2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Zinātnieks noskaidrojis, kādēļ rudenī koku lapas maina krāsu un nobirst

Zinātnieks noskaidrojis, kādēļ rudenī koku lapas maina krāsu un nobirst

Britu zinātnieks piedāvā jaunu teoriju, kas izskaidro, kādēļ līdz ar rudens iestāšanos koku lapas maina krāsu un nobirst, vēstī «The Daily Telegraph».
 
 
Tradicionāli tiek uzskatīts, ka līdz ar gaisa temperatūras pazemināšanos koki pāriet uz resursu ekonomēšanas režīmu un tādēļ «tiek vaļā» no lapām, lai nebūtu tās jānodrošina ar dzīvībai svarīgām vielām. Taču profesors Braiens Fords pieļauj, ka lapu nomešana kokiem ir tas pats, kas cilvēkiem sakopšanās. Atbrīvojoties no lapām, koki atbrīvojas no to iekšienē esošām nevajadzīgām vielām, uzskata zinātnieks.
 

«Mēs ilgu laiku sapratām lapas kā enerģijas uzglabāšanas orgāna nozīmi, tomēr lapas koki izmanto arī nevēlamo vielu izvadīšanā. Tādēļ visi augi nomet lapas.»
 

Profesors izpētījis, ka neilgi pirms lapu nomešanas tajās paaugstinās kaitīgo vielu koncentrācija. Tāpat palielinās arī smago metālu līmenis nokrist gatavajās lapās. Pētnieks apgalvo, ka koks no šīm vielām, visticamāk, vēlas atbrīvoties, nevis glabāt visu ziemu.
 

Turklāt lapu nomešana nenotiekot mitruma deficīta dēļ, jo, piemēram, augi, kuri dzīvo ūdenī, arī nomet lapas.
 

«Ir būtiski saprast, kas notiek rudenī, kad koku lapas kļūst sārtas un dzeltenas, bet pēc tam nobirst. Augiem notiek ikgadēja attīrīšanās,» norāda profesors. Viņš uzskata, ka tam nevajadzētu cilvēkiem laupīt estētisko baudījumu no rudens spilgto krāsu baudīšanas.

Komentāri (0-1/1)

  • Surogāts
    02.07.2018 18:20
    Kas tad notiek ar skujkokiem? Ar eglēm? Priedēm? Vai tad šiem kokiem nevajag attīrīties?

Atstājiet komentāru