2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Kā sākt veidot naudas uzkrājumu?

Kā sākt veidot naudas uzkrājumu?

Finanses ir resurss, kas tiešā veidā ietekmē dzīves kvalitāti, tādēļ ir tikai saprotami, ka ar naudas pārvaldību saistītie jautājumi vienmēr ir aktuāli. Lai sasniegtu savus finanšu mērķus, ne vienmēr vienīgā iespēja ir pelnīt vairāk - bieži vien atliek tikai sākt gudrāk izmantot pieejamās finanses. Tiesa, tas ne vienmēr ir vienkāršs uzdevums, jo iespējas un dažādi vilinājumi mūs sagaida ik uz soļa.
Ja arī Jūs esat izlēmis sākt veidot uzkrājumu kādam svarīgam mērķim, lai raksta turpinājumā minētie ieteikumi Jums tajā palīdz!

Konkrēts mērķis


Motivāciju saglabāt ilgtermiņā ir vieglāk, ja ir noteikts konkrēts mērķis, kam nauda tiek krāta. Tam arī jābūt pietiekami nozīmīgam, pretējā gadījumā pieaug risks, ka nespēsiet noturēties un uzkrājumam paredzēto naudu iztērēsiet, piemēram, nepārdomātam pirkumam.

Zinot konkrētu mērķi, varēsiet saprast, cik daudz naudas Jums ir nepieciešams un cik ilgā laikā šis uzdevums paveicams.

Paradumu izvērtēšana


Lieliski, ja, pārskatot savu budžetu, uzreiz ir skaidrs, cik daudz varat novirzīt uzkrājuma veidošanai, turklāt šis lēmums maz ietekmē Jūsu turpmāko ikdienu.

Bieži vien, domājot par finanšu mērķiem, īpaši, ja tie ir ambiciozi, sākotnēji var šķist, ka sakrāt vajadzīgo summu nemaz nav iespējams, jo līdzekļi pietiek burtiski no “algas līdz algai”. Tādā gadījumā ir laiks ķerties pie savu finanšu paradumu izvērtēšanas, lai atklātu liekos tēriņus un ieviestu vajadzīgās korekcijas. Ilgāku laika posmu, piemēram, mēnesi, pierakstot visus savus tēriņus, iespējams, atradīsiet veidus, kā ietaupīt.

Pat ja sākumā tie ir tikai pāris desmiti eiro mēnesī, ko varat ietaupīt sākot kafiju ņemt līdzi no mājām, tas ir labs sākums. 20 eiro mēnesī veido 240 eiro gadā.

Ja tomēr uzkrājuma veidošana nesokas tik ātri, kā gribētos, vai ceļā gadās kādi šķēršļi, noderīgs var būt aizdevums. Piemēram, nebanku kredīti, kas pieejami dažādos apmēros internetā - bez laikietilpīgu formalitāšu kārtošanas. Ja ir aktuāli nebanku kredīti, ieskatieties kredītdēvēja Sefinance piedāvājumā www.sefinance.lv un pirms kredīta noformēšanas rūpīgi izvērtējiet savu maksātspēju.