2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Budžeta plānošana - Būtiskākais, ko ņemt vērā

Budžeta plānošana - Būtiskākais, ko ņemt vērā

Lielais cenu pieaugums daudziem liek rūpīgāk izvērtēt savus naudas tērēšanas paradumus. Lai ieviestās pārmaiņas būtu efektīvas arī ilgtermiņā, noderēs budžeta plāns, kas palīdzēs noteikt prioritātes un labāk pārvaldīt naudas plūsmu. Ja arī Jums ir aktuāla budžeta plānošana vai ir jāievieš korekcijas jau esošajā plānā, lasiet raksta turpinājumu!

Ienākumi

Vai zināt, ar kādu naudas summu ik mēnesi varat rēķināties? Atbilde uz šo jautājumu ir vienkārša tad, ja ienākumi ik mēnesi ir nemainīgi. Ja tā nav, pārskatiet savus ienākumus beidzamo sešu mēnešu laikā un par budžeta pamatu ņemiet vidējo summu.

Izdevumi

Ja ar ienākumiem viss ir salīdzinoši vienkārši, ar izdevumiem varētu būt sarežģītāk. Īpaši, ja ikdienā nav ierasts piefiksēt, kam un cik daudz tērējat.

- Vai zināt, cik daudz naudas Jums nepieciešams obligāto maksājumu veikšanai?
- Cik mēnesī iztērējat pārtikai, transportam un izklaidei?

Ja uz šiem jautājumiem atbildēt ir grūti, veltiet laiku izdevumu pierakstīšanai un sadalīšanai kategorijās. Tas Jums sniegs patiesu priekšstatu un palīdzēs ieviest nepieciešamās korekcijas. Šī uzdevuma veikšanai noderēs kāda no budžeta plānošanas aplikācijām. Lielai daļai no tām ir pieejamas arī bezmaksas versijas.

Budžeta plāns

Kad ir zināms, ar kādu summu varat rēķināties, un kāds ir izdevumu apmērs, nākamais solis ir sastādīt vajadzībām atbilstošu budžeta plānu.

Vispirms pierakstiet obligātās izmaksas, pēc tam - citas izdevumu kategorijas. Neaizmirstiet arī par neplānotiem tēriņiem, kas ir neizbēgama dzīves sastāvdaļa. Neparedzētiem izdevumiem ieteicams veidot atsevišķu uzkrājumu, ik mēnesi tam atvēlot konkrētu naudas summu. Šim nolūkam labi var izmantot automātiskā maksājuma pieslēgšanu internetbankā.

Tāpat vērts domāt arī par izdevumu samazināšanu. Piemēram, ja Jums ir noformēts aizdevums, noderīgs risinājums var būt kredīta refinansēšana pie Sefinance. Šis finanšu pakalpojums paredz jauna aizdevuma līguma slēgšanu, un tā var būt iespēja saņemt izdevīgākus aizdevuma nosacījumus, tostarp zemāku procentu likmi.

Plāna īstenošana

Lai cik labs būtu budžeta plāns, tas nesīs vēlamo rezultātu vien tad, ja tiks īstenots. Nebaidieties ieviest vajadzīgās korekcijas, ja jūtat, ka tas ir nepieciešams. Budžeta plāna galvenais uzdevums ir kalpot Jūsu patiesajām nevis iedomātajām vajadzībām!

Atstājiet komentāru