2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpilī kontrolpirkumu laikā atklāj nelegālo akcīzes preču tirdzniecības vietas (FOTO)

10. un 11. maijā Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa amatpersonas, veica Jēkabpilī  divus kontrolpirkumus, lai identificētu personas, kuras veic nelegālu akcīzes preču tirdzniecību. Likumsargi abās nelegālo akcīzes preču tirdzniecības vietās kopumā izņēma aptuveni 6,5 litrus bezkrāsaina šķidruma ar alkoholam raksturīgu smaku un 1517 cigaretes bez Latvijas Republikas akcīzes markām. Policijā par notikušo sākti divi kriminālprocesi,  portālu Radio1.lv informēja VP ZRP vecākā speciāliste Dace Kalniņa..   

Otrdien, 10. maijā, Jēkabpilī kontrolpirkuma laikā 1974. gadā dzimusi sieviete, kura iepriekš jau ir nonākusi policijas redzeslokā saistībā ar akcīzes preču nelikumīgu apriti, realizēja divas cigarešu paciņas ar Baltkrievijas Republikas akcīzes markām un vienu litra pudeli ar bezkrāsainu šķidrumu ar alkoholam raksturīgu smaku. Par minēto faktu tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221.1 panta pirmās daļas un 221.6 panta. 

Kriminālprocesa ietvaros policisti veica kratīšanu, kuras laikā atrada un izņēma vienu piecu litru tilpuma plastmasas pudeli ar aptuveni diviem litriem bezkrāsaina šķidruma ar alkoholam raksturīgu smaku, kā arī 1437 cigaretes bez Latvijas Republikas akcīzes markām. Lai noteiktu precīzu iegādātā alkohola daudzumu un sastāvu, ir nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes, un izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

  Nākamajā dienā, 11. maijā, Jēkabpilī kontrolpirkuma laikā 1949. gadā dzimis vīrietis, kurš iepriekš arī ir nonācis policijas redzeslokā saistībā ar akcīzes preču nelikumīgu apriti, realizēja divas puslitra pudeles ar bezkrāsainu šķidrumu ar alkoholam raksturīgu smaku. Par minēto faktu tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221.1 panta pirmās daļas. 

Kriminālprocesa ietvaros policisti veica kratīšanu, kuras laikā atrada un izņēma kopumā 60„Queen” un „Premier” cigaretes bez Latvijas Republikas akcīzes markām. Tāpat likumsargi konstatēja, ka vīrietis nelegālajā akcīzes preču tirdzniecības vietā uzglabā aptuveni 2,5 litrus bezkrāsaina šķidruma ar alkoholam raksturīgu smaku. Lai noteiktu precīzu iegādātā alkohola daudzumu un sastāvu, ir nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes, un izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Atbilstoši Krimināllikuma 221.1 panta pirmajai daļai par nelegāli izgatavotu (ražotu) vai viltotu alkoholisko dzērienu vai spirtu saturošu šķidrumu, kuri nav alkoholiskie dzērieni, bet kurus piedāvā kā alkoholiskos dzērienus (nelikumīgi alkoholiskie dzērieni), realizāciju persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. 

Savukārt atbilstoši Krimināllikuma 221.6 pantam par nelegāli izgatavotu (ražotu) vai tādu tabakas izstrādājumu, kuri nav marķēti ar Latvijas Republikas akcīzes nodokļa markām, izņemot normatīvajos aktos paredzētos gadījumus, vai tādu bezdūmu tabakas izstrādājumu, kuru laišana tirgū ir aizliegta, realizāciju nelielā apmērā, ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā, var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Atstājiet komentāru