2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Kā uzņēmumā parūpēties ar efektīvu elektroenerģijas patēriņu?

Kā uzņēmumā parūpēties ar efektīvu elektroenerģijas patēriņu?


Efektīva elektroenerģijas patērēšana iespējama ne vien mājsaimniecībās, kas vēlas samazināt savus izdevumus, bet arī uzņēmumos, kas grib optimizēt savas izmaksas. Daudziem noteikti varēšu šķist, ka uzņēmumā samazināt resursu patēriņu nemaz nav iespējams, jo viss taču vērsts uz to, lai ražotu un pelnītu. Taču tā nebūt nav. Ar zināšanām un pareizo pieeju elektrības rēķinu ievērojami iespējams samazināt arī uzņēmumā. Vairāk par to, kā tas iespējams, lasiet tālāk rakstā.

Modernu un energoefektīvu risinājumu ieviešana

Liela daļa uzņēmumu ar modernizāciju un energoefektivitāti saistītos pasākumus jau ieviesuši, taču tiem, kas ar šo faktoru vēl aizkavējušies, pienācis pēdējais brīdis ieviest inovatīvus un mūsdienīgus risinājumus. Tā kā mūsdienās vērojams teju visu resursu cenu pieaugums, nepieciešams meklēt risinājumus, kas palīdz optimizēt ikmēneša izdevumus. Arī elektroenerģija kļuvusi dārgāka, taču aprīkojot uzņēmumu ar energoefektīvām iekārtām un moderniem risinājumiem, tās izmaksas iespējams samazināt. Uzņēmumā dodiet priekšroku ierīcēm ar augstāku energotaupības klasi, kā arī izvēlieties energoefektīvus apgaismes un apkures risinājumus. Šādi uzlabojumi jau salīdzinoši īsākā laika posmā sniegs manāmus ieguvumus.

Atbildīgas patēriņa kultūras ieviešana

Viens no galvenajiem veidiem, kā panākt elektrības izdevumu samazinājumu, ir patēriņa paradumu maiņa. Pievēršot uzmanību – kādus, kur un cik elektropatērētājus uzņēmums savā ikdienā izmanto, iespējams radīt pozitīvas pārmaiņas, kas atsaucas gan uz uzņēmuma darbinieku ikdienu, gan tā budžetu. Un, lai arī varētu šķist, ka elektrības patēriņa paradumi taču nav tik būtiski, pieredze rāda, ka arī nelielas izmaiņas var nest manāmus rezultātus. 
Lai uzņēmumā veiksmīgi ieviest atbildīgu elektrības patēriņa kultūru, nepieciešams iesaistīt visus darbiniekus, tos regulāri informēt, apmācīt un mudināt uzņēmuma resursus izmantot tikai tad, kad tie patiešām nepieciešami. Lūk, daži ieteikumi, kas noderēs, lai uzņēmumā ieviestu pozitīvas pārmaiņas un elektroenerģiju izmantotu pēc iespējas efektīvāk.
  • Iekārtojot darba telpas, izmantot pēc iespējas vairāk dienas gaismas.
  • Kad ierīce nav nepieciešama, atvienot to no elektrotīkla.
  • Izslēgt gaismu, atstājot telpu.
  • Izvēlēties ierīces ar augstāku energoefektivtātes klasi.

“Zaļās” enerģijas izmantošana

Uzņēmumiem, kas savā ikdienā vēlas fundamentālas pārmaiņas un ir gatavi ieguldīt finanšu līdzekļus, lai ierīkotu risinājumus, kas ilgtermiņā sniedz patiešām būtiskus ieguvumus, lielisks risinājums ir “zaļās” enerģijas jeb atjaunīgo resursu izmantošana. Saules enerģija ir viens no atjaunīgajiem resursiem, kas sniedz iespēju saražot elektroenerģiju. Uzņēmumā ierīkojot saules elektrostaciju, iespējams gūt lielāku neatkarību no kopējā elektrotīkla un cenu svārstībām biržā, līdz ar to ietaupīt. Turklāt šāds risinājums lieliski noder ne tikai tuvākā, bet arī tālākā nākotnē, jo saules paneļi savu efektivitāti saglabā 25 gadus un pat vairāk.

Uzzināt vairāk par saules paneļu ierīkošanu uzņēmumā, varat mājaslapā ignitis.lv.