2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jautājam: Vai Jūs atbalstāt lūšu medību aizliegšanu?

Jautājam: Vai Jūs atbalstāt lūšu medību aizliegšanu?


Dzidra:
 Manuprāt vajag ļaut medīt, varbūt limitēti, jo lūsis ir plēsoņa un viņa galvenā barības bāze ir stirnas. Ja aizliegs medīt, lūšu savairosies pārāk daudz un būs apdraudēta stirnu populācija. 


Jaroslavs: Lūsis ir Jēkabpils pilsētas simbols. Es noteikti atbalstu šo brīnumaino dzīvnieku aizsardzības iniciatīvu. Bieži vien mūsu mežos uzrodas mednieki, kam nerūp vides jautājumi – tiem ir vēlme apmierināt tikai savas intereses. Ir nepieciešama tāda dzīvnieku aizsardzības sistēma, kas aizliegtu nogalināt lūšus, turklāt ļautu tos ķert ar mērķi rūpēties par viņu veselību un nodot citu valstu zoodārziem, izrādot draudzības žestu, līdzīgi kā to dara Ķīna ar pandām. Tas palīdzēs uzturēt dzīvnieku populāciju normas robežās, kā arī pamatīgi uzlabos Jēkabpils imidžu Eiropas Savienībā. 


Inita:  Uzskatu, ka šajā jautājumā būtu svarīga diskusiju speciālistu starpā - mednieki, biologi, mežsargi, lauksaimnieki. Pieņemu, ka visloģiskāk būtu, ka medīšana notiek kādā kontrolētā veidā... Lūsis tomēr ir plēsējs, nevis vienkārši jauks kaķītis un tikai speciālisti var labi izvērtēt gan poulācijas lielumu, gan ietekmi uz citām sugām... 


Artūrs:  Mans personīgais viedoklis ir, ka uz doto brīdi lūši ir reti sastopami dzīvnieki mūsu mežos, tāpēc to medības būtu stingri jāierobežo. Protams, nedrīkst aizmirst, ka tas nav kaķēns un pārāk liela populācija var radīt citas grūtības, bet noteikti negribētos nonākt līdz tam, ka šo dzīvnieku redzam tikai zooloģiskajā dārzā. Attiecīgajām iestādēm noteikti ir precīzāka informācija, lai spriestu ļaut vai aizliegt lūšu medības pilnībā.


Sandra: No medībām stāvu tālu un medības man nepatīk. Taču man negribētos mežā sastapties ne ar lūsi, ne ar lāci, tāpēc piekrītu stingri limitētām lūšu medībām, ņemot vērā kopējo lūšu skaitu Latvijā.

Atstājiet komentāru