2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Kāpēc SUV automašīnas ir tik populāras mūsdienās?

Kāpēc SUV automašīnas ir tik populāras mūsdienās?

Sports utility vehicle jeb SUV auto šobrīd ir visstraujāk augošais auto tirgus segments gan Latvijā, gan citur pasaulē. Tie kļuva populāri tieši augsto drošības rādītāju dēļ, bet mūsdienās piedāvā daudz un dažādas priekšrocības, kuras iemīļojuši autovadītāji visā pasaulē. Kāpēc apvidus auto mūsdienās ir tik populāri? Par to vairāk lasiet šī raksta turpinājumā!

6 iemesli, kāpēc SUV automašīnas ir tik populāras

1. Augsts drošības līmenis

Lai gan vecāki SUV modeļi savas smagās konstrukcijas dēļ bieži tika kritizēti, jaunākie SUV auto ir daudz drošāki. Šis ir galvenais iemesls, kāpēc SUV auto kļuva populāri - pateicoties to lielumam un svaram, tiem ir ļoti labi rādītāji drošības testos. Bet tas, protams, nenozīmē, ka citi auto salīdzinājumā ar SUV modeļiem ir mazāk droši, taču lietotāju pieredze liecina, ka augstās sēdēšanas pozīcijas dēļ cilvēki tajos mēdz justies drošāk, jo tie nodrošina vieglāku un ērtāku redzamību pār ceļa virsmu.
Jāņem vērā, ka apvidus auto ir droši ne tikai tad, kad avārija notikusi, bet arī rūpējas par to, lai pēc iespējas novērstu avārijas risku. Apvidus auto bieži ir aprīkoti ar plašu autovadītāju palīdzības sistēmu klāstu, piemēram, stāvvietas sensori un aklās zonas palīgsistēma. Tā kā SUV ir masīvs auto, braukšanas laikā varētu būt grūtāk pamanīt šķēršļus, un šīm sistēmām var būt izšķiroša nozīme. ASV Lielceļu drošības apdrošināšanas institūta (IIHS) 2019. gada testos tika noskaidrots, ka, vadot apvidus auto ar augstāku klīrensu, iekļūstot nopietnā autoavārijā, tam ir par 50 procentiem mazāks savainojumu risks, nekā braucot ar hečbeku vai klasisko sedanu.

2. Ietilpīgs salons

Ietilpīgs salons pavisam noteikti ir acīmredzamākais SUV auto ieguvums. Pateicoties apvidus auto lielajam rāmim, tā salonā ir pietiekami daudz vietas bagāžas pārvadāšanai arī tad, ja netiek nolocīti aizmugurējie sēdekļi. Salīdzinot ar tipisku hečbeku, kas ir zināms kā viens no ietilpīgākajiem auto modeļiem, SUV auto ir daudz lielāka kravnesība. Plašais salons padara apvidus auto ideāli piemērotas ģimenes vajadzībām, arī tad, ja ģimenē ir vairāki bērni un/vai mājdzīvnieki. 
Ja tikai ar to vēl nepietiek, lai saprastu apvidus auto ietilpību, tad dažādi apvidus auto modeļi nāk dažādās komplektācijās un ar papildu ekstrām, kas vairo ietilpību. Piemēram, atsevišķiem apvidus auto modeļiem ir jumta reliņi, kas ļauj bez problēmām pārvadāt jumta bagāžnieku vai pat, piemēram, pāris velosipēdus.

3. Ekonomisks degvielas patēriņš

Agrāk SUV auto patiesi bija vieni no neekonomiskākajiem auto, taču tā vairs nav - straujais apvidus auto popularitātes pieaugums licis auto ražotājiem arvien attīstīties, kā rezultātā jaunie apvidus auto pārsteidz ar degvielas patēriņa rādītājiem. Ekonomiskie iekšdedzes dzinēji ievērojami samazina degvielas izmaksas, turklāt tagad jaunākie apvidus auto aprīkoti arī ar hibrīda un pilnīgu elektropiedziņu, kas tos padara arī dabai draudzīgākus. Apvidus auto kļūst arvien efektīvāki, tāpēc tie pēc vienas uzpildes vai uzlādes var nobraukt garākus ceļa posmus.

4. Piemēroti izaicinošiem ceļiem un laikapstākļiem

SUV auto būs lieliski piemēroti braukšanai pilsētā vai arī ārpus tās - tiem ir laba vadāmība, kā arī tie piedāvā dažādas ''offroad'' jeb bezceļu braukšanas funkcijas. Tie viegli uzņem triecienus, kā rezultātā braukšana ar apvidus auto ir mīksta un patīkama. Pateicoties to tehnoloģijai un augstumam, SUV ir automašīnas, kas spēj tikt galā ar teju visiem laikapstākļiem un avantūrām visu gadu - gan palīdz nokļūt pie ''apslēptām pērlēm'', gan ļauj apciemot lauku radus un draugus, gan sniedz iespēju baudīt ziemīgos ceļus utt. Īpaši spējīgi ir apvidus auto, kuriem ir visu riteņu piedziņa - braukšana ar šādu automašīnu ir pielīdzināma braukšanai ar sporta automašīnu, un tai nav teju nekādu šķēršļu.

5. Pievilcīgs dizains

Dizains ir īpaši svarīgs faktors, kas tiek ņemts vērā, iegādājoties jaunu auto. SUV automašīnas ir pievilcīgas un modernas, kas ir svarīgi, lai atrasties automašīnā un braukt ar automašīnu ir patīkami, un ir vēlme tajā atgriezties atkal un atkal. Apvidus auto ir pārdomāts ne tikai katrs eksterjera, bet arī katrs interjera elements, turklāt mūsdienās tirgus ir ļoti plašs, tādējādi katrs var izvēlēties viņa vēlmēm un vajadzībām piemērotāko. Pastāv iespēja auto arī personalizēt, padarot to vēl pievilcīgāku un individuālāku. 

6. Finansiāli izdevīgs ieguldījums

Iegādājoties auto, īpaši tad, ja tiek iegādāts jauns auto, ir svarīgi, lai tā vērtība krītas lēni, jo tas nozīmē, ka šāds auto ir finansiāli izdevīgs ieguldījums. Citos vārdos to dēvē par auto amortizāciju, un tā ir starpība starp to, cik vērts bija auto, kad tas tika iegādāts un cik tas ir vērts, kad tiek pārdots. Salīdzinot ar citiem pasaules populārākajiem auto, SUV auto finansiālā vērtība krītas diezgan lēni - kamēr citu auto amortizācija jau pirmajā gadā sasniedz 20-25%, SUV auto amortizācija gadā ir aptuveni 15-20%. Ņemot vērā, ka jauns apvidus auto maksā vairāk nekā pāris tūkstošus, tā ir ievērojama atšķirība. 

Jauna auto iegāde vienmēr ir priecīgs notikums, tomēr, lai pieņemtu labāko lēmumu, svarīgi saglabāt vēsu prātu. Atcerieties, ka sākumā jāveic automašīnas reģistrācija, kā arī jāiegādājas apdrošināšanas polise, kas Latvijā ir obligāta ikvienam auto. Sods par braukšanu bez OCTA polises ir patiesi bargs, tādēļ ienāciet Octas.lv un izvēlieties savu polisi jau tūlīt pat - piedāvājumā OCTA un arī KASKO apdrošināšana. Vajadzības gadījumā pieejama arī OCTA polise uz vienu mēnesi. Vēlam veiksmīgu ceļu!

Atstājiet komentāru