2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Labākās Nīderlandes pilsētas, kuras ir vērts apmeklēt, ceļojot kopā ar visu ģimeni!

Labākās Nīderlandes pilsētas, kuras ir vērts apmeklēt, ceļojot kopā ar visu ģimeni!

Ceļošana kopā ar pusaudžiem var bagātināt viņu redzesloku un nostiprināt ģimenes saites, lai arī daži vecāki šādu ideju uztver ar bažām. Svarīgākais ir izvēlēties tādus galamērķus, kas atbilst pusaudžu interesēm, vienlaikus ļaujot arī neatkarību. Muzeji, festivāli un interaktīvas apskates vietas padara ceļojumu aizraujošu. Ar pareizo aktivitāšu un brīvā laika līdzsvaru, braucieni ar pusaudžiem var būt neparasti jautri, izglītojoši un bagātinoši visai ģimenei. Centieni saprast pusaudžu vajadzības un aizraušanos ir izšķiroši, lai radītu neaizmirstamas atmiņas.

Amsterdama: kanāli, muzeji un pofertjes



Amsterdama ir aizraujošs un iedvesmojošs galamērķis pusaudžiem, kuri apmeklē Nīderlandi. Pilsēta iedvesmo un izklaidē. Tur nokļūt ir vienkārši un lēti - katru dienu Rīga Amsterdama lidojumi Biļetes turpceļā maksā ap 60 eiro. Populārākā nodarbe Amsterdamā ir airēšanās ar laivu pa kanāliem. Daudzas kompānijas, piemēram, Blue Boat, piedāvā ģimenēm un pusaudžiem piemērotas ekskursijas. Van Goga muzejā vari redzēt impresionista gleznotāja ikoniskos darbus tuvplānā. Muzejā atrodas lielākā Van Goga meistardarbu kolekcija. Rijksmuseumā var apskatīt Nīderlandes Zelta laikmeta gleznas un apbrīnot milzīgus kuģu modeļus. Anna Frankes mājā vari uzzināt Annes dzīvesstāstu, slēpjoties Otrā pasaules kara laikā. Un, protams, jāizmēģina Amsterdams no ēdināšanas puses - kafejnīcas sniedz ieskatu vietējā kultūrā. Iesaku atpūsties tradicionālā alus darītavā vai vērot cilvēkus no kādas ietves kafejnīcas Leidsepleina laukumā. Tur var nobaudīt tradicionālo holandiešu uzkodu pofertjes.

Roterdama: Jūrniecības muzejs un Kubveida mājas



Roterdama ir otrā lielākā pilsēta Nīderlandē. Tur jaunie ceļotāji var izzināt daudz interesantu vietu. Viens no Roterdamas ikoniskākajiem modernajiem objektiem ir Kubveida mājas - dzeltenas kubveida celtnes uz sešstūrainiem balstiem, radot unikālu asimetrisku efektu. Var apskatīt viena kuba iekšpusi, lai redzētu, kā šādās telpās dzīvo.

Noteikti jāapmeklē 185 metrus augstais Euromast tornis, no kura skatu laukuma paveras Roterdamas un tās lielās ostas panorāma. Tur var izbaudīt arī Eiropas augstāko šūpošanos. Jūrniecības muzejs sniedz ieskatu Nīderlandes jūrniecības vēsturē - ekspozīcijās apskatāms pilnībā rekonstruēts kuģis De Amsterdam. Ģimenēm piedāvā jautras aktivitātes, piemēram, pirātu tematikas izbēgšanas istabu. Jāapmeklē arī Roterdamas vēsturiskā Delfshavena apkaime ar tās vējdzirnavām De Liefde, Pilgrim Fathers baznīcu un vietu, no kuras 1620. gadā pilsoņi devās uz Ameriku.

Hāga: Madurodam un Miera pils



Hāgā ar pusaudžiem ir daudz ko apskatīt - interaktīvie muzeji, nozīmīgas vietas un dzīvīgā jūrmala. Populārs objekts ir Madurodam - visa Nīderlandes pilsētiņa samazinātā izmērā. Te var brīnīties par sīkajām detalizētajām ēkām, transportlīdzekļiem un figūriņām, kas atveido slavenākās Nīderlandes vietas. Jāapmeklē arī Ešera muzejs pilī, kur var iepazīt mākslinieka matemātiski iedvesmotās litogrāfijas un optiskās ilūzijas, kas aizraujošā veidā izaicina uztveri.

Protams, jāapskata greznā Miera pils, kur atrodas Starptautiskā Tiesa. Gida vadītajās ekskursijās var uzzināt par pils greznajām telpām un neatsveramajām mākslas vērtībām. Un noteikti jāpavada diena Sheveningenas pludmalē, ja vien laiks to ļauj - te var braukt ar velosipēdu gar jūrmalu, nobaudīt vietējās uzkodas, iepirkties dzīvajā promenādē un apbrīnot Ziemeļjūras plašumus.

Utrehta: Doma tornis un Dzelzceļa muzejs



Utrehta ir lielisks galamērķis Nīderlandē ceļojumam ar pusaudžiem. Pilsētas vēsturiskais centrs izvietojies ap diviem kanāliem - Oudegracht un Nieuwegracht. Šeit atrodas dekoratīvie tilti, piemēram, St. Willibrordus Rug ar torņiem, kas savieno kanālu krastus. Te ir daudzas senas alus darītavas un pagrabu bāri, kur var nobaudīt vietējos ēdienus autentiskā gaisotnē - daudziem ir āra terases gar kanāliem. Noteikti jāapmeklē Utrehtas Doma tornis - tas ir augstākais baznīcas tornis Nīderlandē, no kura var baudīt panorāmas skatu pār pilsētas sarkanajiem jumtiem. Neaizmirstiet arī Dzelzceļa muzeju ar tā vilcienu simulatoriem, miniatūrajiem modeļiem un iespaidīgo vēsturisko vilcienu kolekciju.

Māstrihta: Katedrāles alas un citi muzeji



Māstrihtas pilsēta atrodas netālu no Beļģijas un Vācijas robežas. Tā ir slavena ar 13. gadsimta nocietinājumu un aizsardzības būvju paliekām - viduslaiku mūriem, vārtiem un torņiem. Šeit jūs kopā ar pusaudžiem varat pastaigāties, piemēram, pa Helpoort, kā arī izzināt pazemes kazemātus, kurās senatnē glabāja munīciju un krājumus. Vēl viena izcila vieta ir alas zem pilsētas - Katedrāles alas ar augstajiem griestiem un labirintiskajiem tuneļiem, kas saglabājušies gadsimtiem. Jāapmeklē arī Bonnefanten muzejs, Dabas vēstures muzejs un Mūzikas bazilika. Te ir iespēja aplūkot un aptaustīt eksponātus, spēlēt izglītojošas spēles un fiziski iesaistīties - tas atbilst pusaudžu vēlmei pēc iesaistošām pieredzēm un praktiskām nodarbēm. Šādi interaktīvie elementi palīdz noturēt pusaudžu uzmanību un novērst garlaicību muzejos.

8 ieteikumi ceļojumam ar pusaudžiem Nīderlandē:



1. Izmantot sabiedrisko transportu - vilcienus un autobusus, lai ērti pārvietotos starp pilsētām un apskates vietām. Tā pusaudži var gūt pieredzi patstāvīgā orientēšanā.
2. Atvēlēt pusaudžiem brīvo laiku pastaigām pa apkaimēm kājām vai ar velosipēdu, lai paši izzinātu un novērotu ikdienas dzīvi.
3. Apmeklēt muzejus un objektus, kas saista pusaudžu intereses - māksla, vēsture, zinātne, auto, arhitektūra, interaktīvas ekspozīcijas.
4. Iekļaut pastaigu ekskursijas pa gleznainām vietām, piemēram, Amsterdamas Jordānas apkaimi.
5. Doties velobraucienos, lai iepazītu tipisko holandiešu nodarbi un apskatītu dabas skaistumu. Apsvērt elektrovelosipēdu noma ar gidu.
6. Pamēģināt vietējās holandiešu garšas - stroopwafels, poffertjes, bitterballen, pankūkas un frī kartupeļus.
7. Pārbaudīt pasākumu kalendārus, lai atrastu pusaudžiem piemērotus festivālus, tirgus un koncertus.
8. Izvēlēties ielu mākslas tūri pa pilsētām, lai apskatītu murāļus un grafiti.

Atstājiet komentāru