2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Radio1 ziņas 2014.gada 3.martā

Radio1 ziņas 2014.gada 3.martā

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: Par ko ASV prezidents Obama brīdinājis Krievijas prezidentu; kā Ukrainā notiekošo vērtē Latvijas Valsts prezidents; cik bīstama sabiedrībai joprojām ir tuberkuloze.

ASV prezidents Baraks Obama sestdien Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam 90 minūšu ilgā telefonsarunā pavēstīja, ka Krievija ir pārkāpusi starptautiskās tiesības ar savu iebrukumu Ukrainā un brīdināja ar ASV un sabiedroto pretpasākumiem. Kā pavēstīja Baltais nams, Obama aicinājis Putinu atvilkt Krievijas spēkus atpakaļ bāzēs Krimā. Jau ziņots, ka pagājušās nedēļas nogalē Krievijas karaspēks iebruka Ukrainā.

Ukrainā ir izlijis pietiekami daudz asiņu, lai beidzot apstātos, uzskata Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš. Ukrainā ir izlijis pietiekami daudz asiņu, lai beidzot apstātos, uzskata Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš. Viņa skatījumā karaspēka iesaistīšana Ukrainas un Krievijas konflikta risināšanā ir nepieņemama. Latvija uzskata, ka lēmums atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā ir pretrunā ar starptautiskajām tiesību normām.

Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš cer, ka patlaban Ukrainā un Krimā notiekošais atgādinās Latvijas sabiedrībai, ka nepieciešams pildīt savas apņemšanās un atvēlēt pietiekamu finansējumu šai nozarei. Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Latvija kā NATO dalībvalsts 10 gadu laikā tā arī nav spējusi nodrošināt finansējumu aizsardzības jomai 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Turpinām ziņas

Janvārī Latvijā reģistrēti 58 jauni tuberkulozes slimnieki, kas ir par astoņiem gadījumiem vairāk nekā pērn šajā laika posmā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra statistika. Šogad pieciem pacientiem atklāta multirezistentā tuberkuloze, kas ir nejūtīga pret diviem visefektīvākajiem prettuberkulozes medikamentiem. Ar tuberkulozi šogad saslimuši arī četri bērni. Pērn deviņos mēnešos tā skāra 34 bērnus. Bīstamā slimība pērn prasījusi vismaz 76 cilvēku dzīvības.

Pagājušā gadā apgādājamiem gadījumos, kad ceļu satiksmes negadījumos iet bojā apgādnieks, pensijās un pabalstos izmaksāja vairāk nekā 556 tūkstošus eiro. Saskaņā ar civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas jeb OCTA likumu tiesības uz apdrošināšanas atlīdzību saistībā ar apgādnieka nāvi ir bērniem, tajā skaitā adoptētajiem līdz to pilngadības sasniegšanai.

Un vēl

Daugavpilī kādam jaunietim neveiksmīgi beigusies vizināšanās uz automašīnas bagāžas nodalījuma vāka. Kā ziņo Valsts policija, Daugavpilī, Rīgas ielā, 19 gadus vecs vīrietis, ignorējot drošības prasības, pārgalvīgi pārvietojās ar automašīnu "Audi 100", atrodoties uz transportlīdzekļa bagāžnieka vāka. Jaunietis piedzīvoja kritienu, pēc kura tika nogādāts slimnīcā.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: par ko cilvēki piketēja pie Krievijas vēstniecības; cik cilvēkiem palīdzējusi organizācija ziedot.lv; kādas jaunas planētas atrastas kosmosā.

Protestējot pret Krievijas parlamenta 1.marta lēmumu atļaut Krievijai ievest savu karaspēku Ukrainas teritorijā, svētdien Rīgā, pie Krievijas vēstniecības bija sapulcējies vairāk nekā pustūkstotis cilvēku. Protestētāji izkliedza saukļus un turēja rokās dažādus plakātus, kas vēsta: "Nē Krievijas agresijai Ukrainā", "Par demokrātiju", "Rokas nost no Ukrainas!", "Nē karam!" Plakāti bija latviešu, krievu, angļu un vācu valodā.

Labdarības organizācija "Ziedot.lv" kopš tās izveidošanas 2003.gadā sniegusi palīdzību gandrīz 300 tūkstošiem cilvēku un ap 10 tūkstošiem dzīvnieku. Šajā laikā "Ziedot.lv" labdarībai saņēmusi vairāk nekā 18 miljonus eiro, no tiem 95% bijuši ziedojumi, bet pārējais citu fondu finansējums un ienākumi no saimnieciskās darbības. Lielākie ieguldījumi ir veikti sabiedrības labklājībā.

Turpinām ziņas

Siltā laika dēļ šogad ērces dabā sastopamas agrāk nekā citus gadus, informē Slimību profilakses un kontroles centrs. Speciālisti veikuši ērču monitoringu Jūrmalā, kur atraduši aktīvas ērces. Ērču nav daudz, tomēr dodoties ārā, īpaši, atrodoties mežos un pļavās, iedzīvotājiem jābūt piesardzīgiem. Ērču aktivitātes periods parasti ilgst no marta līdz oktobrim. Pērn par ērču sezonas sākuma tika uzskatīts 17.aprīlis.

Īsās un siltās ziemas, kā arī agrā pavasara dēļ šogad Latvijā atgriezušās aptuveni 19 gājputnu sugas. Šogad pirmais pavasara vēstnesis bija dzērve, kas novērota jau 14.februārī Tukuma apkaimē. Nākamie pavasara vēstneši Nīcas laukos 15.februārī bija četras ķīvītes. 18.februārī reģistrēti vairāki simti četru dažādu sugu zosu, arī divu baltpieres zosu novērojumi, kas bija agrākais šīs sugas pavasara migrantu novērojums Latvijā.

Un vēl kāda ziņa

Pētot Visumu, Savienoto Valstu kosmosa izpētes aģentūra NASA izdarījusi sensacionālu atradumu. Izmantojot 2009.gadā radīto Keplera teleskopu, tā vienā reizē atklājusi 715 līdz šim nezināmas planētas, ziņo ārvalstu mediji. Visas jaunatklātās planētas atrodas līdzīgās sistēmās, kā mūsu Saules sistēma – tās sastāv no vairākām planētam, kas riņķo ap savu zvaigzni. Gandrīz visas ir aptuvenā Zemes lielumā.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kāda avārija vakar notikusi Jēkabpilī; kāpēc pensionāri negrib atcelt protesta akcijas 13.martā; cik daudz jauniešu ik dienas saindējas ar psihotropām vielām.

Vakar Jēkabpilī, Zemgales ielas un Draudzības alejas krustojumā, pagaidām nenoskaidrota automašīna notrieca gājēju, 45 gadus vecu vīrieti, un aizbrauca no notikuma vietas. Cietušais gājējs guva kājas traumu un ir nogādāts slimnīcā. Zemgales ielas un Draudzības alejas krustojums Jēkabpilī ir viens no bīstamākajiem, jo tajā nereti notiek avārijas, kurās cieš gājēji. Krustojums ir slikti apgaismots un nav regulējams.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis šodien tiksies ar premjerministri Laimdotu Straujumu, lai pārrunātu aktuālos notikumus Ukrainā un aizsardzības budžeta pieaugumu. Vējonis uzsver, ka jāatrod iespēja finansējumu aizsardzības jomai pakāpeniski nodrošināt 2% apmērā no Latvijas iekšzemes kopprodukta. Tas nepieciešams arī Latvijas saistību izpildei NATO.

Latvijas Pensionāru federācija pagaidām neplāno atcelt 13.martā paredzētās protesta akcijas, kaut arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa vakar aicināja protestus nerīkot Ukrainas krīzes dēļ. Protestus varētu atcelt vai atlikt tad, ja līdz 13.martam tiks ņemta vērā vismaz daļa pensionāru aicinājumu, piemēram, par veselības aprūpes likumu un kompensācijām elektroenerģijas tirgus atbrīvošanas gadījumā.

Turpinām ziņas

Slimnīcu toksikoloģijas nodaļās Latvijā katru dienu nonāk ap 300 bērnu un jauniešu, kuri ir saindējušies ar dažādām psihotropajām vielām, norādīja Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.  Viņš uzsvēra, ka šie 300 cilvēki dienā nevis ārstējas kādā no valsts narkoloģijas dienestiem, bet gan reāli ir apdraudējuši savu dzīvību. Lai mēģinātu ierobežot kaitīgu psihotropo vielu izplatību valstī, šobrīd Veselības ministrija izstrādā likumdošanas paketi.

Elektrības tirgus atvēršanas mājsaimniecībām atlikšana no šā gada 1.aprīļa līdz 2015.gada 1.janvārim radīs zaudējumus tirgotājiem atzina viena no elektroenerģijas tirgotājiem "Baltcom TV" elektroenerģijas produktu grupas vadītāja Elizabete Podinska. Tas radīs būtiskus zaudējumus arī "Baltcom TV", jo uzņēmums ir investējis gan pakalpojumu izstrādāšanā, gan iedzīvotāju informēšanā par jauno piedāvājumu.

Un vēl kāda ziņa

Lai aktualizētu jautājumu par sievietes veselību darba vidē, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība šodien rīkos diskusiju "Darba vide un sievietes veselība". Ir daudz nozaru, kurās galvenokārt strādā sievietes, piemēram, izglītībā un tirdzniecībā. Notiek pieļaujamo darba stundu pārstrāde, stress darbavietā aizvien pieaug - līdz ar to veselības problēmas saasinās. Diskusijā arodbiedrības vēlas apspriest iespējas šo situāciju mainīt.

Radio1 ziņās klausieties: Kādu dienu atzīmēja Jēkabpilī pagājušās nedēļas nogalē un ko dara biedrība „Par ķepām”; kas nozagts no priestera Jāņa Bratuškina mītnes vietas; kādā prestižā aptaujā iekļuvusi rakstnieces Annas Skaidrītes Gailītes grāmata.

Pagājušās nedēļas nogalē Jēkabpilī pirmo reizi tika atzīmēta Starptautiskā Kaķu diena. Pasākumu par godu tai savās telpās Jēkabpilī, Ābeļu ielā 1, rīkoja nesen izveidotā biedrība „Par ķepām”, kurā iesaistījušies vairāki aktīvisti, tajā skaitā pilsētā vienīg;a dresētā kaķa Bingo tētis Marģers Jaudzems, Laima Bebre, Irēna Ērgle, Anita Hamacjanova un Dace Plaude. Kāpēc ir vajadzīga šāda biedrība? Biedrības priekšsēdētāja Dace Plaude stāsta, ka darba apjoms ir milzīgs, jo klaiņojošo kaķu mikrorajonos ir daudz. Ja kāds vēlas atbalstīt biedrību, vai paņemt mājās kaķi, var sazināties ar biedrības priekšsēdētāju Daci Plaudi pa tālruni 29719553. Patlaban Kaķu mājā ir 16 kaķi.

Turpinām ziņas

Jēkabpils katoļu draudzes pārstāvji ziņo, ka 27.februāra vēlā vakarā vai naktī pēc priestera Jāņa Bratuškina bērēm notikusi ielaušanās viņa mītnē Zemgales ielā un nozagti pārtikas produkti, svečturi un nedaudz naudas. Policijas Jēkabpils iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis šo faktu apstiprināja un sacīja, ka ierosināta krimināllieta. Aizturēto pagaidām nav, bet policija aicina kaimiņus ziņot par mājas tuvumā manītām aizdomīgām personām.

Latvijas televīzijas raidījumā "Lielā lasīšana" vakar vakarā tika paziņots grāmatu TOP 100 no kurām, balsojot, Latvijas iedzīvotāji varēs izvēlēties savu mīļāko grāmatu. Šajā sarakstā iekļuvusi arī Annas Skaidrītes Gailītes grāmata "Alīna. Likteņa celtā un likteņa gremdētā". Sarakstā iekļuvuši gan klasiski literatūras darbi, gan mūsdienu oriģinālliteratūra, gan tulkotie darbi. Patlaban ir sācies astoņu nedēļu ilgs balsošanas periods par katra trīs iecienītākajām grāmatām no sabalsotā grāmatu simtnieka.

Un vēl kāda ziņa

Šodien pulksten 19.00 Baltijas Basketbola līgā BK “Jēkabpils” izbraukuma mačā Igaunijā aizvadīs pēdējo astotdaļfināla cīņu pret “TU/Rock”. Tālāk ceturtdaļfinālā iekļūs komanda, kas uzvarēs divu spēļu summā. Pirmajā cīņā “lūši” pretiniekiem piekāpās ar 31 punktu starpību – 53:84.

Pļaviņu novada ziņas 16.00 un 19.00

Rīt Latvijas Nacionālajā operā notiks "Lielās mūzikas balvas 2013" pasniegšanas ceremonija, kuru tiešraidē pulksten 21.05 atspoguļos LTV1. Tajā dziedās arī Pļaviņu mūzikas skolas flautas spēles skolotāja Aiva Siliņa un kora klases skolotāja Iveta Bērziņa. Jau 2012.gadā Ogrē notika “Vasaras skola koru diriģentiem”. Tās laikā tika nodibināts diriģentu koris, kas iestudēja komponista Jāzepa Vītola kora dziesmas. Pērn Dziesmu svētku laikā izskanēja grandiozs koncerts, veltīts J.Vītola 150. dzimšanas dienai. Šis koncerts ir izvirzīts Lielās mūzikas balvai nominācijā - Gada koncerts.

Pļaviņu pašvaldības policija atgādina, ka mājdzīvnieka īpašniekam ir pienākums apdzīvotu vietu teritorijā savākt dzīvnieka ekskrementus. Tāpēc pašvaldības policija aicina mājdzīvnieku īpašniekus, vedot savus mīluļus pastaigās, līdzi ņemt vairākus maisiņus. Tāpat pašvaldības policija informē, ka pastiprināti pievērsīs uzmanību tam, kā mājdzīvnieku īpašnieki ievēro dzīvnieku labturības prasības un pārkāpēji tiks saukti pie likumā paredzētās administratīvās atbildības. Sods ir paredzēts no 7 līdz 350 eiro.

Jauniešu biedrība “Centrs”, sadarbojoties ar Jēkabpils NVO resursu centru, noorganizēja Pļaviņu novada nevalstisko organizāciju pārstāvju tikšanos – konsultācijas lietvedībā un grāmatvedībā. Jēkabpils NVO resursu centra darbinieces iepazīstināja ar vispārīgajām prasībām lietvedībā un grāmatvedībā. Seminārā piedalījās sporta biedrība „Pļaviņu pļāvēji”; senioru apvienība „Daugavas rīts”; „Jauniešu biedrība – centrs”; „Vietalvas Kodols”; „Vietalvas un Odzienas dziedāšanas biedrība”; „Atvars”, kā arī orientēšanās – slēpošanas klubs „Jaujas”.

Turpinām ziņas

Pļaviņu novada pašvaldības policija aicina Pļaviņu novada iedzīvotājus sakopt savus nekustamos īpašumus. Nesakoptās teritorijas tiks apsekotas un to īpašniekiem sastādīti administratīvo pārkāpumu protokoli. Par zemes apsaimniekošanas pasākumu neizpildīšanu un zāles nenopļaušanu, lai novērstu kūlas veidošanos – uzliek naudas sodu fiziskām personām no 140 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām - no 700 līdz 2900 eiro.

15. un 23. februārī „Delveru trasē” Pļaviņās notika moto un auto krosa sacensības, kuru rīkoja sporta klubs „Juko”. 15. februārī sākotnēji bija domāts startēt tikai ar mašīnām, bet startēja arī kvadricikli un motocikli. Mašīnu klasē 1. vietu ieguva Juris Caunītis no Pļaviņām. 4x4 kvadriciklu grupā 1. vietā Normunds Jukša, 2. vietā Ivars Tkačenko, 3. vietā - Viktors Cielavs – visi no Pļaviņām. 23.februārī treniņkrosā automašīnu grupā visas trīs pirm;ās vietas ieguva pļaviņieši:

Juris Caunītis, Agris Jēkabsons, un Andris Bučs.

Un vēl kāda ziņa

Pļaviņu novadā uz Odzes ezera notika atklātās sacensības zemledus makšķerēšanā. Šoreiz lomi nebija pārāk lieli. Par uzvarētāju vīriešu grupā kļuva Jānis Viļevičs ar 1 kilogramu 800 gramu smagu lomu no Kalsnavas, sievietēm uzvarēja Silvija Strode no Kokneses ar puskilogramu smagu lomu, bet jauniešiem par uzvarētāju kļuva Renārs Leiders – Reins no Pļaviņām ar 400 gramu lielu lomu.

Ziņas sagatavoja Pļaviņu novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Peņģerots

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kā policija aizturēja laupītāju Krustpils pagastā; kāpēc Rīgas jaunais teātris atcēla viesizrādes Krievijā; kur lielākoties atradīsies fotoradari.

Šonakt par bruņotu laupīšanu Krustpils pagastā aizturēts agrāk tiesāts vīrietis. .2.martā īsi pirms pusnakts policijā saņemta informācija, ka slimnīcā no Bebru pagasta ar šautu brūci ievietots 35 gadus vecs vīrietis. Cietušo personu viņa dzīvesvietā uzmeklējis 59 gadus vecs vīrietis, lai atriebtos, un iešāvis viņam galvā auss rajonā. Pēc tam vīrietis aplaupījis degvielas uzpildes staciju Koknesē. Pēc tam viņš devies uz moteli “Sapnis”, kur piedraudēja ar bisi un nolaupīja naudu moteļa iemītniekiem.Dodoties projām, viņš raidīja divus šāvienus moteļa durvju virzienā. Pēc tam policija viņu aizturēja. Vīrietis agrāk tiesāts par tīšu slepkavību.

Saistībā ar Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu Jaunais Rīgas teātris atcēlis visas šogad paredzētās viesizrādes Krievijā. Teātris arī atsaucis savu dalību Pēterburgas un Omskas teātra festivālos. Savukārt teātra vadītājs Alvis Hermanis atcēlis savu piedalīšanos Maskavas Lielā teātra iestudējumā.Kā norāda teātra vadība, Krievijas rīcība ir tiešs apdraudējums ne tikai Latvijas drošībai, bet arī visām civilizētajā pasaulē pieņemtajām vērtībām. Līdz ar to Krievijas boikots ir vienīgais veids, kā katrs ir spējīgs ietekmēt situāciju.

Turpinām ziņas

Lielākā daļa no 20 jaunajiem stacionārajiem fotoradariem atradīsies Rīgā un tās apkārtnē. Rīgā fotoradari būs izvietoti Krasta ielā, Brīvības gatvē, divās vietās pie dzelzceļa pārvada Kalnciema ielā un uz Dienvidu tilta. Dodoties uz Latgali, fotoradars būs uz Daugavpils šosejas pie pagrieziena uz Saulkalni, kā arī pie jaunās Kokneses šosejas un Mālpils-Ķeguma ceļa krustojuma. Fotoradaru atrašanās vietas izvēlētas atbilstoši vairākiem kritērijiem, piemēram, pēc negadījumu skaita konkrētā vietā.

Februārī ievērojami samazinājies no iedzīvotājiem saņemto jautājumu skaits par eiro. Janvārī uz eiro informatīvo tālruni piezvanīja gandrīz 6000 cilvēki, bet februārī saņemti 547 zvani. Arī Latvijas Neredzīgo biedrībā konsultācijas aizvadītajā mēnesī lūgtas reti. Savukārt Patērētāju tiesību aizsardzības centrā februārī vērsušies vien 40 iedzīvotāji. Visvairāk februārī saņemto zvanu bijis ar lūgumu operatoram palīdzēt pārrēķināt summas no latiem uz eiro.

Un vēl

Šodien pulksten 19.00 Baltijas Basketbola līgā BK “Jēkabpils” izbraukuma mačā Igaunijā aizvadīs pēdējo astotdaļfināla cīņu pret “TU/Rock”. Tālāk ceturtdaļfinālā iekļūs komanda, kas uzvarēs divu spēļu summā. Pirmajā cīņā “lūši” pretiniekiem piekāpās ar 31 punktu starpību – 53:84.

Atstājiet komentāru