2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Lieldienu galds var būt ne tikai bagātīgs, bet arī stilīgs – to izveidot palīdzēs šīs jaunākās dekoru tendences

Lieldienu galds var būt ne tikai bagātīgs, bet arī stilīgs – to izveidot palīdzēs šīs jaunākās dekoru tendences

Lai gan kalendārais pavasaris ir jau klāt, visi zina – ar Lieldienām sākas gada krāšņākais un skaistākais laiks. Galu galā šie svētki asociējas ar košām krāsām, tikko uzziedējušiem ziediem un citiem pavasara spilgtākajiem notikumiem. Un šogad visas šīs lietas valda Lieldienu galda dekorēšanas topos. Tāpēc šodien dalāmies ar jaunākajām tendencēm, kas palīdzēs stilīgi un rotaļīgi noformēt Lieldienu galdu.

Sāciet ar galdautu

Katram svētku galdam ir vajadzīga zvaigzne, ap kuru viss griezīsies. Tas, protams, var būt liels ziedu pušķis, taču visvienkāršākais veids, kā izrotāt galdu – košs galdauts. Šogad dekoru eksperti iesaka izvēlēties tādu krāsu, kas kā neviens cits vēsta par tuvojošos pavasari – zaļo. Tāpēc jūs neapjuksiet, ja izvēlēsieties zaļu galdautu ar dažādiem rakstiem.

Ar šādu galdautu var kombinēt traukus, kas dekorēti ar iespaidīgiem rakstiem vai krāsainām glāzēm. Savukārt, ja vēlaties vairāk krāsu, varat izvēlēties puķainu galdautu, kas arī šogad ir modē. Ar to vari kombinēt šķīvjus ar nedaudz pieklusinātākām krāsām vai rakstiem un vienkāršākiem rotājumiem – tā galdauts noteikti būs svētku dekora zvaigzne.

Noguri no galdautiem? Izvēlies paliktņus

Un, ja vēlies šogad atbrīvot savu galdu no galdautiem, vari izvēlēties modernāku risinājumu – šķīvju paliktņus. Izvēlies tos pēc savas gaumes – piemēram, izvēloties zeltainos paliktņus, galds izskatīsies greznāk. Un, ja izvēlaties zaļus paliktņus ar Lieldienu olu vai zaķu rotājumiem, varat baudīt patiesi svinīgu, Lieldienu galda noformējumu. Dekoru eksperti šogad iesaka izvēlēties tieši šādus paliktņus.

Starp citu, šogad viņi piedāvā vēl vienu iespēju – kombinēt galdautus ar paliktņiem. Vari izvēlēties neitrālas krāsas galdautu un paliktņus ar interesantākiem rakstiem vai krāsām – tā piešķirsi svētkiem kontrastus, kas atgādinās par pašu pavasari. Un, ja ļoti pietrūkst pavasara krāsu un vēlaties eksperimentēt, varat izvēlēties košu krāsu galdautu ar dažādiem rakstiem un paliktņus ar pavisam citiem ornamentiem – tādā veidā radīsiet vēl lielākus kontrastus, un galda dekorācijas noteikti atgādinās viesiem par dabas mošanos. Visu Baltijas valstu iedzīvotāji var ērti un lēti sagatavoties stilīgām Lieldienām, apmeklējot Formadore.lv, Formadore.lv vai Formadore.ee.  

Neaizmirstiet par salvetēm

Šogad, dekorējot Lieldienu galdu, eksperti iesaka neaizmirst par auduma salvetēm. Tās var kļūt arī par svarīgāko galda akcentu – īpaši, ja kombinē spilgtas krāsas vai rakstainas salvetes ar neitrālas krāsas traukiem vai galdautu. Pēc dekoru ekspertu domām, auduma salvetes ir lētākais veids, kā atdzīvināt vecos traukus un glāzes. Lūk, iedomājies – tev ir veca, apnikusi drēbju kombinācija. Ar pavisam jauniem, spilgtiem aksesuāriem tā atkal ir kā jauna. Tāpat ir ar auduma salvetēm – tās ir kā galda piederumi.

No šādām salvetēm vari pats izgatavot dekorāciju – piemēram, aptiniet ar tām olu, lai rastos divas truša ausis. Tad tās jāsasien tur, kur beidzas ola – tā saglabāsi truša ausu formu. Šāds vienkāršs risinājums radīs lielisku Lieldienu noformējumu, kas patiks gan maziem, gan lieliem.

Laiks ziediem

Un, ja pavasaris iedvesmo jūs atsvaidzināt, vari izvēlēties ne tikai jaunus aksesuārus, bet arī pašus traukus. Šogad speciālisti iesaka izvēlēties ziedu šķīvjus – galu galā tiem nav labāka laika par skaistākajiem pavasara svētkiem. Turklāt nav nepieciešams aprobežoties tikai ar šķīvjiem – jūs varat iegādāties tortes statīvu, kas dekorēts ar ziediem vai citiem spilgtiem rakstiem.

Kā jau nopratāt, šī gada pavasara svētku dekoru topos dominē krāsas. Tāpēc nav brīnums, ka šopavasar ārkārtīgi modē ir daudzkrāsainas glāzes, krūzes vai krūzes, kas noteikti liks pasmaidīt ikvienam, kam pietrūkst ziedošas dabas. Lieldienu galda akcents var būt arī krāsaini olu turētāji.

Kas ir Lieldienas bez pušķa?

Protams, ideālam Lieldienu galdam jums būs nepieciešams ziedu pušķis. Tas var būt pavisam vienkāršs – piemēram, vairāki zari, kas dekorēti ar stikla, krāsainām dekoratīvajām olām. Pēc šāda pušķa tapšanas jūs noteikti trāpīsit desmitniekā, jo stikla rotaļlietas šogad ir ārkārtīgi modē. Šogad savam Lieldienu pušķim vari izvēlēties arī iespaidīgas vāzes – piemēram, desertu statīvu, kura vidū dižosies tavs radītais pušķis.

Zaķi, zaļi un vēlreiz zaķi

Aplūkojot šā gada jaunākās tendences, šķiet, ka šogad Lieldienu olas nesīs garausainie Lieldienu zaķi. Jo tieši tie valda visos topos – vai tas būtu truša formas šķīvis, zobu bakstāmo turētājs, garausu figūra, trauki vai salvetes, kas apdrukātas ar šiem dzīvniekiem – visi dekoru eksperti iesaka atdzīvināt savu Lieldienu galdu ar šiem zvēriņiem. Un, ja vispār negribas pirkt zaķa formas interjera detaļas, varat improvizēt – piemēram, uzcept zaķa formas cepumus, kas arī būs lieliska dāvana Lieldienās dodoties ciemos.