2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Ja tu ēd sāļus produktus, tad tu esi nabags

Ja tu ēd sāļus produktus, tad tu esi nabags

Bieža un pārmērīga sāls lietošana uzturā var liecināt par cilvēka sociālo statusu, teikts Lielbritānijā, Varvikas Univeristātes veiktajā pētījumā.
 
 
Pētījums ilga trīs gadus, raksta «Medikforum». Vispirms tika pētīts sāls patēriņš dažādu iedzīvotāju grupu vidū, tad tika pētīts sāls patēriņa daudzums saistībā ar izglītību, profesijām, sociālo statusu.
 
Tika pētīts, kādus produktus izvēlas pētījumā iesaistītie cilvēki. Pētījumā nefiksēja, cik daudz sāls katrs no viņiem pievieno ēdienam gatavošanas laikā.
 
 
Pētījumā tika noskaidrots, ka cilvēki ar zemākiem un nestabiliem ienākumiem izvēlējās zemas kvalitātes pārtikas produktus, kuriem ražošanas procesā pievienots liels sāls daudzums. Šie produkti arī satur daudz kaloriju. Nabadzīgie cilvēki visbiežāk izvēlas zemas kvalitātes produktus, kuru uzglabāšanai pievieno sāli un garšas uzlabošanai dažādas piedevas. Nav teikts, ka šie produkti ir daudz lētāki par tiem, kuri ir veselīgāki un bez liela sāls un garšu pastiprinātāju daudzuma.
 
 
Kolīdz cilvēka ienākumi un sociālais stāvoklis paaugstinās, uzlabojas izvēlētās pārtikas kvalitāte un samazinās sāls patēriņš pārtikā. Pētnieki ilgākā laika posmā novērojuši, ka cilvēki ar lielākiem ienākumiem ņem vērā speciālistu ieteikumus un jaunākos pētījumus par pārmērīgi sāļu ēdienu kaitīgumu. Savukārt, cilvēki ar zemākiem ienākumiem šos ieteikumus neņem vērā. Pētījumi arī liecina, ka tieši šie cilvēki visbiežāk cieš no paaugstināta asinsspiediena, nieru nepietiekamības, insultiem un infarktiem.

Atstājiet komentāru