2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

VDD izmeklētajā kriminālprocesā par iespējamu balsu pirkšanu Jēkabpils novadā iesaistītas divas personas

VDD izmeklētajā kriminālprocesā par iespējamu balsu pirkšanu Jēkabpils novadā iesaistītas divas personas

Valsts drošības dienesta (VDD) izmeklētajā kriminālprocesā par iespējamu balsu pirkšanu Jēkabpils novadā iesaistītas divas personas.

Saistībā ar šī gada pašvaldību vēlēšanām VDD lietvedībā patlaban atrodas viens kriminālprocess par iespējamu prettiesisku vēlētāju izvēles ietekmēšanu Jēkabpils novadā, ko VDD pārņēma no Valsts policijas, noskaidrots dienestā.

Šajā lietā divām personām ir piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss.

Kriminālprocesā turpinās izmeklēšana, tādēļ VDD plašākus komentārus nesniedz.

Savukārt otrs no Valsts policijas pārņemtais kriminālprocess par iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu Aizkraukles novadā izbeigts, jo izmeklēšanas gaitā netika konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs, norādīja dienestā.

VDD nav sācis citus kriminālprocesus par iespējamu prettiesisku vēlētāju izvēles ietekmēšanu vai citiem pārkāpumiem pašvaldību vēlēšanu laikā.

Jau ziņots, ka VDD priekšvēlēšanu periodā un vēlēšanu dienā kopumā konstatēja vairāk nekā 150 tā dēvētos signālus par iespējamiem pārkāpumiem vai nepilnībām, kas saistīti ar pašvaldību vēlēšanām.

No priekšvēlēšanu periodā un vēlēšanu dienā kopumā fiksētajiem signāliem vairāk nekā 80 bija par iespējamiem pārkāpumiem, kuru izskatīšana ir VDD kompetencē, galvenokārt - par iespējamu vēlētāju izvēles prettiesisku ietekmēšanu.

Lielākajā daļā gadījumu, dienestam veicot apstākļu noskaidrošanu, informācija par iespējamo pārkāpumu neapstiprinājās.

Savukārt daļā gadījumu VDD konstatēja pazīmes, kas liecina par iespējamu gatavošanos prettiesiski ietekmēt vēlētāju izvēli vai veikt citas neatļautas darbības. Šādos gadījumos VDD brīdināja personas, ka šāda rīcība ir nelikumīga un par to paredzēta kriminālatbildība.

Mazāk nekā puse no VDD kopumā iegūtajiem signāliem bija par iespējamiem pārkāpumiem, kuru izskatīšana ir citu vēlēšanu norises nodrošināšanā iesaistīto institūciju kompetencē.

Šādos gadījumos VDD nodeva iegūto informāciju atbildīgajiem dienestiem tālākai izskatīšanai. Lielākā daļa no šiem signāliem bija saistīti ar iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem.

VDD konstatēja arī iespējamas organizatoriskas nepilnības atsevišķos vēlēšanu iecirkņos un informēja par tām attiecīgo iecirkņu komisijas un Centrālo vēlēšanu komisiju.

VDD vērtējumā pašvaldību vēlēšanas kopumā bija aizvadītas mierīgi un bez būtiskiem incidentiem.

Komentāri (0-1/1)

  • poga
    02.08.2021 11:08
    Bet pēc vēlēšanām pirkt ievēlētos deputātus gan ir atļauts. Un nav pat nosodāms

Atstājiet komentāru