2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Vai jūs ievērojat gavēni? (FOTO)

Vai jūs ievērojat gavēni? (FOTO)

Šodien katoļu baznīcā ir Pelnu trešdiena, kas iezīmē Lielā gavēņa sākšanos. Sākoties Lielajam gavēnim, visās katoļu baznīcās notiek īpaši dievkalpojumi, kuros garīdznieki svētī pelnus un tos kaisa uz ticīgo galvām vai uz pierēm ar tiem uzvelk krusta zīmi.

 

Bībelē pelni ir simbols grēku nožēlai un tam, ka cilvēka dzīve uz šīs zemes ir pārejoša. Pelnu zīme apliecina cilvēka apņemšanos nožēlot savus sliktos darbus un atgriezties pie Dieva. Ik gadu, sākoties gavēnim, Romas pāvests raksta vēstījumu. Šogad pāvests Francisks vēstījumā aicina nebūt egoistiskiem, jo vienaldzīga attieksme jau ir ieguvusi pasaules dimensiju. Pāvests atgādina, ka Dievs nav vienaldzīgs pret pasauli, tikmēr pasaule cenšas noslēgties sevī. Lai cilvēki nekļūtu vienaldzīgi un nenoslēgtos sevī, tiem ir vajadzīga atjaunotne, uzsver pāvests.

 

Sākoties gavēnim, jēkabpiliešiem jautājām: Vai jūs ievērojat gavēni. Atbildes sniedza Liene, Raimonds, Sarmīte, Mārtiņš un Tatjana.

 

 

liene 

Liene: Jā, es ievēroju gavēni. Pelnu trešdienā apmeklēšu dievkalpojumu, atturos no gaļas ēdieniem, patērēju mazāk pārtikas, cenšos ievērot mērenību un tā darīšu visu gavēņa laiku līdz Lieldienām. Tāpat arī visu gavēņa laiku atteikšos no gaļas ēdieniem piektdienās.

 

raimonds

Raimonds: Protams, ka nē. Es zinu, kas ir gavēnis. Tas ir laiks, kad nedrīkst ēst gaļu. Manā ģimenē neviens gavēni neievēro.

 

 

sarmite

Sarmīte: Nē, neievēroju. Kas ir gavēnis? Cik zinu tas ir laiks, kad cilvēki atsakās no rtrekniem ēdieniem, uzvedas mierīgi, gremdējas pārdomās. Manā ģimenē neviens gavēni neievēro. Arī uz baznīcu neejam, vienīgi vecmamma iet svētkos, piemēram, Lieldienās.

 

 

martins

Mārtiņš: Diemžēl nē, neievēroju. Kas ir gavēnis? Grūti pateikt. Laikam tās ir latviešu tradīcijas saistītas ar ēdieniem. Mūsu ģimene gavēni neievēro. Nav tam laika, visi strādājam.

 

 

tatjana1

Tatjana: Esmu ticīga. Gavēni ievēroju, taču ne tā kā tradicionālajās baznīcās. Esmu protestante. Es gavēju pēc nepieciešamības, kad ir tāda vajadzība, problēma, kas jāatrisina. Gavēni ievēroju saskaņā ar Bībeli, pazemībā Dieva priekšā, atsakoties no dažādām izpriecām, pavadot laiku lūgšanā un koncentrējoties uz Dievu. Tā saņemot atbildi, kā risināt savas problēmas. Rezultāts ir labs.

 

 

Komentāri (0-1/1)

  • ūpis
    02.07.2018 18:22
    Autor, nedaudz nekorekti atsaukties tikai uz katoļu baznīcu.
    Ar Pelnu trešdienu sākās Gavēņa laiks, kurā VISI Kristum ticīgie vairāk pievēršas Dievam un savu dzīvi dara kvalitatīvāku un dvēseli dziļāku.

Atstājiet komentāru