2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Kāds laiks gaidāms decembrī - Vilku, Ziemas un Svētku mēnesī. Laika vērotāja prognoze

Kāds laiks gaidāms decembrī - Vilku, Ziemas un Svētku mēnesī. Laika vērotāja prognoze

Novembris aizgāja ar sniegputeņiem. Ja Austrumlatvijā novembra pirmajā pusē bija tikai dažas naktis ar nelielu salu, tad novembra izskaņa, pēc Katrīnām (25. novembris), lielākoties ar sniegu un temperatūru zem nulles. Rudens zīmes dabā un nozīmīgajās dienās rāda, ka Andrejos (30. novembris) Austrumlatvijā ziema atnākusi uz palikšanu. Decembris paies viegla un daždien arī stiprāka sala un jauka baltuma zīmē. Ticējumi par pirmo sniegu, kas sāk snigt nedēļas sākumā un nāk no vasaras puses, kā arī 7. augusts, kas paredz ziemu, liecina, ka būs laba ziema, tā savā blogā raksta laika vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs.

Decembra pirmajā pusē, pārsvarā līdz Lūcijām (13. decembris), laika apstākļi ziemīgi. Vilku mēneša sākumā neliels sals, sniegs un pastiprinoties ziemeļu puses vējiem, brīžiem arī putinās. Uz ceļiem var veidoties sniega sanesumi. Vēlāk, kad zeme būs nosiltināta ar sniega segu, sals īslaicīgi var pastiprināties un dažviet temperatūra var noslīdēt līdz mīnus 20 grādiem un zemāk. Šajā laikā nokrišņi īslaicīgi. Apledojums, ceļi slideni.

Decembra vidū, ap Lūcijām (13. decembris), vairs tikai naktīs neliels sals, bet dienas laikā temperatūra pārsvarā ap 0. Vējains. Nokrišņi īslaicīgi. Tuvāk jūrai lietus, Latvijas austrumos sniegs, slapjš sniegs, atkala. Ceļi slideni.

Mēneša otrajā pusē laika apstākļi mainīgi. Ap ziemas saulgriežiem (21. decembris) neliels sals, vējains, daždien snigs un putinās. Latvijas rietumos arī lietus. Ziemassvētku laikā bez būtiskiem nokrišņiem un Latvijas austrumos saglabāsies gan sniega sega, gan neliels līdz mērens sals. Decembra beigās laika apstākļi nepastāvīgi. Šajā laikā iespējams neliels atkusnis, dažādi nokrišņi, dūmaka, ceļi slideni. Temperatūra svārstīsies no mīnus 12 grādiem dažās naktīs līdz plus 5 grādiem dienā. Līdzīgi laika apstākļi saglabāsies arī janvāra sākumā un līdz Zvaigznes dienai (6. janvāris) bez lielām izmaiņām.

Kopumā decembris gan ar temperatūru, gan ar nokrišņiem, kas pārsvarā sniegs, rādās būt tuvu vidējam.

Ticējumi par decembri

Decembris ir Adventa laiks. Kalendārās ziemas pirmais mēnesis. Tas ir laiks, kad izvairās trokšņot un līksmot, bet gaida Kristus piedzimšanu Sirdī un Saules atgriešanos Dabā. Decembris ir Ziemas cepure, janvāris – kažoks, bet februāris – Ziemas zābaki. Ja decembris sauss – pavasaris un vasara būs sausa. Auksts, sniegains, ar sarmu un vējiem bagāts decembris paredz bagātu ražu nākošgad.

1. decembris – ziemas pirmā mēneša pirmā diena.

 Ticējumi. Kāds 1. decembris, tāda ziema. Ja 1. decembra rīts silts – ziemas sākums būs ar atkušņiem. Ja dienas vidū sals – ziemas vidū stiprs aukstums. Ja 1. decembra vakarā sniegputenis – ziema būs gara, un pavasaris vēls.

4. decembrī ir Bārbala. Tā ir Aitu diena un vienīgā diena decembrī pirms Ziemassvētkiem, kad iet budēļos. Ticējums saka - Bārbiņa atved Ziemu un pār ūdeņiem ledus tiltus taisa.

Ticējumi. Ja šajā dienā ir ledus, tad Bārbiņa to lauž (atkusnis). Ja nav, tad Bārbiņa to taisa. Ja 4. decembrī sals – tad visos turpmākās ziemas svētkos būs sals. Ja atkusnis – tad arī svētkos būs atkušņi.

Niklāva (Nikolaja) jeb Zirgu diena ir 6. decembrī. Šajā dienā dzimis Ziemassvētku vecītis. Šī ir svētku diena mājas kustoņiem, bet īpaši zirgiem. Kurš šo dienu nesvētī, tam nepadodas ne zirgi, ne mājputni, ne aitas.

Ticējumi. Ja Zirgu dienā zirgiem muguras noberž ar sniegu, tad tie neslimos un arī mošķi neēdīs. Šajā dienā sākas ragavu ceļš. Ja 6. decembrī ziemeļvējš un sniegs, vasara būs auksta un lietaina.

Trīs dienas Vilku mēnesī veltītas zvēriem, putniem un zivīm. 9. decembris ir Vilku diena. Ja vilki gaudo un klīst tuvu mājām – būs sals. 10. decembris ir diena, kad zivis nolaižas ūdeņu dibenā un aizmieg. Arī lācis migā aizmieg ziemas miegā, bet alnis atbrīvojas no veciem ragiem. 11. decembrī ir Žagatas un Sīļa diena. Ja žagata vai sīlis sauc, tad jāiet sauciena virzienā, jo tevi gaida laimīgs pārsteigums.

13. decembrī ir Lūcijas. Sākot ar Lūciju, diena kļūst par vienu vistas nagu garāka. Citviet, par gaiļa dziedājuma laiku. Arī vilkači uz sapulci ellē dodas trīsreiz gadā – Vasarsvētkos, Jāņos un Lūcijās.

Ticējumi. Ja Lūcijās rīts skaidrs – atlikušais decembris būs sauss. Ja snieg un putina, līdz Ziemassvētkiem vēl snigs un putinās.

Ziemas saulgriežu svētki ir Ziemassvētki un līdz ar to arī decembra galvenie svētki. Dažādām tradīcijām, ticējumiem un izdarībām bagātākie svētki ziemā un ilgst no 21. decembra līdz 27. decembrim vai pat ilgāk. Ziemassvētku dienās Saule nokāpj no saviem debesu augstumiem un pieglaužas Zemei. Apmīļojusi Zemes Māti, Saule sāk savu ceļu augšup, pretī Ziemeļzvaigznei. Līgo naktī Visuma dzīlēs Saule atjauš Ziemassvētku tikšanos un steidz atpakaļ pie Zemes... Lai kopīgi auklētu jaunu Dzīvību.

Ticējumi. Ja 22. decembrī saulains un skaidrs – 31. decembrī būs skaidrs un sals. Ja apmācies un sarma – Jaungadā būs atkusnis. Kāds vējš iepūš 25. decembrī, tāds pārsvarā pūtīs līdz Pavasara Mārai (25. martam).

Vecgada vakara (31. decembris) tradīcijās ievijušās Jaungada ieražas un tas ir sākums jaunam gadskārtu gredzenam.

Ticējumi. Ja Vecgada vakarā snieg, bites labi spietos un būs laba ābolu raža. Ja zvaigznes dzied, būs jauka vasara.

Atstājiet komentāru