2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Cepam, cepam piparkūkas! (VAIRĀKAS RECEPTES)

Cepam, cepam piparkūkas! (VAIRĀKAS RECEPTES)

Viens no skaistākajiem pirmssvētku rituāliem noteikti ir piparkūku cepšana kopā ar bērniem. Tad mājā valda kņada, prieks un vienreizējas smaržas. Lai piedzīvotu šo īpašo mirkli - piedāvājam gardu piparkūku recepti.
 
Piparkūku garšvielu sastāvs ir katras namamātes noslēpums. Piedāvājam vienu no versijām:
kanēlis – 60%,
krustnagliņas un smaržīgie pipari – 12%,
ingvers, muskatrieksts un koriandrs – 8%,
melnie pipari un kardamons – 4%,
garšas buķeti uzlabos arī sasmalcināti rieksti (piemēram, mandeles).
Būtiski ir likt lietā visu garšvielu buķeti, turklāt arī atbilstošās proporcijās un svaigi maltas, tad piparkūkas būs īsteni aromātiskas un gardas.
 
Mandeļu piparkūku rauši
 
2 olas, 125 g cukura, 250 g miltu, 1 tējk. cepamā pulvera, 200 g mandeļu (samaltu), 50 g apelsīna un citronu sukāžu, 1 tējk. kanēļa, šķipsniņa krustnagliņu, rīvēts muskatrieksts, smaržīgie pipari.
 
Olas ar cukuru saputo. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un iesijā bļodā.
 
Pievieno mandeles, sukādes, garšvielas, ar cukuru saputotās olas un visu sajauc mīklā. No mīklas izveidi kukulīti, to ietin folijā un uz 2 stundām ieliek ledusskapī. Miklu izveltnē 1 cm biezu un ar glāzi izspiež apaļus raušus. Pārklāj ar olas dzeltenumu (saputotu). Cep 20 min. 180-200 grādos.
 
 
Krējuma piparkūkas
 
 
200 g medus, 200 g sīrupa, 400 g sviesta, 600 g cukura, 400 g skāba krējuma, 2 olas, 1 pac. cepamā pulvera, piparkūku garšvielas, milti.
 
Sīrupu uzvāra, pieliekot medu, sviestu un cukuru, karstam piekuļ daļu miltu, līdz mīkla pašķidra, kuļot atdzesē. Tad pieliek krējumu, olas, garšvielas, miltus un cepamo pulveri. Mīca uz dēļa, pieliekot miltus. Izrullē, izspiež figūras, liek uz sagatavotas plāts, apsmērē ar olu un cep mērenā siltumā.
Mīkstās piparkūkas
 
400 g sīrupa, 100 g cukura, 100 g sviesta, 400 g miltu, 2 olas, 1 tējk. cepamā pulvera, garšvielas, mandeles vai citi rieksti.
 
Sīrupu izkausē ar cukuru un nesālītu sviestu, kamēr cukurs un sviests izšķīst. Maisot atdzesē. Sijājot pamaisa miltus, pa starpām pieliek olas, sagatavotas garšvielas un ar miltiem sajauktu cepamo pulveri. Liek uz cepamā papīra (pergamenta) pannā, izveltnētu pirksta biezumā, pārsmērē ar sakultu olu, pārkaisa ar sakapātām mandelēm vai riekstiem. Cep mērenā siltumā un gatavu sagriež.
 
Cietās piparkūkas
 
 
50 g medus, 100 g cukura, 50 g sviesta, 400-450 g miltu, ola, 1 tējk. cepamā pulvera, 1-2 tējk. piparkūku garšvielu.
 
Sviestu, medu un pusi cukura uzvāra katliņā. Karstā masā iekuļ pusi izsijāto miltu un sasmalcinātas garšvielas. Masu kuļ, līdz tā atlec no katliņa malām, pievieno olu. Atlikušos miltus sajauc ar cepamo pulveri un piejauc mīklai. Mīklu mīca ar rokām, līdz tā kļūst cieta, gluda un spīdīga, tad izveido kukulīti un nobriedina vismaz 2 stundas ledusskapī. Tad mīklu izveltnē plānā kārtiņā un izspiež figūriņas. Cep 15 min 200 grādos.
 
 
Piparkūku glazūra
 
Sastāvdaļas:

273 g cukurs
157 g pūdercukurs
87 g olas baltums
10 pilieni citrona sula
124 g ūdens
 
Pagatavošana: 60 min.

1) Cukuru ar ūdeni liek uz mazas uguns, vāra līdz mīkstai lodītei (iepilinam sīrupa pili aukstā ūdenī. Ja pile savelkas bumbiņā un ir mīksta, tad ir īstā sīrupa kvalitāte). Jāvāra ir ilgi, aptuveni 15 minūtes. Visu laiku jāmaisa, lai nepiedeg;

2) Kad sīrups gandrīz gatavs, ieslēdz laicīgi sagatavoto mikseri, lai tas sāk putot olas. Kamēr tās putojās kādas 3-5 minūtes, sīrups jau ir pavisam gatavs. Un tad lej to plānā strūkliņā klāt olu baltumam. Mikseris nepārstāj putot;

3) Turpina putot vēl kādas 5 minūtes. Tā kā sīrupa temperatūra būs virs 120 grādiem, tad olas baltums tiek aplaucēts, nekādi mikrobi tur nevar izdzīvot.Mikseri joprojām neslēdz laukā, ber klāt izsijātu pūdercukuru pa nelielām porcijām. Kad pielikta pēdējā daļa, vēl puto 2-3 minūtes, tad pielej citrona sulu, vēl kārtīgi samasa un beidzot var slēgt mikseri ārā. Ja glazūra vēl nedaudz silta, tad to vēlams atdzesēt;

4) Ņem konditorejas maisiņu (no celofāna), mazo uzgali (Nr. 0), piparkūku un glazūras masu. Sākumā noteikti jāuzzīmē skice uz papīra;

5) Sāk zīmēšanu, taču pirms tam jāatceras:
 
1) Pamatkontūras uz piparkūkas ērti ir ieskrāpēt ar īlēnu. Tā būs vieglāk darboties;
 
2) Jāsaplāno darbs, jo nevar uz vēl neizžuvušas glazūras likt nākamo zīmējuma detaļu. Tādēļ sākumā jāsaprot, kas un kad tiek zīmēts, kādā secībā;
 
3) Galvenais ir atrast pareizo glazūras konsistenci. Pamatā tiek izmantotas divas: šķidra, kā svaigs krējums, krēmiga, tekoša (bet ne ūdens, protams). Ar to pludina lielās detaļas. Un otra - daudz cietāka, tāda, kur iezīmētās svītras gandrīz neizplūst. Ar to zīmē kontūras, punktiņus, līnijas. Glazūras šķidrums ir arī atkarīgs no dekorētāja darbošanās ātruma, cik stipri viņš spiež maisiņu.
 
Piparkūku glazūra II
 
1 olas baltums, 300 g pūdercukura, 1/2 tējk. citronu sulas vai pāris pilienu etiķa.
 
Olas baltumu saputo stingrās putās, pievieno izsijātu pūdercukuru un piepilina citronu sulu vai etiķi. Masu turpina kult, līdz izveidojas putas. Tā kā arī olas ir dažāda lieluma, tad pūdercukura daudzumu var variēt. Galvenais – glazūrai jābūt stingrai, un tā jāklāj uz atdzisušas piparkūkas. Kā krāsvielas var izmantot kakao pulveri, biešu sulu, ķiršu sulu, burkānu vai apelsīnu sulu. Veikalā var iegādāties arī mākslīgās krāsvielas, kas toņu ziņā būs daudzveidīgākas un košākas, bet ne dabīgas.
 
 
PADOMI
 
 
Lai mīkla izdotos, milti, cepamais pulveris un garšvielas jāizsijā caur sietu.
 
Kā taukvielu var izmantot sviestu, margarīnu, skābo vai saldo krējumu, cūku taukus.
 
Mīklai var pievienot arī nedaudz medus. Medu iepriekš silda līdz 50 grādu temperatūrai karstā ūdens peldē.
 
Ja sirdij un acis kārojas īpaši tumšas krāsas piparkūkas, masai jāpievieno papildus dedzinātā cukura sīrups.
 
Ja mīkla slikti pakļaujas veltnēšanai (līp pie galda vai plaisā), pievienosim vēl taukvielas un miltus.
 
Kraukšķīgas piparkūkas var uzcept tikai no labas mīklas – tādas, kurā ir pareizas taukvielu un cukura proporcijas.
 
Mīklas nogatavošanās vēlama 12 grādu temperatūrā.
 
Jo plānāk mīkla tiks izrullēta, jo plānākas būs piparkūkas (ieteicami ir 1,5 -2 mm).
 
Piparkūku cepumi karstumā izplešas, tādēļ tie uz pannas jāliek, ievērojot atstarpi.
 
Lai glīti būtu arī cepumu «dibentiņi», cepšanai vislabāk izmantot pergamentu vai cepamo papīru.
 
Gatavai mīklai ledusskapī jānostāvas vismaz pāris stundas, labākajā gadījumā nedēļu. Gatavo mīklu vēsā vietā var uzglabāt vismaz 2 mēnešus!
 
Piparkūku cepšanai var izmantot gan metāla, gan plastmasas formiņas. Parasti ērtākas lietošanā ir metāla formiņas, jo tām ir asākas maliņas un tās ilgāk kalpos, tad arī piparkūku maliņas iznāks līdzenākas.
 
Ja vēlaties būvēt piparkūku mājiņas, izgatavojiet mājas sienas, jumtu un grīdu, izkausējiet cukuru, ar kuru salipināt sastāvdaļas, un ar piparkūku glazūru apgleznojiet!
 
Labu apetīti!
 
Avots: receptes.lv

Atstājiet komentāru