2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Zīlīte ik rītu jaunas ziņas vēstīt steidz (FOTO)

Zīlīte ik rītu jaunas ziņas vēstīt steidz (FOTO)

Jēkabpils Radio1 redakcijā pie ziņu dienesta loga ik rītu klauvē zīlīte, atnesot jaunas ziņas par to, kas notiek pilsētā, tuvā un tālā apkārtnē.
 
 
Esam novērojuši, ka zīlītes ir zinātkāri putniņi un labprāt caur logu novēro, kas notiek redakcijā.
 
 
Vikipēdija vēsta, ka zīlītes jeb zīlīšu ģints (Parus) ir lielākā zīlīšu dzimtas (Paridae) ģints, kas apvieno 23 zīlīšu sugas. Vēl nesenā pagātnē tā apvienoja gandrīz visas zīlīšu dzimtas sugas. Pēdējo gadu DNS pētījumi ir ieviesuši izmaiņas zīlīšu dzimtas sistemātikā un ir izveidotas vairākas jaunas ģintis, kas kādreiz tika sauktas par Parus apakšģintīm.
 
 
Šīs ģints sugas mājo Eiropā. Āzijā un Āfrikā. Saskaņā ar jaunāko sistemātiku Latvijā sastopama viena zīlīšu ģints suga – lielā zīlīte (Parus major).
 
 
Ticējumi par zīlītēm vēsta: Ja zīle pielaižas pie loga un iečirkstas, tad dabūs priecīgu ziņu; Ja zīlīte laidelējas un knābj loga rūti, tad sagaidāmas jaunas ziņas; Kad redz zīlīti gar logiem laižoties, tad nevajagot dzīt projām, jo viņa nesot labas ziņas; Ja nāk pie loga zīlītes, tad būs auksts laiks un vēl -  Ja zīlītes rudenī laiku sāk mājās nākt, tad būs agra un auksta ziema.

Komentāri (0-1/1)

  • hm!
    02.07.2018 18:21
    Neesmu bioloģe, bet ir arī zilgalvainās zīlītes

Atstājiet komentāru