2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Kā inflācija ietekmēs uzņēmumus 2024. gadā?

Kā inflācija ietekmēs uzņēmumus 2024. gadā?

Inflācija rada apjukumu un neskaidrības, jo īpaši mazajiem uzņēmumiem. Cenu pieaugums ietekmē patērētājus dažādos līmeņos, bet tas, kā inflācija ietekmēs jūsu uzņēmumu, ir atkarīgs, piemēram, no uzņēmuma lieluma, nozares, kurā darbojaties, piegādes ķēdes, parādsaistībām, klientu pieprasījuma un darbinieku produktivitātes.
 
Protams, ja jūsu uzņēmums darbojas pirmās nepieciešamības preču un pakalpojumu sfērā, inflācija jūsu uzņēmumu skars mazāk. Taču, ja saskaraties ar grūtībām, kredīts uzņēmumiem ir viens no risinājumiem, kas var jums palīdzēt. Aicinām aizņemties atbildīgi, izvērtējot savas iespējas aizdevumu atmaksāt.
 
Kas ir inflācija un kā tā ietekmē ekonomiku kopumā?
 
Inflācija ir preču un pakalpojumu vispārējā cenu līmeņa pieauguma temps un attiecīgi pirktspējas samazināšanās temps. To mēra, izmantojot patēriņa cenu indeksu (CPI), un izsaka procentos.
 
Inflācijai ir būtiska ietekme uz ekonomiku kopumā. Kad cenas pieaug, naudas vērtība samazinās, un cilvēki nevar iegādāties tik daudz, cik ierasts, par esošajiem līdzekļiem. Tas var izraisīt patērētāju pirktspējas samazināšanos, kas var kaitēt uzņēmumiem un palēnināt ekonomikas izaugsmi. Inflācija var izraisīt arī  kredītu procentu likmju paaugstināšanos, tādējādi cilvēkiem un uzņēmumiem kļūst dārgāk aizņemties naudu.
 
No otras puses, inflācija var stimulēt tautsaimniecību, mudinot uzņēmumus ieguldīt un paplašināties. Tā var arī mudināt klientus ātri tērēt naudu, pirms cenas pieaug vēl vairāk.
 
Inflācijas ietekme uz mazo uzņēmumu īpašniekiem
 
Pievērsīsim uzmanību tam, kā inflācija ietekmē mazo uzņēmumu finanšu stāvokli. Apskatīsim sešas problēmas, kas var rasties inflācijas rezultātā.
 
1. Preču un pakalpojumu izmaksu pieaugums
 
Inflācijas laikā palielinās izmaksas, piemēram:
 
·  Izejvielām,
·  Darbaspēkam (algām),
·  Komunālajiem pakalpojumiem,
·  Izejmateriāliem.
 
Šādos izmaksu pieauguma periodos mazo uzņēmumu īpašnieki bieži vien ir spiesti dot priekšroku  precēm ar lielāku peļņu un samazināt zema ienesīguma preču ražošanu.
 
2. Pirktspējas un pārdošanas apjomu samazināšanās
 
Palielinoties preču un pakalpojumu izmaksām, patērētājiem ir mazāk rīcībā esošo ienākumu, ko tērēt. Šādā situācijā mazie uzņēmumi, kas bieži darbojas ar ierobežotu peļņu, var būt spiesti paaugstināt cenas, lai segtu pieaugošās izmaksas. Taču tas var vēl vairāk samazināt patērētāju pieprasījumu un novest pie vēl zemāka pārdošanas apjoma.
 
Turklāt lielāki uzņēmumi var būt labāk sagatavoti, lai mazinātu inflācijas ietekmi, tādējādi vēl vairāk apgrūtinot mazo uzņēmumu konkurētspēju.
 
3. Grūtības ar nākotnes un budžeta plānošanu
 
Kad cenas pieaug, mazo uzņēmumu īpašniekiem var kļūt sarežģīti noteikt izdevumus un veikt precīzas finanšu prognozes. Tā kā inflācija ietekmē visu, sākot no izejvielu izmaksām un beidzot ar darbinieku algām, mazo uzņēmumu īpašniekiem ir grūti prognozēt savus izdevumus un efektīvi sadalīt resursus. Turklāt mazie uzņēmumi bieži darbojas ar ierobežotu budžetu, un tiem var nebūt papildu resursu, lai pārvarētu negaidītu izdevumu pieaugumu.
 
4. Ietekme uz procentu likmēm un finansēšanas iespējām
 
Ja nolemjat, ka jums nepieciešams aizdevums, veiciet rūpīgu izpēti un pārliecinieties, ka jums ir vislabākie iespējamie nosacījumi ilgtermiņa izaugsmei un panākumiem. Kā arī ir pieejama pārkreditācija (vairāku kredītu apvienošana), kas atvieglo maksājumu veikšanu.
 
5. Izmaiņas krājumu pārvaldībā
 
Pieaugot cenām, preču iegāde un uzglabāšana kļūst dārgāka, tāpēc mainās veids, kā mazie uzņēmumi pārvalda savus krājumus. Ir jādomā par to, lai noliktavās ir pēc iespējas mazāk krājumu, kas varētu novecot vai sabojāties. Var arī izvēlēties alternatīvus piegādātājus vai pārorientēties uz lētākiem produktiem. Tomēr tas var būt saistīts ar risku, piemēram, pazeminātu kvalitāti vai ilgāku piegādes laiku.
 
6. Piegādes ķēdes traucējumi
 
Palielinoties preču izmaksām, mazo uzņēmumu īpašniekiem ir grūti saglabāt rentabilitāti, vienlaikus nodrošinot klientiem kvalitatīvus produktus un pakalpojumus. Šādas situācijas dēļ preces var nepienākt laikā, tāpēc, lai iegūtu priekšrocības salīdzinājumā ar konkurentiem, pat ja tas nozīmē īslaicīgu izmaksu pieaugumu, apsveriet izvēlēties citu piegādātāju.
 
Vai visus mazos uzņēmumus inflācija ietekmē vienādi?
 
Nē. Daži mazie uzņēmumi inflāciju izjutīs vairāk nekā citi. Kad cilvēkiem ir mazāk rīcībā esošie ienākumi, viņi prioritāri tērē naudu pirmās nepieciešamības precēm un pakalpojumiem. Tātad, ja jūsu uzņēmējdarbība ir saistīta ar  tūrismu, luksusa precēm – inflāciju izjutīsiet visvairāk.

Kā 2024. gadā mazināt inflācijas ietekmi savā uzņēmumā?

2024. gadā galvenais ir spēja pielāgoties un stratēģiskā tālredzība. Meklējiet veidus, kā padarīt uzņēmuma darbību rentablāku un efektīvāku. Lai to panāktu, uzņēmumiem jākoncentrējas uz savu procesu un darbību optimizāciju. 

Novēršot nepieciešamību pēc cilvēku darba un optimizējot procesus, var veicināt lielāku efektivitāti. Jums ir pareizi jāsakārto un jāpiešķir uzdevumi, kā arī jāmāca darbiniekiem efektīvākās darba metodes.

Atstājiet komentāru