2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

7 noderīgi padomi vadot auto lietus laikā

7 noderīgi padomi vadot auto lietus laikā

Braukšana lietū, neatkarīgi no tā, vai smidzina vai līst spēcīgi, ir viena no sarežģītākajām lietām, ar ko var nākties sastapties ikvienam autovadītājam. Statistikas dati par ceļu satiksmes negadījumiem liecina, ka liela daļa negadījumu notiek tieši lietus dēļ, un tas nav pārsteigums, jo lietus laikā tāpat kā ziemas apstākļos autovadītājam īpaši jāpiedomā pie sava braukšanas stila un jāpiekopj dažādi paņēmieni, lai braukšana būtu droša gan pašam autovadītājam un viņa pasažieriem, gan citiem autovadītājiem. Salīdzinot ar citām pasaules valstīm, Latvijā līst ļoti bieži, tādēļ, ja esat autovadītājs, ziniet - Jums pavisam noteikti kādreiz būs jābrauc lietū! Lai vajadzības gadījumā Jūs zinātu, kā vadīt auto lietus laikā, esam apkopojuši 7 noderīgus padomus.

Kas būtu jāievēro, vadot automašīnu lietus laikā? - 7 Noderīgi Padomi

1. Notīriet vējstiklu un apgaismes ierīces!

Kad redzamību ietekmē laikapstākļi, svarīgi, lai arī pati automašīna netraucē Jums pārredzēt ceļu. Pirms lietus laikā sēžaties pie stūres, notīriet vējstiklu gan no iekšpuses, gan no ārpuses, kā arī pārbaudiet, vai vējstikla slotiņas nav nodilušas un spēj kārtīgi atbrīvot vējstiklu no ūdens. Svarīgi, lai braucot lietū ir arī pietiekams logu līdzekļa līmenis, jo var būt gadījumi, kad lietus ūdens ir ļoti netīrs un nevis nomazgā, bet tieši pretēji - var sasmērēt vējstiklu.
Tāpat vajadzētu notīrīt visas apgaismes ierīces - priekšējos un aizmugurējos lukturus, kā arī pagrieziena signālus. Tas nepieciešams ne tikai, lai Jūs braucot varētu pārredzēt ceļa virsmu, bet arī, lai citi ceļu satiksmes dalībnieki varētu saskatīt Jūsu auto un manevrus, ko veicat.

2. Samaziniet braukšanas ātrumu!

Liela daļa satiksmes negadījumu notiek neatbilstoši izvēlēta ātruma dēļ, tādēļ braucot lietainā laikā samaziniet braukšanas ātrumu! Lēnāk brauksiet - tālāk tiksiet! Ātrums, kas ir norādīts uz ceļa zīmes, ir maksimālais atļautais ātrums ideālos laika un ceļa apstākļos, savukārt lietus laikā ceļa virsma kļūst slidena. Jums nav jāuztraucas par to, ka citiem autovadītājiem nepatīk, ka esat samazinājis ātrumu - galvenais nesteidzieties un izvēlieties drošu ātrumu, atkarībā no ceļa apstākļiem! 
Atcerieties - lietainā laikā izvairieties no braukšanas tuvu labajai ceļa malai! Tāpat lietainā laikā nekad neizmantojiet kruīza kontroli! Ja automašīna, kas atrodas kruīza kontrolē, sāks akvaplanēt, līdz ko riepas atgūs saķeri ar ceļa virsmu, var būt sarežģīti atgūt kontroli pār automašīnas stūri.

3. Ievērojiet distanci!

Kā jau minējām, lietus laikā ceļa virsma kļūst slidena, kā rezultātā var ievērojami palielināties bremzēšanas ceļš, tādēļ lietus laikā ievērojiet distanci starp Jūsu un citiem transportlīdzekļiem! Ja ir iespējams, distanci vajadzētu ievērot gan starp Jūsu un priekšā braucošo transportlīdzekli, gan starp Jūsu un aizmugurē braucošo transportlīdzekli. Tā kā palielinās bremzēšanas ceļš, distancei lietainā laikā vajadzētu būt vismaz divas vai pat trīs reizes lielākai nekā normālos laikapstākļos - tādai, ka līdz saduršanās brīdim ar citiem transportlīdzekļiem ir aptuveni nedaudz vairāk nekā 5 sekundes jeb aptuveni 4 metri. Lietū nospiežot bremžu pedāli, jutīsiet, ka, pirms apstājaties, automašīna vēl nedaudz slīd uz priekšu.

4. Esiet īpaši vērīgs!

Lietainā laikā redzamība pār ceļu ir daudz sliktāka, savukārt jārēķinās ar to, ka citi, t.sk. gājēji un riteņbraucēji var gribēt pēc iespējas ātrāk patverties no lietus, tādēļ esiet īpaši vērīgs! Lietus laikā koncentrējieties tikai uz auto vadīšanu, un nekādā gadījumā nenovērsieties no ceļa, lai, piemēram, iedzertu kafijas malku vai noregulētu radio - katra mazākā darbība prasa acu skatienu, kas liek novērsties no ceļa. Ja Jums tomēr nepieciešams veikt kādu blakus darbību, apstājieties kādā drošā vietā! Labāk nodrošināties vairākkārt nekā izraisīt negadījumu ar letālu iznākumu.

5. Izvairieties no straujiem manevriem!

Lietus laikā centieties izvairīties no strauju manevru veikšanas, jo, veicot straujus manevrus lietainā laikā, automašīnas riepu protektora virsma var sākt slīdēt vai arī akvaplanēt, tādējādi autovadītājam zaudējot kontroli. Turklāt, tā kā redzamība lietainā laikā ir ļoti ierobežota, veicot straujus manevrus, citi autovadītāji var Jūs nepamanīt, kā rezultātā iespējams savstarpēji sadurties.
Lietainā laikā centieties rūpīgi izplānot savu maršrutu, tādējādi jau laicīgi zinot, kur un kādus manevrus būs nepieciešams veikt! Tādējādi izvairīsieties no uztraukuma, kas tiek piedzīvots, piemēram, nokavējot krustojumu. Pirms veicat manevru, samaziniet ātrumu, lēni nospiežot bremžu pedāli, ieslēdziet virzienrādītāja signālu un mierīgām kustībām pagrieziet automašīnas stūri nepieciešamajā virzienā! Atcerieties - braucot lietainā laikā, nevajadzētu apdzīt citus transportlīdzekļus! 
Izmantojiet atbilstošas apgaismes ierīces!

Braucot lietainā laikā, izmantojiet atbilstošas apgaismes ierīces, jo tas palīdzēs ievērojami uzlabot redzamību pār ceļa virsmu, kā arī saskatīt pretī braucošos transportlīdzekļus. Tas, kādas apgaismes ierīces izmantot, atkarīgs no lietus veida un stipruma - ja smidzina, izmantojiet miglas lukturus, savukārt, ka līst spēcīgi, izmantojiet dienas gaismas!
Lai citi autovadītāji lietainā laikā Jūs pamanītu labāk, braucot izmantojiet arī tuvās gaismas! Tā varētu likties laba doma, bet braucot lietū neizmantojiet tālās gaismas un/vai aizmugurējos miglas lukturus, kas var atstaroties, tādējādi ne tikai apgrūtinot redzamību, bet arī apžilbinot citu transportlīdzekļu vadītājus.

6. Ja baidāties - nebrauciet!

Tas varētu likties pašsaprotami, bet atgādinām vēlreiz - ja baidāties braukt, kad ārā līst, nebrauciet! Nepakļaujiet sevi, savus pasažierus un citus negadījuma riskam un dodieties ceļā tad, kad beigs līt! Ja tomēr esat jau devies ceļā, taču Jums ir šaubas par savām autovadītāja prasmēm, līstot lietum, meklējiet kādu drošu vietu, kur apstāties un nogaidīt - labākajā scenārijā, ja ir iespējams, dodieties līdz tuvākajai stāvvietai vai degvielas uzpildes stacijai, taču, ja pa ceļam to nav, novietojiet auto drošā ceļmalā. Pārliecinieties, ka automašīna netraucē citiem autovadītājiem un nerada sadursmes risku! Kad apturat automašīnu ceļmalā, tad neaizmirstiet ieslēgt avārijas gaismu signālu, tādējādi citi autovadītāji braucot varēs Jūs laicīgi pamanīt!
Drošas autovadīšanas priekšnoteikums - automašīnas tehniskais stāvoklis. Vadīt auto lietus laikā nav vienkāršs uzdevums, savukārt viens no svarīgākajiem faktoriem, par ko jāparūpējas, ir automašīnas riepas. Pārbaudiet, ka Jūsu automašīnas riepu protektora dziļums ir atbilstošs likumā noteiktajam minimumam, vismaz 4 mm, un riepās ir pietiekams gaisa spiediens! Tāpat, pirms dodaties ceļā, neaizmirstiet par KASKO vai OCTA apdrošināšanu, kas Latvijā ir obligāta ikvienam auto - to ātri, ērti un izdevīgi varat iegādāties Octas.lv