2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Kā izvēlēties saudzīgas zobu balināšanas plāksnītes?

Kā izvēlēties saudzīgas zobu balināšanas plāksnītes?

Jau 2020. Gadā spēkā stājās Eiropas Savienības regulas 1223/2009 III pielikuma grozījumi. Tajos paredzēti ierobežojumi mutes dobuma balināšanas un baltināšanas līdzekļu tirdzniecībai. Ierobežojums attiecas uz ūdeņraža peroksīda saturu. Tas nedrīkst pārsniegt 6% no šķīduma. Šādus līdzekļus aizliegts tirgot personām, kam nav zobārsta licences. Savukārt lietot tos atļauts tikai pēc pirmreizēja zobārsta apmeklējuma ar zobu balināšanas nolūku. Tāoēc zobu balināšanas līdzekļu ražotāji jau ir nākuši klajā ar dažādiem produktiem, kuru sastāvā ir peroksīda aizvietotāji. Visbiežāk šie līdzekļi satur dabiskas izcelsmes vielas un mazāk izraisa alerģisku reakciju. Rakstā apskatīsim Latvijas tirgū pieejamo alternatīvo zobu plāksnīšu piedāvājumu.

Vai iespējams balināt zobus bez peroksīda?


Kopš šī ierobežojuma, Eiropas Savienībā aktīvi pievērsās peroksīdu nesaturošu zobu balināšanas līdzekļu ražošanai. Radās jauni zīmoli, produkti un metodes, kā panākt žilbinošu Holivudas smaidu. Ir vairums vielu un to kombināciju ar kuru palīdzību iespējams iegūt baltāku smaidu. To populārākais veids neapšaubāmi ir zobu balināšanas plāksnītes, tāpēc šajā rakstā pievērsisim īpašu uzmanību ūdeņraža peroksīdu nesaturošām plāksnītēm.

Kā pareizi izvēlēties plāksnītes zobu balināšanai?

Viens no lielākajiem plāksnīšu lietošanas riskiem ir saistīts tieši ar peroksīda kncentrāciju tajās. Nepiemērots peroksīda daudzums var izraisīt zobu un smaganu jutību vai pat iekaisumu. Bet likvidējot no sastāva peroksīdu, šis risks būtiski tiek mazināts. Tāpēc, ja zini, ka esi īpaši jutīgu smaganu īpašnieks, iesakām izvairīties no peroksīda jebkurā koncentrācijā.

Zobu balināšanas plāksnītes ar aktīvo skābekli

Aktīvais skābeklis ir labs ūdeņraža peroksīda aizvietotājs zobu balināšanai. Ir pierādīts, ka tas mazāk kaitē emaljai un neizraisa alerģisku reakciju. BlanX ir Lielbritānijas tirgū pazīstams zīmols ar plašu preču klāstu. Latvijā pieejamas O3X zobu balināšanas plāksnītes, kuru sastāvā ir aktīvais skābeklis. Tas palīdz iegūt daudz baltākus zobus ātrāk, nekā ūdeņraža peroksīdu saturošas plāksnītes.

Zobu balināšanas plāksnītes dabisko preču cienītājiem

Dabisko zobu balināšanas līdzekļu vidū laba izvēle ir White Pearl zīmola plāksnītes. Tās ir hipoalergēnas un piemērotas cilvēkiem ar jutīgām smaganām. Tajās ir 100% organiskas izcelsmes sastāvdaļas, ar kurām sasniegtais balināšanas rezultāts Tevi pārsteigs. Zobi būs ievērojami baltāki, nebojājot emalju, jo plāksnītes nesatur peroksīdu vai citus ķīmiskus savienojumus, kuri var kaitēt zobiem un smaganām.

Aktivētās ogles plāksnītes – baltākiem zobiem

Zobu plāksnīšu sastāvā nav peroksīda, toties ir aktivētā ogle, kas nodrošina zobu baltumu. Toothy produkts neizraisa zobu bojājumus vai smaganu jutīgumu un ir droši lietojams. Ar Toothy plāksnītēm ir iespējams efektīvi novērst tējas, kafijas un smēķēšanas sekas, kā arī likvidēt zobu plankumus.

Zobu balināšanas plāksnītes ar kokosriekstu eļļu

Hello Coco ir Eiropas Savienībā dzimis zīmols, kas ražo zobu balināšanas produktus. Viņu radītais zobu balināšanas pulveris ar ogli sastāvā jau ir kļuvis par iemīlētu prduktu mutes dobuma veselības uzlabošanai. Arī Hello Coco zobu balināšanas plāksnītes jau ir kļuvušas par Eiropas mēroga influenceru iemīlētu produktu. Tās maigi balina zobus, noņem plankumus un aplikumu, kā arī atstāju tīrāka mutes dobuma sajūtu.

Līdz šim šķita, ka vienīgais efektīvais zobu balināšanas veids ir izmantojot ūdeņraža peroksīdu saturošas zobu plāksnītes. Eksistēja arī pieņēmums: “Jo vairāk peroksīda – jo labāk!” Tomēr jau pirms ierobežojoša regulējuma spēkā stāšanās, ražotāji izgudroja veidus kā panākt žilbinošu rezultātu citā veidā. Ja ir nācies saskarties ar zobu jutības vai smaganu problēmām, iesakām izvēlēties alternatīvas ūdeņraža peroksīdam. Tās būs saudzīgākas, bet rezultāts būs tikpat mirdzošs.