2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

5 vērtīgi padomi uzkodu kastītes gatavošanai bērnam

5 vērtīgi padomi uzkodu kastītes gatavošanai bērnam

Ikdienas steigā vecāki nereti mēdz piemirst pāris patiesības par pilnvērtīgu uzturu bērnam un našķētiesprasmi. Mazo ekspertu skolas (www.mazoekspertuskola.lv) mamma un blog.makonoga.lv autore Linda Ķuze uzskata – uzkodu kastīte var kļūt par vienkāršu un ērtu veidu, kā mazajam ierādīt veselīga uztura un našķošanās pamatprincipus.

“Vienmēr pajautā sev – kādas uzturvielas saņems mans bērns? Uzkodu kastīte nav pilnvērtīgas, siltas pusdienas! Tās ir otrās brokastis un launags, tādēļ kastītē vajadzētu likt pēc iespējas vieglākus, dažādākus un uzturvērtības ziņā vērtīgākus produktus,” saka L. Ķuze. “Ir pāris “triki”, ko ņemu vērā, gatavojot kastītes saturu. Piemēram, lai sagriezts ābols nepaliktu brūns un būtu bērna acij tīkams, to paturu vieglā citronūdenī un tikai tad lieku kastītē. Lai salāti būtu svaigāki, nemaisu visu kopā – mērces trauciņu pievienoju atsevišķi. Burkānus un tomātus negriežu gabaliņos, tā vietā izvēlos mini burkānus un cherry tomātiņus.”

Iesaisti bērnu! No rīta blakus pusdienu kastītei saliec produktu izvēles iespējas. Tādā veidā veicināsi bērna patstāvību, piedāvāsi variantus un reizē – ierobežosi neveselīgo produktu patēriņu. Saliec produktus, kas mazajam būs noderīgi uzturvērtības ziņā. Lūdz bērnu izvēlēties vismaz divus vai trīs dažādus produktus. Piecas vērtīgākās grupas ir pilngraudu produkti, augļi, dārzeņi un rieksti vai sēklas, kā arī bērniem piemēroti jogurti, kuri satur mazāk cukura un ir ērtā iepakojumā. Kastītē nevajadzētu likt produktus tikai no vienas grupas.

Izvēlieties atbilstošu kastīti! Pirmsskolas vecuma bērnam svarīgi, lai kastīte ir arī kā rotaļu elements – lai uz tās ir kāds iemīļots animācijas filmu varonis vai tā veidota kā koferītis vai somiņa. Kastītē vari paslēpt uzlīmi, tā sagādāsi patīkamu pārsteigumu. Lūkojies, lai izmērs ir atbilstošs – slēgtajā traukā vajadzētu ietilpt diviem, trim produktiem. Skaties, lai kastīte nav arī par lielu un svars neapgrūtina mazo, un atceries – kvalitāte ir svarīgāka par kvantitāti.

Rūpējies par pārtikas drošību! Ja ejat pārgājienā visas dienas garumā, izvēlies produktus, kas nesabojāsies pāris stundu laikā (īpaši uzmanīgi ar gaļu, olām un sagrieztiem augļiem). Ja zini, ka ir karsts laiks un bērns kastīti varētu atvērt vien pēc divām, trim stundām, liec produktus, kuru kvalitāti temperatūras svārstības nevarētu ietekmēt, piemēram, riekstus, nemizotus apelsīnus, ābolus, pilngraudu sausiņus vai auzu pārslu cepumus.

Dažādo ēdienkarti – liec lietā izdomu! Pat ja ir produkti, ko bērns ikdienā vairāk patērē, centies variēt un regulāri pārskati, ko mazais liek kastītē. Ja cieņā ir viena veida salāti, tad dažādot tos vari, pievienojot dažādas sēkliņas, riekstus vai garšaugus. Ja bērnam prasās gardumi, tad ik dienu vari izmēģināt kādu citu veselīgo našķu recepti, piemēram, kokosriekstu batoniņus (http://www.mazoekspertuskola.lv/svaigie-kokosriekstu-batonini-pp) vai pilngraudu kēksiņus (http://www.mazoekspertuskola.lv/pagatavo-pilngraudu-mellenu-keksinus-pp)

Stāsti par našķētiesprasmi! Pārrunā ar mazo, ko nozīmē veselīgs uzturs un kuros brīžos var našķēties (svētkos, launagā un tad, kad nepieciešams vairāk enerģijas, piemēram, pārgājienos, pirms sporta nodarbībām). Liekot kastītē produktus, izrunājiet, kādus vitamīnus un citas uzturvielas katrs no tiem satur. Lieti noderēs Mazo ekspertu skolas un uztura speciālistes Lizetes Pugas veidotais ceļvedis našķētiesprasmē. (http://www.mazoekspertuskola.lv/maci-bernu-nasketies-pareizi-pp).

Lindas Ķuzes idejas pilnvērtīgai uzkodu kastītei

  1. Vēlās brokastis

  • humusa trauciņš (ļoti viegli bez liekām pārtikas piedevām to var pagatavot mājās)

  • selerijas kāti

  • burkāni

  • ogas

  • gardumam – banānu pankūciņas (bez miltiem – cep no banāniem, olām, kokosriekstu eļļa cepšanai)

 

  1. Pavasara spēka deva

  • avokado gabaliņi

  • mazie cherry tomātiņi

  • veselīgās našķu bumbiņas: zemesrieksti, zemesriekstu sviests (alternatīva – dateles), žāvētas ogas vai augļi, kokosriekstu skaidiņas (visu sablendē un samīca glītās trifelēs, ko apviļā kokosa skaidiņās; liec mazās papīra formiņās, lai bērnam būtu ērti paņemt)

  • Danonki biezpiena sieriņš vai jogurts tūbiņā, kuru var uzglabāt ārpus ledusskapja līdz pat 6 stundām

 

  1. Svaigais launags

  • mini kvinojas picas uzkodiņas – tomāts, kvinoja (apvārīta), mocarellas siers, ola, garšaugi (visu samaisi un cep mafinu pannā), droši var likt klāt visu, kas Tavā ģimenē ir iecienīts. Bērniem patīk, ja našķis ir ērti paņemams, tāpēc šos gardumus un pankūkas cep mazos un ērti rokā satveramos gabalos

  • svaiga gurķa šķēlītes

  • ābols

  • auglis pēc bērna izvēles

Visas uzkodas ir ātri pagatavojamas un neprasa lielas prasmes. Māmiņa aicina neaizmirst arī par negāzētu ūdens pudeli ar korķīti – tai vienmēr vajadzētu būt klāt uzkodu kastītei.

Citas idejas pusdienu kastītēm meklē http://www.mazoekspertuskola.lv/ko-ieklaut-pusdienu-kastite-pp

Papildu informācija

Kristiāna Lasmane

DANONKI zīmola vadītāja Baltijas valstīs

+371 67784370, +371 29491051
kristiana.lasmane@danone.com

 

Madara Zvejniece

DANONE sabiedrisko attiecību konsultante Latvijā

+371 67201460, +371 29321339

madara.zvejniece@ka.lv

 

Atstājiet komentāru