2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Policija pieķer iereibušus laivotājus; viens mēģina kukuļot, cits – bēgt

Policija pieķer iereibušus laivotājus; viens mēģina kukuļot, cits – bēgt

Valsts policija (VP) profilaktiskas pārbaudes laikā konstatēja, ka četras personas vada kuģošanas līdzekļus, būdamas alkohola reibumā. Viens iereibušais vadītājs, lai izvairītos no administratīvā pārkāpuma soda par laivas vadīšanu žvingulī, piedāvāja policistiem kukuli, savukārt cita persona centās aizbēgt no notikuma vietas, portālu Radio1.lv informēja VP ZRP vecākā speciāliste Dace Kalniņa.

Viens likumpārkāpējs tika konstatēts Aizkraukles novadā Kokneses pagastā, kur vīrietis Daugavā vadīja airu laivu ar uzkarinātu motoru, būdams alkohola reibumā, proti, viņa izelpā tika konstatētas 1,52 promiles.

Lai netiktu noformēts administratīvā pārkāpuma process par laivas vadīšanu žvingulī, vīrietis likumsargiem piedāvāja samaksāt 60 eiro.

Par kukuļdošanu policijā sākts kriminālprocess, savukārt par laivas vadīšanu publiskajos ūdeņos, esot alkohola reibumā, – administratīvā pārkāpuma process un vīrietim piemērots naudas sods 120 eiro.

Savukārt Pļaviņās vīrietis vadīja motorlaivu, būdams 1,43 promiļu reibumā. Arī šajā gadījumā tika sākts administratīvā pārkāpuma process, tomēr pēc aptuveni trīs stundām tajā pašā vietā likumsargi vēlreiz sastapa to pašu vīrieti vadām motorlaivu Daugavā.

Otrreiz vīrietis gan atteicās veikt alkohola koncentrācijas pārbaudi izelpojamā gaisā, gan arī doties uz ārstniecības iestādi ekspertīzes veikšanai, taču neizvairījās no administratīvā pārkāpuma procesa.

Atbilstoši Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likumam par atteikšanos no alkohola koncentrācijas izelpotajā gaisā pārbaudes piemēro naudas sodu 700 eiro apmērā.

Turpinot pārbaudi, policisti konstatēja, ka, esot alkohola reibumā, motorlaivu Daugavā vadīja kāds vīrietis Aizkraukles novada Klintaines pagastā. Viņa izelpā tika konstatēta 0,61 promile.

Likumā noteikts, ka par atpūtas kuģa vadīšanu ja vadītāja izelpotajā gaisā vai medicīniskajā pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, bet nepārsniedz 1,5 promiles, piemēro naudas sodu no 75 līdz 700 eiro, kā arī var tikt atņemtas atpūtas kuģa vadīšanas tiesības uz laiku līdz vienam gadam.

Vēl viens likumpārkāpējs tika konstatēts Pļaviņās, kur vīrietis vadīja motorlaivu, būdams acīmredzamā alkohola reibumā, taču viņš nepildīja policistu likumīgās prasības pārtraukt administratīvo pārkāpumu, nesniedza datus par savu identitāti, centās aizbēgt no notikuma vietas, kā arī ar godu un cieņu aizskarošiem komentāriem un, pārkāpjot vispārpieņemtās uzvedības normas, traucēja likumsargu darbu.

Tāpat kaujinieciski noskaņotais kungs atteicās veikt alkohola koncentrācijas pārbaudi izelpojamā gaisā, norāda policijā.

VP par notikušo sākti četri administratīvo pārkāpumu procesi – par personas identitātes slēpšanu, par amatpersonu likumīgo prasību nepildīšanu un darbības traucēšanu, par sīko huligānismu un par atteikšanos no alkohola koncentrācijas izelpotajā gaisā pārbaudes.

Policija uzsver, ka atrašanās laivā un tās vadīšana alkohola reibumā ir nesavienojama un ļoti bīstama, jo tās vadītājs un pasažieri nespēj objektīvi novērtēt apstākļus un pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus. Alkohola reibums liek vairāk riskēt un neļauj pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus.

Foto: Ilustratīvs attēls

Atstājiet komentāru