikts "nē!" tika teikts arī olām un piena produktiem, bet, mainoties gadsimtiem, šis noteikums mīkstināts. Gavēņa laiks ir arī pārdomu un garīgo vērtību meklējumu laiks. Gavēņa laika ēdienkartei piedāvājam pagatavot kartupeļu un šampinjonu salātus.

Sastāvdaļas: 6-8 kartupeļi, 300 g marinēti šampinjoni, 2-3 marinēti gurķi, pēc garšas zaļumi, 1 sarkanais sīpols, 1 TK cukurs, 4 ĒK baltvīna etiķis, 3 ĒK eļļa, pēc garšas sāls un malti pipari.

Pagatavošana: Sīpolus nomizo, sagriež gredzenos, pārlej ar verdošu ūdeni un noplaucē, ūdeni nolej. Sīpolus liek bļodiņā, pievieno cukuru un baltvīna etiķi, apmaisa. Kartupeļus ar visu mizu novāra. Nedaudz atdzesē, nomizo, sagriež šķēlēs un liek bļodā. Lielākos šampinjonus pārgriež uz pusēm. Marinētos gurķus sagriež gabaliņos. Kartupeļiem pievieno sēnes, marinētos gurķus un sīpolus ar visu marinādi, kā arī sakapātus zaļumus. Visu pārslaka ar eļļu, pievieno piparus un apmaisa. Pagaršo un, ja nepieciešams, pievieno sāli pēc garšas.

Labu apetīti!

Atstājiet komentāru