2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Siera pasniegšanas māksla: kubiciņos vai šķēlītēs?

Siera pasniegšanas māksla: kubiciņos vai šķēlītēs?

Siers garšo labāk, ja sagriezts atbilstoši tā veidam vai receptei. Trikata siermeistars Renārs Tumens piedāvā ielūkoties siera sadalīšanas ceļvedī. Lai bauda būtu garšas kārpiņām un arī acīm, jāiegaumē vien daži pavisam vienkārši pamatprincipi.

Sagriešanas veidu, pirmkārt, nosaka tā forma, otrkārt, svarīga ir arī tekstūra – tas ir mīkstais, puscietais vai cietais siers. Lietpratēji ņems talkā arī katram piemērotāko siera nazi. Ja tomēr virtuvē tādu nav, derēs arī universāls, ass un gluds nazis. Nav vēlams izmantot nazi ar robiņiem un sieru “zāģēt”, tā vietā gabaliņu nogriežot ar vienmērīgu, plūstošu kustību.

Cietie un puscietie sieri trijstūrveida gabaliņos (Krievijas, Trikata Emmental, Gouda, Parmesan, Trikata Reserve un citi) būs vieglāk sagriežami, ja pirms servēšanas tiem kādu laiku ļaus pastāvēt istabas temperatūrā.

No lielajiem rituļiem atdalītie siera trijstūrīši nereti rada izaicinājumu, kā tos sadalīt proporcionālās daļās. Izrādās – tas ir izdarāms pavisam vienkārši. Trijstūrveida siera gabaliņš vispirms jānoliek “uz sāniem” – un tad tā šaurākā daļa jāsagriež aptuveni līdzīgās šķēlītēs. Pati siera maliņa jāpārgriež divās proporcionālās daļās.

Gatavojot siermaizītes, to var ērti sagriezt ar klasisko siera nazi jeb lāpstiņu. Tā var iegūt pavisam plānas šķēlītes, kas ļaus labāk izjust siera izteiksmīgo garšu.

Lai sagrieztu tādu cieto sieru kā Trikata Reserve vai Parmesan, var izmantot arī kartupeļu mizojamo nazīti. Tā var iegūt siera “pārslas”, kas īpaši labi garšos pie dažādiem salātiem. Siera platēm cieto sieru var lauzt arī gabaliņos, iedurot nazi vai speciālo siera drupinātāju sierā.

Cietie un puscietie sieri četrstūra gabaliņos (piemēram, Krievijas vai Holandes sieri) ir griežami vienkāršās šķēlēs vai trijstūrveida gabaliņos, sākot no siera centra.

Mīkstie, apaļie sieri (Kamambērs) jāgriež vienādos trīsstūrveida gabaliņos – līdzīgi kā tiek pasniegtas tortes. Mīkstajiem sieriem paredzēti naži ar caurumiņiem uz tā asmens, kas neļauj sieram pie tā pielipt. Ja mājās nav šāda naža, tad derēs arī ļoti ass nazis, kas iemērkts karstā ūdenī un noslaucīts.

Savukārt tādus mīkstos, trijstūrveida sierus kā Brī visērtāk sadalīt vienādās daļās ar griezumiem no gabaliņa centra vai nogriezt tam “degunu” un pārējo daļu sadalot līdzīgos gabaliņos.

Mīkstie sieri ar pelējumu jāgriež trijstūrveida gabaliņos.

Ko darīt ar siera maliņām?

Ieteicams pirms siera šķēlīšu griešanas apgriezt maliņas, kas radušās siera nogatavināšanās procesā. Nožuvums gar malām liecina par dabīgu siera nogatavināšanās ilgumu. Piemēram, Parmesan tipa sieriem tas ir izteikti biezs, jo tas gatavinās no viena līdz pat vairākiem gadiem. Puscietajiem nožuvums parasti ir nedaudz plānāks. Turpretī mīkstajiem sieriem baltās siera maliņas droši var ēst!

Papildu informāciju par siera tipiem, nogatavināšanu, saderību ar dažādiem ēdieniem un dzērieniem, kā arī receptes meklē www.trikatasiers.lv.

Papildu informācija

Alise Birzniece

SIA Latvijas piens zīmolu vadītāja

Atstājiet komentāru