2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Turpina pieaugt EURIBOR likme

Turpina pieaugt EURIBOR likme

Kas ir EURIBOR

Cilvēkiem, kuriem ir pieredze ar apjomīga kredīta vai līzinga noformēšanu, piemēram, nekustamā īpašuma iegāde, kura finansēšanai izmantots hipotekārais kredīts, EURIBOR likme nav nekas svešs. Tā ir Eiropas Centrālās bankas noteiktā starpbanku aizdevumu likme jeb procenti, par kādiem Eiropas Savienībā strādājošām bankām ir pieejami aizdevumi.

EURIBOR likmi parasti iekļauj ilgtermiņa aizdevumos kā daļu no procentu maksājumiem (tādā gadījumā kopējo aizdevuma likmi veido mainīgais EURIBOR un aizdevēja individuāli noteiktie procenti). Kreditori EURIBOR likmi iekļauj savos aizdevumos, lai varētu garantēt, ka spēs turpināt savu biznesu – izsniegt aizdevumus citiem aizņēmējiem. EURIBOR likme iedalās dažādos termiņos – sākot ar nedēļu un beidzot ar gadu.

EURIBOR likmes apskats

Pēdējos piecus gadus EURIBOR likme bija vienāda ar nulli vai pat negatīva. Tas liecina par to, ka bankām bija izdevīgāk naudu aizdot nekā to turēt savos kontos. Tik liela naudas pieejamība veicina patēriņu un uzņēmējdarbību, tādējādi stimulējot ekonomiku.

Mājokļu aizdevumu gadījumā visbiežāk piemēro 3 un 6 mēnešu EURIBOR likmes, kas šobrīd ir attiecīgi 3.5% un 3.8% (Swedbank EURIBOR kredītu procentu likmes). Kad abas šīs likmes bija negatīvas, hipotekārā kredīta gadījumā bija jāmaksā tikai savas bankas noteiktie kredīta procenti, kuri arī konkurences ietekmē bija ļoti zemi. Tātad kredīti bija ārkārtīgi lēti un viegli pieejami.

Kas veicina EURIBOR pieaugumu un ko tas ietekmē

Viegli un lēti pieejamai naudai (jeb lētiem aizdevumiem) ir negatīvs blakusefekts. Tas veicina patēriņu, rada konkurenci un veicina arī inflācijas pieaugumu. Ja inflācija ir samērīga, šāda taktika ir vērtējama kā pareiza, jo iedzīvotāji nevis krāj naudu, bet gan tērē uz pakalpojuma vai preces iegādi.

Visā pasaulē novērojama rekordaugsta inflācija. Tas licis Eiropas Centrālajai bankai sākt bremzēt aizdevumu izsniegšanu, tos padarot dārgākus. EURIBOR likmes kāpums būtībā ietekmē ikvienu, kura aizdevuma līgumā ir paredzēta mainīga aizdevumu likme – tātad gan kredītņēmējus, kuri ņēmuši kredītu pirms 10 gadiem, gan tos, kuri aizņēmušies pirms mēneša. Tāpat EURIBOR likmes maiņa ietekmē arī potenciālos aizdevējus. Jārēķinās, ka aizdevums būs dārgāks. Tieši šos aizņēmējus no aizņemšanās cenšas nedaudz atturēt Eiropas Centrālā banka, paaugstinot EURIBOR likmi.

Tuvākā gada prognozes likmes maiņai

Ņemot vērā, ka inflācija patēriņa precēm Latvijā sasniegusi gandrīz 23% gadā, savukārt būvniecības izmaksas pieauga par 8,7% gadā, neliels EURIBOR kāpums atturēs daļu no potenciālajiem aizņēmējiem, uzskata https://kreditukalkulators.lv/ eksperti. Prognozējot EURIBOR likmes turpmākās izmaiņas, paredzams, ka līdz gada beigām (pie inflācijas paaugstinājuma), šī likme, visdrīzāk, turpinās kāpt.

Savukārt, sākot ar nākamo gadu, ļoti daudz kas būs atkarīgs no vispārējās inflācijas tendencēm
pasaulē – ja inflācija samazināsies, EURIBOR likme visdrīzāk netiks celta un saglabāsies nedaudz virs 1%. Jāsaprot, ka EURIBOR kāpums ir īslaicīga metode ar mērķi mazināt inflāciju, kura patlaban ir ārpus kontroles. Svarīgāk par sekošanu līdzi EURIBOR likmei (ko aizņēmējs nevar ietekmēt), ir izvēlēties lētāko aizdevēju. Jo tā ir likme, ko aizņēmējs var ietekmēt. Tādējādi iespējams ietaupīt simtus un pat tūkstošus eiro.

Atstājiet komentāru