2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2013.gada 13.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2013.gada 13.decembrī

Ziņas pulksten 7.00 – 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Cikos šodien iedegs Jēkabpils un Krustpils novada galveno egli? Kāda neparasta izstāde skatāma Dabas muzejā? Un Ko atklāj autozādzību statistika?

 

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis šodien piedalīsies Latvijas nacionālā veselīgo pašvaldību tīkla pieredzes apmaiņas braucienā uz Ogri. Jau ziņots, ka 11.oktobrī, Slimību profilakses un kontroles centrā pulcējās pārstāvji no 25 Latvijas pašvaldībām, lai veidotu Latvijas nacionālo veselīgo pašvaldību tīklu. Tas tapis, lai rūpētos par sabiedrības veselību vietējā līmenī, kā arī lai izglītotu pasvaldību darbiniekus veselības jautājumos.

 

Šodien pulksten sešos vakarā Jēkabpilī, Vecpilsetas laukumā svinīgā pasākumā iedegs pilsētas galveno Ziemassvētku egli. Pasākuma programma veidota bērniem, taču uz to aicināti visi jēkabpilieši. Jau stāstījām, ka galvenā pilsētas egle otrdien tika izraudzīta Dienvidlatgales mežsaimniecības Ābeļu meža iecirknī. Tā ir vairāk nekā 20 metrus augsta un vismaz 33 gadus veca.

 

Šodien noslēgsies akcija „Iedegsim gaismu Krustpils novadā!”. Pulksten četros pēcpusdienā svētku egle iedegsies pie Krustpils novada domes ēkas. Pēc tam puspiecos pēcpusdienā pašvaldības ēkas konferenču zalē būs zvanu ansambļa „ACCLERANDO” koncerts.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien Latvijas Dabas muzejā atklās latviešu tradicionālo masku izstādi "Starp divām saulēm". Cilvēku dzīves ritms kādreiz bija cieši saistīts ar norisēm dabā. Rudenī un ziemā, kad lauku darbi apdarīti, cilvēki varēja vairāk pievērsties garīgām nodarbēm - gan senču pieminēšanai, gan svētku svinēšanai. Izstādē muzejs iepazīstinās ar maskām, kādas cilvēki darinājuši, svinot dažādas gadskārtas. Maskām, kas veidotas no daudzveidīgiem materiāliem - augiem, dzīvnieku ādām, veciem darba rīkiem, apģērbu gabaliem - bija liela nozīme cilvēku dzīvē.

 

Valsts policija šodien masu medijiem rīko diskusiju par "Satiksmes drošību un kultūru Latvijā". Pasākumā žurnālistus iepazīstināsar jaunākās Latvijas iedzīvotāju aptaujas rezultātiem, kā arī iesaistīs diskusijā par satiksmes drošību un idejām tās uzlabošanai. Paredzēts arī iepazīstināt ar jauno statistiku par ceļu satiksmes negadījumiem.

 

Un vēl

 

Šogad audzis automašīnu zādzību skaits, secina apdrošināšanātāji. Statistikas dati rāda, ka visbiežāk tiek zagti "Audi", "Toyota", "BMW" un "Volkswagen" spēkrati. Zādzību skaits katru gadu īpaši palielinās ziemas tumšajos mēnešos, un visvairāk auto nozagts tieši oktobrī un novembrī. Eksperti uzskata, ka spēkratu zādzību skaita pieaugums pēdējā gada laikā ir saistīts ar zagļu atbrīvošanu no ieslodzījuma. Pēc jaunās sodu reformas soda izciešanas termiņi šogad beidzās ievērojamam skaitam likumpārkāpēju. Iznākot no ieslodzījuma, daudzi auto zagļi savu iesākto rūpalu turpināja. Otrkārt, Latvijā nereti iebrauc lietuviešu zagļu grupas, kuras savus nodomus īsteno pilsētās, kuras atrodas tuvu Latvijas un Lietuvas robežai, tajā skaitā arī Jēkabpilī.

 

Ziņas pulksten 9.00 – 10.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Ko liecina ceļu uzturētāju operatīvā informācija? Kāds šobrīd ir iztikas minimums? Un Kādas eglītes šajos Ziemassvētkos būs vispieprasītākās?

 

 

Braukšanas apstākļi uz valsts galvenajiem autoceļiem kopumā ir apmierinoši, - brauktuves ir slapjas; apgrūtināta braukšana ir dažviet Latgalē. Problemātiska braukšana ir ceļu posmos Nīcgale - Daugavpils, Rēzekne – Medumi un uz Daugavpils apvedceļa, kur brauktuves vietām apledojušas. Uz reģionālajiem ceļiem apledojums apgrūtina braukšanu Preiļu un Daugavpils apkārtnēs.

Ledus vēl īsti nav izveidojies, taču noslīcis jau pirmais zemledus makšķernieks, ziņo raidījums «Rīta Panorāma». Negadījums norisinājies Daugavpils novada Salienas pagastā, kur glābēji no Kirjaņišķa ezera izcēluši noslīkušu 47 gadus vecu vīrieti. Bojāgājušais ir pirmais šogad noslīkušais zemledus makšķernieks.

 

Turpinām ziņas

 

Novembrī salīdzinājumā ar oktobri iztikas minimuma rādītājs vienam iedzīvotājam samazinājies par 25 santīmiem līdz 179 latiem. Jau ziņots, ka pilna iztikas minimuma patēriņa preču un pakalpojumu groza saturs apstiprināts ar Ministru padomes vairāk nekā 20 gadus senu - 1991.gada aprīļa – lēmumu. Iztikas minimumu aprēķina vidēji vienam Latvijas iedzīvotājam, nedalot iedzīvotājus pēc dzimuma, vecuma vai teritorijas.

 

No nākamā gada pakāpeniski pieaugs pensionēšanās vecums. Ja līdz šā gada 31.decembrim vecuma pensijā var doties 62 gadu vecumu sasniegušie cilvēki, tad no nākamā gada 1.janvāra pensionēšanās vecums pakāpeniski pieaugs par trim mēnešiem ik gadu, līdz 2025.gada 1.janvārī tas būs 65 gadi. Tas nozīmē, ka cilvēki, kuri ir dzimuši laikā no 1952.gada 1.janvāra līdz 30.septembrim, varēs pensionēties trīs mēnešus vēlāk, proti, 62 gados un trīs mēnešos.

 

Latvijas iedzīvotāji ir ceturtie trūcīgākie Eiropas Savienības valstu vidū, liecina "Eurostat" publiskotie jaunākie dati, kas apkopoti par pagājušo gadu. Saskaņā ar tiem iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju mūsu valstī ir tikai 64% no Eiropas Savienības vidējā līmeņa. Vēl zemāks labklājības līmenis nekā Latvijā ir tikai bloka jaunpienācējā Horvātijā, kā arī Rumānijā un Bulgārijā. Savukārt visaugstākā labklājība ir Luksemburgā.

 

Un vēl

 

Gatavojoties Ziemassvētku eglīšu iegādei, šogad pircēji vairāk interesējoties par balteglēm, savukārt podiņu egles vairs neesot tik ļoti pieprasītas kā iepriekš, atzīst eglīšu tirgotāji. Savukārt eglīšu cenas būtiski neatšķiras no iepriekšejiem gadiem, audzētāji tās nav mainījuši, rēķinoties ar iedzīvotāju pirktspēju. Audzētavās vidējā griezto eglīšu cena ir pieci līdz septiņi lati par metru, tirdzniecības laukumos-septiņi līdz desmit lati par metru.

 

Ziņas pulksten 11.00 – 12.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir pirmie atklātie iemesli lielveikala jumta sabrukšanai Zolitūdē? Kā sezonai tiek gatavots Jēkabpils mežaparka slēpošanas kalns? Un Par ko šodien vēsta portāls Radio1.lv?

 

 

Šodien starptautiskā reitingu aģentūra "Standard&Poor’s" paaugstināja Latvijas kredītreitinga nākotnes prognozi no stabila uz pozitīvu. Aģentūras analītiķi prognozē Latvijas iekšzemes kopprodukta pieaugumu četrus līdz piecus procentus gadā turpmāko trīs gadu laikā, paredzot arī nelielu kārtējo maksājumu konta deficīta pieaugumu un mērenu valdības neto parāda samazinājumu.

 

Sagruvušā "Maxima" veikala jumta konstrukcijās izmantotas mīkstas skrūves, laikrakstam "Latvijas Avīze" atzinuši Rīgas Tehniskās universitātes Būvmateriālu laboratorijas eksperti, kas līdzdarbojas Zolitūdē uzbūvētā lielveikala sabrukšanas cēloņu noskaidrošanā. Kamēr notiek izmeklēšana, universitātes laboratorijas speciālistiem neesot tiesību kaut ko apgalvot vai sniegt plašaku informāciju. Tomēr inženierzinātņu doktors Aivars Šveics atzīmējis, ka ir skaidri redzams, ka vienam Zolitūdē iebrukušā jumta kopņu savienojumā ieskrūvētās skrūves uzgrieznim ir norauta vītne, bet pavisam laboratorijā tiek izmeklētas septiņas šādas skrūves un vītnes.

 

Klientu un darbinieku drošības dēļ vakar pēc ugunsdzēsības signalizācijas ieslēgšanās uz laiku slēgts "Maxima" veikals Madonā. Tas noticis ap pieciem pēcpusdienā un veikala apsardzes darbinieki nekavējoties sākuši cilvēku evakuāciju, tikusi izsaukta ugunsdzēsēju brigāde. Pēc veikala telpu pārbaudes ugunsdzēsēju pārstāvji nekonstatēja sadūmojumu vai citas ugunsgrēka pazīmes. Tomēr, rūpējoties par klientu un darbinieku drošību, nolēmts veikt papildu pārbaudi šajā veikalā, un līdz tālāku apstākļu noskaidrošanai tas ir slēgts.

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpils Mežaparkā notiek slēpošanas kalna sagatavošana ziemas sezonai. Patlaban pabeigta apgaismojuma ierīkošana un paredzēts iegādāties nepieciešamo tehniku. Notiek sarunas ar operatoru, kas veidos snovborda trasi, par sadarbību šajā un nākamajā sezonā. Bez šogad slēpošanas kalna labiekārtošanai atvēlētā finansējuma vēl 15 tūkstoši plānots iekļaut nākamā gada budžetā.

 

 

Tāpat kā novembris, arī decembra sākums Latvijā bijis siltāks par normu. Dienā gaiss iesila līdz plus 6, plus 8 grādiem. Aukstāka bija dekādes otrā puse, kad 9. un 10.decembrī gaisa temperatūra vietām pazeminājās līdz mīnus 16 grādiem. Nokrišņi mēneša sākumā bija novērojami katru dienu lielākajā teritorijas daļā. Tāpat decembra sākumā tika piedzīvota intensīva snigšana - pagājušās nedēļas nogalē vietām sniega sega sasniedza vairāk nekā 20 centimetrus.

 

Un vēl

 

Portālā Radio1.lv lasiet: Kādu dāvanu Ziemassvētkos saņēma Laura; kā vakar Jēkabpilī godināja zelta kāzu jubilejas pārus; un kā izgaismo Krustpils novadu?

 

 

 

Ziņas pulksten 13.00 -14.00 -15.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kā norisināsies Jēkabpils galvenās Ziemassvētku egles svinīga iedegšana? Kāpēc eiro iedzīvotāju vidū joprojām zema popularitāte? Un Kādas šogad ir populārākās Ziemassvētku dāvanas?

 

Jēkabpilī šodien pulksten sešos vakarā iedegs galveno Ziemassvētku egli, kas otrdien uz pilsētu tika atvesta no Dienvidlatgales mežsaimniecības Ābeļu meža iecirkņa. Trīs dienas noritēja egles rotāšana, lai to sapostu iedegšanas pasākumam. Par to, kā šogad rotāta egle plašāk stāsta pilsetas māksliniece Sanda Mālniece.

 

VIEDOKLIS

 

Šogad Jēkabpils galvenā egle ir īpaši augsta un kupla. Par tās parametriem jautājām Dienvidlatgales mežsaimniecības Ābeļu meža iecirkņa mežzinim Edgaram Griķim.

 

VIEDOKLIS

 

Šodien egles iedegšanas pasākumā mazos un lielos jēkabpiliešus sveiks pilsetas mērs Leonīds Salcevičs. Viņam jautājām, ko viņš sev un citiem novēl Ziemasssvētkos?

 

VIEDOKLIS

 

Šovakar pie Jēkabpils galvenās egles mazos jēkabpiliešus sagaidīs Rūķis un miegainais Minka. Rūķis stāstīs par Ziemassvēkiem un mudinās Minku tiem gatavoties. Abi pasaku tēli sarunāsies arī ar mazjiem jēkabpiliešiem, kas būs ieradušies uz pasakumu un visi kopā iedegs pilsētas galveno svētku egli. Tā jēkabpiliešus un pilsetas viesus priecēs līdz pat 15.janvārim.

 

Turpinām ziņas

 

Iedzīvotājiem nevar pārmest zemo atbalstu eiro ieviešanai Latvijā, ja viņi nepārtraukti tiek musināti un biedēti ar cenu pieaugumu un citām negatīvām sekām, uzskata finanšu ministrs Andris Vilks. Ministrs žurnālistiem atzina, ka nav iespējams lielāks sabiedrības atbalsts, ja sabiedrība nepārtraukti tiek tracināta saistībā ar eiro ieviešanu - cik viss būs slikti, kā pieaugs cenas un kāda būs inflācija. Pēc ministra domām, jāpaiet laikam un iedzīvotājiem jāpārliecinās praksē, ka eiro ieviešana nav pasliktinājusi viņu ekonomisko situāciju, tad arī atbalsts jaunajai valūtai pieaugšot.

 

Vakar vakarā prāmim "Tallink Star" iegruvusi automašīnu klāja platforma, kā rezultātā cietis kravas automašīnas vadītājs, vēsta portāls "Delfi.ee". Negadījums noticis Helsinku ostā, kad prāmis gatavojies izbraukšanai uz Tallinu. Cietušais šoferis atradies automašīnas kabīnē. Viņš nogādāts slimnīcā veselības pārbaudei. Salūzusi ir viena no hidrauliskajām platformām, kas paredzēta automašīnu pacelšanai un bojāti vismaz četri transporta līdzekļi. Incidenta laikā uz kuģa atradušies 730 pasažieri.

 

Un vēl

 

Saskaņā ar 17 Eiropas valstīs, tajā skaitā arī Latvijā, šī gada novembrī veiktās aptaujas datiem, elektroniskās ierīces ir starp iekārojamākajām Ziemassvētku dāvanām. Vidēji Eiropā 74 % iedzīvotāju vēlētos saņemt šādu dāvanu. Latvijā to gribētu 97 % aptaujas dalībnieku. Šogad pati iekārotākā tehnoloģiju dāvana ir planšetdators, otrajā vietā jauns viedtelefons, bet trešā populārākā dāvana ir jaunākās paaudzes ultrabook tipa portatīvais dators.

 

 

Ziņas pulksten 16.00 -19.00

Līvānu novada ziņas

 

Laikraksta "Diena" 10.decembra numurā publicēts raksts par Līvānu uzņēmēju un mecenātu Daumantu Pfafrodu. Jau desmito gadu laikraksts «Diena» un «TV3», piedaloties draugiem.lv, rīko akciju «Latvijas lepnums», lai atrastu un godinātu cilvēkus, kas dara vairāk, nekā kāds no viņiem to varētu prasīt vai sagaidīt. Līvānu novada dome aicina skatīties "Latvijas lepnuma" ceremoniju 26.decembrī, kurā godinās arī Līvānu uzņēmēju un mecenātu.

 

Šogad decembris ir Līvānu novada Vakara vidusskolas jubilejas mēnesis. Skolai aprit 15.gadu jubileja. Kopš vakarskolas dibināšanas 1999. gadā skolas vīzija ir palikusi nemainīga, atgādinot, ka vakarskola ir ne tikai jauniešu un pieaugušo kultūrizglītības centrs, kas cilvēka mūža ilgumā rada iespēju personības vispusīgai attīstībai un sekmē konkurētspēju darba tirgū, bet arī skola jauniešiem un pieaugušajiem, kuri ir gatavi gan mācīties, gan strādāt un rūpēties par savu ģimeni. 27.decembrī pulksten septiņos vakarā visi skolas pedagogi, absolventi un skolēni tiek aicināti uz Līvānu novada Vakara vidusskolas 15 gadu Dzimšanas dienas svinībām – Ziemassvētku eglīti.

 

Noslēdzoties skolēnu radošo darbu konkursiem, kuri tika veltīti Latvijas Tautas frontes 25. gadadienai,  9. decembrī  kultūras pilī „Ziemeļblāzma” notika svinīga konkursu dalībnieku apbalvošana. Uz pasākumu tika uzaicināti arī Jaunsilavas pamatskolas un Līvānu 1.vidusskolas skolēni un viņu skolotājas. Zīmējumu konkursā „Mans novads, mana pilsēta” Līvānu novadu pārstāvēja deviņi Jaunsilavas pamatskolas un seši Līvānu 1.vidusskolas skolēni, kas sanēma pirmās un otrās pakāpes diplomus.

 

Turpinām ziņas

 

Pirmdien, 16.decembrī Līvānu Inženiertehnoloģiju un inovāciju centrā notiks Daugavpils Universitātes Tehnoloģiju pārneses kontaktpunkta izbraukuma seminārs „Roku darinājumu pārdošanas iespējas un veidi interneta vidē”. Semināra dalībniekiem stāstīs, kā pārdošanu sākt internetā, izmantojot dažādas platformas. Tiks izskatīti jautājumi, kas saistīti ar preču dizainu, ņemot vērā arī dažādas preču grupas un to īpatnības. Turklāt tiks runāts arī par norēķinu sistēmas sasaiti ar pārdošanas platformu.

 

Pirmdien un otrdien no pulksten 10 līdz diviem dienā Līvānu Inženiertehnoloģiju un inovāciju centrā  trūcīgie iedzīvotāji varēs saņemt Eiropas Savienības pārtikas  pakas. Līdzi jāņem pase un Līvānu novada sociālā dienesta izziņa par atbilstību  trūcīgas ģimenes vai personas statusam. Pārtikas paku skaits ierobežots!

 

Savukārt trešdien, 18.decembrī Līvānu novada Kultūras centrā notiks Mazo grantu projektu konkursa noslēguma pasākums. Trīs projekti saņems Līvānu novada domes seciālās balvas.

 

 

Un vēl

 

SIA "Jēkabpils autobusu parks" informē, ka rīt 14.decembrī Līvānu pilsētā autobusi kursēs pēc darbdienas grafika. Jau ziņots, ka 14.decembris ir viena no pārceltajām darbadienām šajā mēnesī, kad tiek strādats, lai 23.decembris būtu brīvdiena.

 

Tāpat arī rīt 14.decembrī pulksten 11tos notiks svētku DIEVKALPOJUMS Turku saieta namā. Būs iespējams saņemt oblātes un svētīt Adventes vainagus.

 

 

 

Ziņas pulksten 17.00 -18.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Cik naudas cilvēki plāno tērēt gadumijas svinībām? Kādu pārsteigumu sanems Jēkabpils pensionāri pirms Ziemassvētkiem? Un Ko liecina sinoiptiķu jaunākās prognozes par laiku Ziemassvētkos un gadumijā?

 

Pēc Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzaicinājuma nākamā gada 26. un 27.martā Latvijā valsts vizītē ieradīsies Zviedrijas karalis Kārlis 16tais Gustavs un karaliene Silvija. Vizītes laikā plānota Zviedrijas karaļpāra oficiālā sagaidīšanas ceremonija pie Melngalvju nama, divpusējā, kā arī delegāciju tikšanās, preses konference, ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un citi pasākumi. Zviedrijas karaļpāri valsts vizītē pavadīs Zviedrijas valdības pārstāvji, kā arī uzņēmēju delegācija. Pēdējo reizi Zviedrijas karalis Latvijā viesojās 2001.gada augustā.

 

Jaungada svinībām ne vairāk kā 40 latus plāno tērēt 42% iedzīvotāju, liecina aptauja. Tikai 11 procenti tērēs līdz 100 latiem, seši procenti līdz 200 latiem, bet 2 procenti 300 un vairāk latu. Savukārt 4% no aptaujātajiem vispār neplāno svinēt Jaunā gada atnākšanu.

 

Sakarā ar piesārņojumu Ičas upē noteiktie aizliegumi ir atcelti, jo ūdens upē vairs nerada draudus cilvēka dzīvībai un veselībai. Jau ziņots, ka oktobra vidū Balvu novadā, Ičas upē, tika konstatēta masveida zivju bojāeja, ko, iespējams, izraisījis toksisks piesārņojums. Novembra sākumā vides dienesta ģenerāldirektores pienākumu izpildītāja Aina Stašāne informēja, ka Ičas upes piesārņojuma analīžu rezultāti netieši liecina par Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta mācībās izmantotās vielas iespējamu nopietnu ietekmi uz upes ekosistēmu. Savukārt glābšanas dienests noraidīja šādas pārmetumus.

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpils domes komiteja atteikusi kādam jēkabpilietim finansējumu konkursa Mis un Misters rīkošanai nākamājā gadā. Privātpersona bija vērsusies pie pašvaldības Izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas ar lūgumu piešķirt 7 tūkstoši latu pilsētas skaistumkonkursa rīkošanai. Komiteja secināja, ka dome nevar atļauties budžetā šadu summu izklaides pasākumam, jo Jēkabpils kultūras dzīvē būtiskākas ir citas prioritātes.

 

Pirms Ziemassvētkiem SIA "Brēķu nami" pārstāvji dosies apciemot 50 apkārtējo mikrorajonu maznodrošinātos seniorus, lai dāvinātu viņiem pārtikas pakas. Jēkabpils Sociālā dienesta darbiniece Agita Pleiko informēja, ka seniori, pie kuriem nākamnedēļ dosies uzņēmuma "Brēķu nami" pārstāvji, ir no apkārtējiem mikrorajoniem - Viesītes, Nameja, Jaunās, Viestura, daļēji - arī Brīvības ielas. Pensionārus, pie kā doties, uzņēmējiem ieteicis Jēkabpils Sociālais dienests un pensionāru apvienība "Sasaiste".

 

Un vēl

 

Līdz šā gada beigām Latvijā saglabāsies relatīvi silts laiks un nav gaidāma noturīga sniega sega, liecina pašreizējā «Global Forecast System» prognoze.Vidējā gaisa temperatūra nākamajās divās nedēļās gaidāma četrus līdz piecus grādus augstāka par normu. Pārsvarā gaisa temperatūra būs robežās no -3 līdz +5 grādiem. Dažbrīd gaidāms lietus, sniegs un apledojums, kā arī stipri vēji. Saskaņā ar šī brīža prognozi Ziemassvētku brīvdienās Latvijā palaikam līs un snigs, iespējama atkala, kā arī vētrains vējš. Arī janvārī un februārī gaisa temperatūra tiek prognozēta augstāka par normu, bet tas nenozīmē, ka nebūs sniega un sala.

Atstājiet komentāru