2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kā iespējams noteikt, ka auto ir liels nobraukums? Noderīgi padomi

Kā iespējams noteikt, ka auto ir liels nobraukums? Noderīgi padomi

  • 02 junijs 2023 --

Viens no svarīgākajiem faktoriem, kam tiek pievērsta uzmanība, iegādājoties lietotu automašīnu - nobraukums. Tas ļauj spriest par auto nolietojumu, sniedzot priekšstatu par auto tehnisko stāvokli. Diemžēl mūsdienās pasaulē un arī Latvijā ļoti izplatīta prakse ir nobraukuma jeb odometra rādījumu grozīšana, tādējādi maldinot pircēju par patieso auto stāvokli. Lai arī Jūs vajadzības gadījumā nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus un spētu apzināt patieso auto nobraukumu, esam apkopojuši noderīgus padomus, kā iespējams noteikt, ka auto ir liels nobraukums!

Liels auto nobraukums: stereotipi un realitāte

Pastāv uzskats, ka liels auto nobraukums ir 200 000 un vairāk kilometru - ja nobraukums ir vairāk par 200 000 km, tiek pieņemts, ka būs nepieciešams ieguldīt daudz laika, pūļu un arī finanses, lai auto uzturētu tehniskā kārtībā. Attiecībā uz lielu nobraukumu pastāv dažādi stereotipi - turpinājumā skaidrojam realitāti dažiem no populārākajiem stereotipiem!

Nobraukums ir galvenais kvalitātes rādītājs

Patiesībā auto nobraukums nav galvenais kvalitātes rādītājs - jā, šādam auto ir lielāks nolietojums, bet tajā pašā laikā tas var būt labākā tehniskā stāvoklī nekā auto ar mazāku nobraukumu. Galvenais automašīnas kvalitātes rādītājs ir auto īpašnieka paradumi un tas, cik saudzīgi viņš izturējies pret automašīnu un cik regulāri par to rūpējies. Jāņem vērā, ka auto ir radīti, lai ar tiem brauktu, turklāt, ja auto netiek izmantots regulāri, tā detaļas ir pat trauslākas un plīst vēl vieglāk.

Jo lielāks nobraukums, jo mazāka auto vērtība

Šis stereotips ir tikai daļēji patiess, jo, kad runājam par automašīnas nobraukumu, būtu jāņem vērā ne tikai odometra rādījumi, bet arī nobrauktās motorstundas. Nobrauktās motorstundas atkarīgas no braukšanas ātruma - piemēram, ja pārvietojaties ar ātrumu 100 km/h, 100 000 kilometru iespējams nobraukt 100 stundās. Tas nozīmē, ka, jo lēnāk brauksiet, jo vairāk motorstundu būs. Tādējādi auto ar lielāku nobraukumu, iespējams, patiesībā uz ceļa ir pavadījis mazāk laika, un tā vērtība nav ievērojami kritusies.

Ja auto nobraukums ir sagrozīts, to nevar pamanīt

Jā, var būt situācijas, kad automašīnas nobraukums tiek sagrozīts, taču tas nav pamanīts - tomēr tādā gadījumā lielākoties tā ir pircēja nolaidība. Ir daudz nianses, kas var norādīt uz to, ka nobraukums ticis sagrozīts, piemēram, ļoti liels detaļu nodilums pie maza nobraukuma. Tāpat katram pircējam pastāv iespējas pārbaudīt patieso automašīnas nobraukumu, līdz ar to, ja tas ir sagrozīts, to var pamanīt.

Kā noteikt, cik liels ir auto patiesais nobraukums?

Diemžēl liela daļa auto tirgotāju mēdz sagrozīt nobraukumu, tādējādi sniedzot prieksštatu, ka auto tehniskais stāvoklis ir labāks, nekā tas ir patiesībā. Galvenokārt pastāv divi veidi, kā noteikt, cik liels ir auto patiesais nobraukums - atkarībā no izvēlētās metodes, nāksies veltīt laiku un, iespējams, arī veikt finansiālu ieguldījumu:

Vizuāla pārbaude

Veiciet vizuālu automašīnas pārbaudi! Pirmkārt, apskatiet odometra rādījumus un salīdziniet tos ar salona nolietojumu - vai salona nolietojums ir atbilstošs tam, cik nobraukusi automašīna? Otrkārt, apskatiet odometru un detaļas, kas atrodas pie tā un ap to - vai nav redzami kādi manāmi skrāpējumi/vaļīgi stiprinājumi/mainītas detaļas?
 
Auto vēstures pārbaude

Veiciet automašīnas vēstures pārbaudi! Tam pieejami gan bezmaksas resursi, kā CSDD datubāze, gan maksas resursi, kā autoDNA datubāze. Automašīnas pārbaudei mēs iesakām izmantot tieši maksas resursus, jo tajos pieejama daudz detalizētāka informācija par automašīnas vēsturi, kas var palīdzēt atklāt slēptos defektus - ne tikai apskatīt automašīnas nobraukumu laika gaitā, bet vēl arī citu svarīgu informāciju, kā piemēram, ja auto ir cietis negadījumā, bija zagts u.c.

Pirkt vai nepirkt auto, kam ir liels nobraukums?

Galu galā atbilde uz šo jautājumu ir pilnībā atkarīga no Jums, Jūsu vēlmēm un arī vajadzībām. Ja vēlaties iegādāties auto izdevīgā cenā un/vai arī tādu, kas ir vecs un vairs netiek ražots, tad, visticamāk, nāksies pirkt automašīnu ar lielu nobraukumu. Tomēr jārēķinās, ka šāda automašīna patiesi var prasīt vairāk finansiālo ieguldījumu. Savukārt, ja finanses automašīnas izvēlē Jūs neierobežo un vēlaties baudīt jaunas automašīnas priekšrocības, tad noteikti neizvēlieties automašīnu ar lielu nobraukumu. Kopumā lielu nobraukumu nevajag uztvert kā biedu un nevajag uzreiz atteikties no šādas automašīnas iegādes - svarīgi, lai automašīna pirms iegādes tiktu rūpīgi pārbaudīta un izanalizēta, tādējādi saprotot, vai tā ir laba izvēle! Lielāks bieds par lielu nobraukumu ir, piemēram, balti dūmi no auto izpūtēja.

Auto iegāde nav vienkāršs uzdevums, jo nepieciešams pārbaudīt daudz un dažādus faktorus, turklāt arī pēc auto iegādes par auto regulāri jārūpējas, veltot tam laiku, pūles un arī finanses. Atcerieties, ka ikvienam auto Latvijā ir obligāta OCTA polise! Jūsu auto ir derīga apdrošināšana? Ja nē, jau tūlīt pat steidziet to iegādāties - ātri un ērti to varat izdarīt Polisubanka.lv. Vēlam veiksmīgu ceļu!