2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Kad vērsties pie ārsta: biežākie sirds un asinsvadu slimību simptomi

Kad vērsties pie ārsta: biežākie sirds un asinsvadu slimību simptomi

Ņemot vērā augsto sirds un asinsvadu slimību izplatību Latvijā, Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs kampaņas „Mīli savu sirdi" ietvaros vērš uzmanību uz biežākajām sirds un asinsvadu saslimšanām un to simptomiem, kurus svarīgi savlaicīgi atpazīt, lai nepieciešamības gadījumā grieztos pie sava ģimenes ārsta vai cita speciālista.

SPKC Veselības veicināšanas departamenta Slimību profilakses nodaļas vadītāja Ilze Straume: „Ar kampaņu vēlamies veicināt iedzīvotāju izpratni par hronisku sirds un asinsvadu slimību pazīmēm, kuru gadījumā jāvēršas pie ģimenes ārsta. Savlaicīgi atpazīstot saslimšanas, kā, piemēram, hipertensija vai stenokardija, var izvairīties no tādām nopietnām sekām kā miokarda infarkts vai insults, tādējādi samazinot arī smagas invaliditātes un nāves iespējamību."

Kardiologs, Latvijas Universitātes Kardioloģijas zinātniskā institūta vadošais pētnieks Dr.med. Vilnis Dzērve: „Sirds un asinsvadu slimības bieži vien veidojas pakāpeniski - vairāku gadu laikā. Līdzās iedzimtībai, pastāv riska faktori, kas veicina dažādu sirds un asinsvadu slimību attīstību. Tie ir: smēķēšana, paaugstināts asinsspiediens, paaugstināts holesterīna līmenis, neveselīgs uzturs, mazkustīgs dzīvesveids un pārmērīga alkohola lietošana. Pateicoties mūsdienu medicīnas un tehnoloģiju attīstībai, daudzas slimības ir iespējams savlaicīgi diagnosticēt un sekmīgi ārstēt, uzlabojot cilvēka dzīves kvalitāti. Tāpēc ir ļoti svarīgi mācēt atpazīt slimību simptomus un neatstāt tos bez ievērības."

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska: „Regulāras vizītes un ārstēšanās pie ģimenes ārsta sirds slimniekiem garantē ilgāku un labāku dzīvi un ļauj izvairīties no tādām ļoti nopietnām veselības problēmām kā miokarda infarkts un insults. Katram cilvēkam, kurš nav sirds slimību pacients, vienreiz gadā obligāti ir jāatnāk pie sava ģimenes ārsta uz bezmaksas profilaktisko pārbaudi."
 
Sirds un asinsvadu slimības un to simptomi, kuru gadījumā jāvēršas pie ģimenes ārsta
Stenokardija – rodas, ja sirds muskulis nesaņem pietiekami daudz ar skābekli bagātinātas asinis.
Simptomi: diskomforts vai sāpes krūšu kurvī aiz krūšu kaula, retāk var izpausties arī rajonā virs nabas, žoklī, rokās, plecos, pirkstos, kā arī mugurā – starplāpstiņu rajonā. Stenokardiju var pavadīt elpas trūkums, var būt arī vājuma sajūta, slikta dūša, nemiers, nāves bailes. Stenokardijas lēkmes ilgums parasti ir 1–3 minūtes, kopumā nepārsniedzot 10 minūtes. Raksturīgi, ka sāpes uznāk fiziskas aktivitātes, slodzes vai emocionāla stresa laikā. Savukārt, kad sāpes pāriet, cilvēks atkal jūtas vesels.
Neārstēta stenokardija var novest pie miokarda infarkta!
 
Hipertensija – slimība ar ilgstoši paaugstinātu asinsspiedienu. Par paaugstinātu asinsspiedienu tiek uzskatīts asinsspiediens virs 140/90 milimetriem dzīvsudraba staba (mmHg), savukārt par optimālu arteriālais asinsspiedienu visos vecumos uzskata 120/80 mmHg.
Simptomi: galvassāpes (bieži pakauša rajonā), reibonis, nervozitāte, sirdsklauves, kā arī sāpes sirds apvidū. Tomēr nereti paaugstināts asinsspiediens var neradīt nekādas sajūtas, un cilvēks par to uzzina, kad jau radušās kādas komplikācijas.
Hipertensija var izraisīt hemorāģisko insultu jeb asins izplūdumu smadzenēs, veicināt vai izraisīt koronāru sirds slimību un miokarda infarktu! Augsts asinsspiediens nelabvēlīgi iedarbojas uz asinsvadu sieniņām, veicina aterosklerozes veidošanos!
 
Sirds mazspēja - hroniska sirds mazspēja ir stāvoklis, kad sirds funkcijas traucējumi izraisa sirds nespēju sūknēt asinis atbilstoši audu vajadzībām.
Simptomi: pieaugošs elpas trūkums, kas slimības sākuma stadijā parādās pie slodzes, vēlāk – arī miera stāvoklī, regulārs vājums un nespēks, paātrināta sirdsdarbība, tūska atsevišķās ķermeņa daļās, svara pieaugums var liecināt par stāvokļa pasliktināšanos, tādēļ minēto sūdzību gadījumā būtu nekavējoties jāvēršas pie ārsta.
Smaga sirds mazspēja samazina cilvēka dzīves kvalitāti un diemžēl palielina mirstības risku!
 
Ateroskleroze – viena no visbiežāk sastopamajām hroniskajām asinsvadu slimībām, kas veidojas visas dzīves laikā un kas izpaužas kā taukiem līdzīgu vielu, galvenokārt holesterīna, nogulsnēšanās asinsvadu sieniņās.
Simptomi: aterosklerozei var nebūt izteiktu simptomu, bet, neārstēta, tā var kļūt par iemeslu citām sirds un asinsvadu slimībām, tostarp, infarktam, insultam, stenokardijai un citām. Aterosklerozi precīzi diagnosticēt var kardiologs, veicot papildus izmeklējumus.
Uzmanību: Miokarda infarkta un smadzeņu insulta gadījumā nekavējoties jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot 113!

Vairāk par sirds un asinsvadu slimībām, t.sk., par infarkta un insulta pazīmēm uzzini te: http://www.spkc.gov.lv/mili-savu-sirdi/
 
Autors: kampaņas "Mīli savu sirdi" koordinatore Sabīne Puķe

Atstājiet komentāru