2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Radžu ūdenskrātuves Zilā karoga peldvietā ūdens kvalitāte atbilst normām, peldēties atļauts

Radžu ūdenskrātuves Zilā karoga peldvietā ūdens kvalitāte atbilst normām, peldēties atļauts

Veselības inspekcija informē, ka pēc 8. un 9. jūlijā veiktajām peldūdens kvalitātes pārbaudēm, ir ieteikts nepeldēties Jūrmalas peldvietā „Vaivari” paaugstināta mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ. Pārējās 56 oficiālajās peldvietās, arī Jēkabpilī, Radžu ūdenskrātuves Zilā karoga peldvietā, peldēties ir atļauts, informē  Veselības inspekcijas Sabiedrisko attiecību un klientu apkalpošanas nodaļa sadarbībā ar Vides veselības nodaļu.

Radžu ūdenskrātuvē jūlijā ņemtajos ūdensparaugos 100 mililitros ūdens konstatētas E.coli baktērijas – 530 un zarnu entorokoks – 15. E.coli baktērijas (tās izraisa akūtu zarnu iekaisumu, mirstība – 3%, kas ir samērā augsta) pieļaujamais robežlielums ir 2000 vienību 100 mililitros, bet zarnu enterokoku daudzumam nevajadzētu pārsniegt 100 vienību. Jāpiebilst, ka jūlijā ūdens Radžu ūdenskrātuvē ir piesārņotāks, salīdzinājumā ar maijā veiktajām pārbaudēm, taču piesārņojums atbilst normas robežām. Maijā 100 mililitros ūdens tika konstatētas E.coli – 0, zarnu enterokoks – 1, jūnijā E.coli – 30, zarnu eneterokoks – 5.

Visa informācija par oficiālajām un neoficiālajām peldvietām, kurās tiek pārbaudīta ūdens kvalitāte, pieejama Inspekcijas tīmekļa vietnes www.vi.gov.lv sadaļā Vides veselība – Peldūdens - Peldūdens monitorings. Turpat, visas sezonas garumā, ir pieejami to neoficiālo peldvietu apsekošanas rezultāti, par kurām inspekcija saņems analīžu rezultātus. Neoficiālo peldvietu analīzes tiek veiktas pēc vietējo pašvaldību iniciatīvas.

Ūdens kvalitāti 57 oficiālajās jūras un iekšzemes peldvietās Inspekcija pārbaudīs līdz 15. septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās katru mēnesi. Nākamās plānveida analīzes tiks veiktas 5. un 6. augustā.

Veselības inspekcija aicina iedzīvotājus informēt par ūdens kvalitāti. Ja rodas aizdomas par ūdens kvalitāti, var aizpildīt mājaslapā www.vi.gov.lv atrodamo anketu.

Atstājiet komentāru