2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Pelmeņi ar šampinjoniem dārzeņu un krējuma mērcē

Pelmeņi ar šampinjoniem dārzeņu un krējuma mērcē

Jēkabpilietis Jānis, kas šobrīd dzīvo un strādā Anglijā Lutonā redakcijai iesūtīja savu iecienītāko pelmeņu pagatavošanas recepti. Šī recepte viņam patīk, jo ēdiens top ātri, ir sātīgs un garšīgs. Recepti Jānim iedevis kāds austrumnieks, kas līdzīgi kā viņš devies pelņā uz ārzemēm.
 
 
Sastāvdaļas: 1 kg pelmeņu, 1 iepakojums šampinjonu (to vietā var lietot arī citas sēnes), 2-3 sīpoli, 2-3 burkāni, 400 g saldā krējuma, 200 g siers, sāls, eļļa, zalumi pēc savas izvēles.
 
 
Pagatavošana: Pelmeņus novāra sālsūdenī, nokāš. Šmpinjonus, sīpolus un burkānus apcep eļļā uz pannas līdz gatavībai, pievieno pelmeņiem. Pievieno arī saldo krējumu un sāli pēc garšas un uz lēnas uguns karsē, kamēr krējums uzsit mutuli. Pārkaisa ar sieru. Pasniedz ar tomātu salātiem.
 
 
Variācijas: Pelmeņus var cept, ja tādi garšo labāk nekā vārīti un visu masu kārtot cepamtraukā, pārkaisīt ar sieru un ielikt uz neilgu brīdi cepeškrāsnī vai mikroviļņu krāsnī.
 
 
Jānis piebilst, ka šādi pagatavoti pelmeņi ir sātīgi un dikti gardi. "Nekad nebiju domājusi, ka pelmeņi ar šampinjoniem sader tik lieliski!" raksta Jānis.
 
 
Pelmeņi ir neraudzētas mīkla izstrādājums ar pildījumu. Pelmeņu nosaukums aizgūts no krievu valodas пельмени, kurā tas savukārt ienācis no komiešu valodas nosaukuma пельнянь — "maizes auss".
 
 
Lai gan pelmenis šķiet ļoti moderns fāstfuda veids, patiesībā šis ēdiens ir īsts seniors ar garu vēsturi pat vairākās tūkstošgadēs. Tāpat kā pasta, pelmenis ir nācis no Ķīnas. Jādomā, ka ēšanas jomā ķīnieši ir īsti gardēži, jo arī mūsdienās visvairāk pelmeņu recepšu nāk tieši no šīs valsts. Austrumnieki savos pelmeņu pildījumos liek gandrīz visu, ko vien var atrast virtuvē – sākot no tradicionāla gaļas pildījuma vai jūras veltēm, līdz pat dārzeņiem un pupiņām. Kopā ar sojas mērci un citām pikantām piedevām šīs variācijas ir patiešām gardas. Turklāt ķīnieši savus pelmeņus ne tikai vāra, gatavo arī zupās, tvaicē un cep.

Atstājiet komentāru