2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Kā sagatavoties kāzām bez stresa

Kā sagatavoties kāzām bez stresa


Vasara ir skaistākais laiks, lai ieplānotu kāzas, tomēr šis nozīmīgais notikums var pārvērsties par īstu izaicinājumu, ja vien pāris tam nebūs laicīgi sagatavojies. Šajā rakstā esam apkopojuši dažus no svarīgākajiem kāzu organizēšanas posmiem un ieteikumus par to, kā izvairīties no lieka stresa katrā no šiem posmiem.

Kāzu budžeta noteikšana

Nenoliedzami, kāzas ir brīnišķīgs notikums, kas jebkurā gadījumā paliks atmiņā uz visu mūžu, tomēr jau pašā sākumā pārim ir jāvienojas par plānoto budžetu. Skaidrs, ka viens no noteicošiem faktoriem budžetā ir viesu skaits. Preciniekiem ir jāvienojas, kādas kāzas viņi vēlas - nelielas, piemēram tikai ģimenes lokā vai tikai ar lieciniekiem, vai grandiozas, kurās sapulcēsies arī draugu draugi un paziņas. Tāpat kāzu budžets būs atkarīgs no izvēlētā svinību koncepta - vai tās būs vienkāršas vai greznas kāzas.

Viesu saraksta izveide

Kad pāris ir nonācis pie aktīvas diskusijas viesu saraksta sagatavošanas posmā, iesakām jau sākumā vienoties par maksimālo viesu skaitu, ko pieļaujat no abām pusē, tādējādi ļaujot katram no pāra izvēlēties, cik tuvas vai attālas paziņas tie vēlas aicināt. Otrs variants ir jau sākotnēji vienoties par to, cik tālus radus vai draugus abas puses ir gatavas saukt. Un atceraties, ka jums nav jājūtas vainīgiem par to, ka viesu sarakstā neesat iekļāvuši kādu attālu radinieku, ko esat redzējuši tikai dažas reizes dzīvē vai varbūt vispār nekad, pretējā gadījumā kāzu viesu saraksts pārtaps par dzimtes koku un jūš nevarēsiet izvēlēties, kur apstāties.
Neaizmirstat arī par vedējiem. Tos iesakām izvēlēties jau pašā sākumā, kā arī noteikti apjautājaties par to, vai izvēlētās personas pašas vēlas uzņemties šo lomu, un izrunājiet savā starpā kāzu konceptu jau pašā sākumā.

Svinību vieta un laiks



Kad viesu saraksts ir izveidots, laiks izvēlēties viesu skaitam atbilstošāko svinību vietu. Šis ir viens no pirmajiem un svarīgākajiem posmiem, kas noteikti ir jānoorganizē laicīgi. 
Noteikti iesakām sākt ar laulību reģistrācijas vietas izvēli un vēlamā datuma / laika saskaņošanu. Kad būsiet izvēlējušies laiku un vietu, kur viens otram teiksiet “jā” vārdu, jāsāk domāt par svinību vietas izvēli. Šim posmam, protams, ir iespējams piesaistīt profesionāļus, kas jūsu vietā atradīs piemērotāko vietu, taču ja jūsu budžets ir ierobežots vai arī šo procesu vēlaties uzņemties paši, tad, izvēloties svinību vietu, iesakām balstītie uz šiem faktiem:
  • Pasākuma ilgums (1 vai vairākas dienas), telpu ietilpība, guļvietu skaits;
  • Atrašanās vieta, interjers, apkārtējā vide;
  • Personāls, kas prezentē vietu, nomas nosacījumi;
  • Cena.
Tāpat rekomendējam jau sākotnēji izveidot sarakstu ar jautājumiem, ko vēlaties noskaidrot no personāla pirms dodaties apskatīt vietu, kā arī vienoties par vietas nomas nosacījumiem.
Atceraties arī par dekorācijām un kāzu vakara programmu. Arī šos procesus varat uzticēt speciālistiem, jo, kā zināms, tie ir laikietilpīgi un ne mazāk atbildīgi. Tomēr, ja riskēsiet organizēt to patstāvīgi, iesakām izveidot sarakstu ar lietām, kas ir jāiegādājas gan priekš dekorācijām, gan kāzu vakara programmas.

Precinieku tērpi un laulību gredzeni



Jā, tieši skaistāko kāzu tērpu un laulību gredzenu piemeklēšana ir viena no aizkustinošākajām daļām, neskaitot pašu kāzu ceremoniju. Tomēr lai arī šie posmi notiktu bez pārdzīvojumiem un steigas, rekomendējam tos neatstāt uz beigām. Ja kāzu tērpus preciniekiem ir pieņemts nerādīt viens otram pirms paša notikuma, tad gredzenus tie izvēlas kopā. Ir iespējams pasūtīt unikālus gredzenus ar iegravētu kāzu datumu, iniciāļiem vai arī citu īpašu dizainu, taču tāpat gredzenus var iegādāties arī speciālos veikalos. Katrs pāris pats izvēlas, kāds laulību gredzens viņiem ir piemerotāks. 

Šīs ir tikai dažās no svarīgajām fāzēm, kurām ir jāiet cauri kāzu sagatavošanās procesā, taču arī mielasta sagatavošana, kāzu ielūgumu izgatavošana, muzikantu izvēle un citi ne mazāk svarīgi posmi prasa laiku un piepūles. Lai kats no šiem posmiem būtu patiesi baudāmi un nesagādātu grūtības, iesakām tos neatstāt uz pēdejo brīdi, kā arī pašā sākumā vienoties par konceptu un budžetu, kādā vēlaties iekļauties.