2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas mikroķirurgu aprūpē nonācis bērns ar septiņiem rokas pirkstiem

Latvijas mikroķirurgu aprūpē nonācis bērns ar septiņiem rokas pirkstiem

Aizvadītajā nedēļā Latvijas Mikroķirurģijas centrā gadu vecam bērnam veikta sarežģīta rokas operācija, labojot iedzimtu deformāciju, aģentūru LETA informēja centra pārstāve Lauma Vaņkova.

 

Bērna plaukstai bija septiņi pirksti, neviena īkšķa. Šādas deformācijas pasaulē ir sastopamas ļoti reti, norāda Vaņkova. Papildus tai bērnam bija deformēts otrais pirksts - viena tā falanga jeb kauls - tādējādi apgrūtinot pirksta kustības.

 

Ārsti skaidro, ka pasaulē standarta operācija šādos gadījumos ir īkšķa atjaunošana, izmantojot papildu pirkstus, tomēr minētajam pacientam tika veikta pirkstu samainīšanas operācija - vienu no veselajiem papildu pirkstiem novietojot otrā pirksta pozīcijā, bet deformēto otro pirkstu pārliekot īkšķa pozīcijā. Tā kā īkšķim ir par vienu falangu mazāk nekā otrajam pirkstam, deformētā falanga tika izņemta.

 

Nav ziņu, ka šāda operācija būtu veikta kur citur pasaulē, norāda Vaņkova. "Labā ziņa ir tāda, ka pirksti ir izdzīvojuši, kas šādās operācijās ir lielākais risks. Paredzams, ka pirkstu funkcija atgriezīsies pusgada laikā," viņa stāsta.

 

Operāciju veica ārsts Dzintars Ozols, kurš ir specializējies iedzimtu ekstremitāšu deformāciju ķirurģiskā ārstēšanā.

 

Avots: www.leta.lv

Atstājiet komentāru