2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Vēlies mājās satikt Ziemassvētku vecīti? Pasteidzies un atliec prāvāku naudas summu

Vēlies mājās satikt Ziemassvētku vecīti? Pasteidzies un atliec prāvāku naudas summu

Lai gan šķiet, ka Ziemassvētki vēl gana tālu, patiesībā ir vai nu pēdējais laiks, vai pat, iespējams, jau labākais vecītis nokavēts, ja vēlies viņu sastapt mājās un tieši Ziemassvētku vakarā. Turklāt rēķinies, ka tas izmaksās diezgan paprāvu naudas summiņu.
 
 
Bet varbūt patiesi tas ir to vērts? Tas pašam jāizlemj. Mēģinājām noskaidrot, vai vēl var sarunāt kādu rūķi vai pašu vecīti mājas vizītē.
 
 
Uz labajiem Ziemassvētku vecīšiem rindas
 
 
Jā, ir profesionālāki un mazāk profesionāli Ziemassvētku vecīši. Tie, kuri jau iemantojuši uzticību un labas atsauksmes, par darba trūkumu ap Ziemassvētku laiku var nesūdzēties. Lai sastaptu tieši šādu vecīti - labestīgu, jautru, dāsnu, rotaļīgu, gudru, izskatīgu - rindas sākot veidoties jau vasaras beigās.
 
 
Uzņēmumi, lai iepriecinātu darbiniekus un viņu bērnus, rezervāciju sākuši jau augusta beigās, septembra sākumā. Portāls Cālis.lv centās noskaidrot, vai vēl iespējams pārsteigt bērnu, mājās uzaicinot īstu Ziemassvētku vecīti. Jā, vairāki vecīšu pārstāvji atzina, ka dažas vietiņas 24.decembrī vēl esot brīvas, bet, lai domājot ātri, jo vecīša grafiks šajā dienā pa minūtēm jau gandrīz saplānots, liekot noprast, ka iespējams kaut ko vēl atrast, bet par dārgāku cenu.
 
 
Cik maksā Ziemassvētku vecīša vizīte mājās?
 
 
Jāatzīst, ka arī šajā sfērā valda tāds kā kartelis - cenas visai līdzīgas. Turklāt visai mazas cenu atšķirības ir starp profesionāliem un mazāk profesionāliem vecīšiem. Par īsu mājas vizīti 24.decembra vakarā jārēķinās ar 50 - 75 eiro, bet papildus šai maksai tiek pieskaitīti vēl ceļa izdevumi. Rīgas robežās, vakarpusē un brīvdienās - tie vēl ir ap 15- 25 eiro.
 
 
Mājas vizīte ilgst pusstundu
 
 
Atkarībā no "pasūtījuma" Ziemassvētku vecīša vizīte mājās var ilgt no padsmit minūtēm līdz stundai, bet vidēji - pusstundu. Šajā laikā vecītis ierodas mājās (teatrāls uznāciens, kā viņi paši to dēvē), apsveicinās, pastāsta kādu leģendu par svētkiem, apvaicājas, kā mājiniekiem pagājis šis gads un izdala dāvaniņas. Tās var saņemt arī pieaugušie, ja, protams, pirms tam (pie ārdurvīm, arī bērniem sarūpētās) vecītim tās iedotas. Un viss - vecītis steidz tālāk, pie citiem bērniem. Jāatceras, ka vecīši dāvanas nesarūpē, tikai ierodas un gatavi tās īpašā veidā izsniegt.
 
 
Tēlu daudzveidība
 
 
Uzņēmumos, kas nodarbojas ar vecīšu "pasūtījumiem" tēlu ir daudz, bet tiem, kuri darbojas individuālā kārtā, tērpu daudzveidība ir visai niecīga. Ielūkojoties populārākajos sludinājumu portālos, var ieraudzīt pat tik neierastu tandēmu kā Sniegbaltīte un lapsa, kas ieradīsies pie jums mājās. Jau daudz ierastāki un zināmāki ir, protams, pats vecītis, tad ir daudz rūķu, Sniegbaltīšu un Salatēvu, briedis Rūdolfs, vēl citi brieži jeb precīzāk, ziemeļbriedis, varot līdzi "paķert" arī kādu zaķēnu, kas bērnam var šķist mīlīgāks tēls. Profesionālie vecīši varot ierasties pēc klienta vēlmēm - ar zirgu, pajūgā, karietē, kamanās, nolaisties pa skursteni, ielauzties pa logu - pēc nepieciešamības, un, protams, par papildus samaksu. Daudzi piedāvā apciemojumus arī ārpus Rīgas, taču cenas tad jau ir pavisam iespaidīgas - pāris simti eiro, jo šajā cenā rēķina vecīša "pakalpojumu", ceļa izdevumus un ceļā patērēto laiku, jo tā ir negūtā peļņa Rīgā. Taču, dažiem "vecīšu birojiem" jau gadu gaitā izveidojusies sadarbība ar reģionālajiem vecīšiem, tad, protams, cena ir samērīgāka.
 
 
Secinājumi: ja vēlies savējos pārsteigt un mājās uzaicināt vecīti, tev jāpasteidzas un jārēķinās ar izdevumiem - kam šķietami lielākiem, kam mazākiem. Tāpat vēlams mājās aicināt kādu vecīti ar rekomendācijām no taviem draugiem, paziņām - gan, lai nesabojātu svētku prieku ar kādiem nepatīkamiem pārsteigumiem, gan drošības ziņā. Lai izdevies svētku gaidīšanas laiks.
 
Avots: Delfi/calis.lv

Komentāri (0-1/1)

  • Nickolas
    02.07.2018 18:22
    si jamais le jeune répond bien aux critères de l’emploi d’avenir,
    sa candidature peut être ensuite proposés à des sociétés proposant un travail
    en rapport avec son candidat.

    Look into my webpage - SigneTonAvenir.org: https://buildingdata.energy.gov/person/contrat-avenir-2015-pour-les-jeunes-actifs

Atstājiet komentāru