2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Pie Jēkabpils un Zeļķiem strauji krītas ūdens līmenis, lejpus applūdušas jaunas teritorijas (ACULIECINIEKA FOTO UN VIDEO. 01.03.2024)

Jēkabpilī Daugava ir brīva no ledus un ūdens līmenis strauji krītas. Satiksmei tiek atvērti ceļi, kas bija slēgti palu dēļ, un iedzīvotāji lēnām atgriežas pie normālas dzīves. 

Jēkabpils novada Civilās aizsardzības inženieris Ilmārs Luksts informē, ka viens pašvaldības ceļš Krustpils pagastā, kurš ved uz Zeļķu tiltu ir pamatīgi izskalots un tam būs nepieciešams remonts. Pagaidām šis ceļš vēl ir ūdenī.  Tiklīdz tas būs iespējams, ceļu remontēs. Arī pārgāzne Sakas salā vairs nav ūdenī. Palos applūda lauksaimniecības zemes, meži, kā arī teritorijas Salas un Krustpils pagastos, bet Jēkabpilī applūšanas draudu nebija un pašlaik arī tie nav gaidāmi.

Krītoties ūdens līmeni pie Zeļķu tilta un sakustoties ledus sastrēgumam aiz Zeļķu tilta, šodien ir applūdušas jaunas teritorijas Krustpils pagastā. Ilmārs Luksts sacīja, ka šodien pēcpusdienā ledus sastrēguma “aste” bija pie Klauģiem. Applūdušas septiņas saimniecības Klauģos un Peņigās. Ceļš uz Klauģiem ir applūdis un pienests ar ledus gabaliem. Ūdens no ārpasaules ir nošķīris piecas saimniecības “Peņigās” un divas – “Klauģos”. 

Ilmārs Luksts sacīja, ka teritorijā, kur palu ūdeņi aizplūduši, patlaban strādā “Sadales tīkls” elektriķi, atjaunojot mājām elektrības padevi. Tā atjaunota arī daudzdzīvokļu mājām “Gravānos”. Problēma esot tā, ka mājas, kurām tika atslēgta elektroenerģijas padeve, izmanto dažādus pakalpojumus. Daļa mājsaimniecību pērkot elektro enerģiju no “Latvijas dzezceļa”, šīm mājām elektrības padeve vēl nav atjaunota, jo uzņēmums uz situācijas izmaiņām nereaģējot tik operatīvi, kā “Sadales tīkls”. Taču pašvaldība komunicējot ar “Latvijas dzelzceļu” un jau tuvākajā laikā arī šī uzņēmuma klientiem tiks atjaunota elektroenerģijas padeve.

Daugavā pie Jēkabpils un lejpus pilsētai turpina samazināties ūdens līmenis. Daugavā pie Zeļķiem ūdens līmenis diennakts laikā krities par 1,29 metriem. Ja 29.februārī pa dienu līmenis bijasasniedzis 9,57 metrus virs stacijas nulles atzīmes, tad 1.marta pēcpusdienā pulksten 16.20 tas bija nokrities līdz 8,29 metriem. Pulksten 16.20  Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis bija 5,78 metri virs noteiktās atzīmes, ūdens līmenis salīdzinājumā ar pusdienlaiku ir krities par 14 centimetriem. Savukart Daugavā pie Pļaviņām pulksten 16.20 ūdens līmenis bija 11,40 metri, kas salīdzinājumā ar pulksten 12.20 ir cēlies par 10 centimetriem.

Lai arī ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils un Zeļķiem turpina kristies, Latvijas vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs sarkanās pakāpes plūdu brīdinājumu ir pagarinājis līdz pirmdienai 4.marta pulksten 10.00, jo Daugavā šodien ar dažādu un mainīgu intensitāti iet ledus. Pļaviņu ūdenskrātuvē notiek ledus masu blīvēšanās un kustība, veidojas plašāki izskalojumi. Atsevišķos ūdenskrātuves posmos ūdenslīmenis paaugstinās.

Ilmārs Luksts sacīja, ka arī Jēkabpils novada atbildīgie speciālisti un dienesti brīvdienās turpinās strādāt diennakts režīmā un iedzīvotāji palīdzības saņemšanai tiem var zvanīt jebkurā diennakts laikā. Ilmārs Luksts - 26706059.

Aculiecinieka Foto un Video
Foto un Video: Aleksandrs Kristapsons


Daugava. Zeļķi. 01.03.2024.

 

Atstājiet komentāru