2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

3 soļu plāns sapņu darba meklēšanas uzsākšanai

3 soļu plāns sapņu darba meklēšanas uzsākšanai

Veiksmīgai jauna darba vai amata pozīcijas atrašanai ir jāiegulda pūles un laiks, lai pieteikumu iesniegšanas un interviju process rezultētos kārotajā darba piedāvājumā. Iespējams tas būs jāatkārto vairākkārtīgi, taču šo darba meklēšanas procesu var atvieglot noteikti mērķi darba meklējumos, laicīgi sagatavots kvalitatīvs CV, kurā atspoguļojas mērķa pozīcijai nepieciešamās prasmes un zināšanas, un darba pozīcijas meklēšana dažādos avotos.

1. Pārdomāti noteikts mērķis

Neatkarīgi no tā, vai tiek meklēta amata pozīcija esošās karjeras attīstībai vai pilnīgi jaunā sfērā, skaidri apzinātu prasmju, interešu un zināšanu atbilstība vēlamā amata pienākumiem ļaus nenovirzīties no mērķa un garantēs panākumus nākotnē.

Uz baltas lapas uzrakstiet personības iezīmes un līdzšinējā darbā vai dzīves pieredzē noslīpētās prasmes. Svarīgas ir iemaņas lēmumu pieņemšanā, laika plānošanā, publiskajā runā, attiecību veidošanā, lēmumu pieņemšanā, seku vai datu analizēšanā un stresa situāciju risināšanā. Tās palīdzēs objektīvāk salīdzināt savas kompetences ar darba aprakstos norādītajām prasībām.

Ja trūkstošās zināšanas vienmēr ir iespējams papildināt, tad amata pozīcijai nepiemērotas personības iezīmes var traucēt un radīt papildus stresu.

2. Savlaicīgi sagatavots CV

Vieni no biežākajiem kvalitatīva CV trūkumiem ir gramatikas un pareizrakstības kļūdas, nenorādīts mērķis un neatjaunota informācija par darba pozīcijai atbilstošajām prasmēm vai darba pieredzi. Spēcīgs un līdz smalkākajai detaļai pārdomāts CV ir pirmā panākumu atslēga sapņu darba iegūšanai.

Lai arī CV būs jāpielāgo katram uzņēmumam vai amata pozīcijai, kurai tas tiks iesniegts, jau iepriekš sagatavots CV, kurš veidots atbilstoši savam mērķim, ļaus izvairīties no nevajadzīgām kļūdām.

3. Dažādoti darba sludinājumu avoti

Darba sludinājumi tiek ievietoti gan uzņēmumu lapās vai sociālajos kontos, gan darba piedāvājumu portālos un profesionāļu sociālā tīklā LinkedIn. Lai izsekotu līdzi visiem interesējošiem piedāvājumiem un tos nenokavētu, ir iespējams izmantot darba sludinājumu portālu iespēju saņemt paziņojumus par piemērotām vakancēm.

Pieteikuma anketā atzīmējot ideālās darba pozīcijas amata līmeni, nozari, specialitāti, kā arī to, vai interesē darbs Rīgā, Daugavpilī vai kādā citā pilsētā, uz norādīto e-pastu tiks nosūtīta informācija tiklīdz atbilstoša vakance tiks publicēta.