2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Drošas braukšanas principi ziemā

Drošas braukšanas principi ziemā

Ziema ir tas laiks, kad autovadītājiem uz ceļa jābūt īpaši uzmanīgiem. Tas var būt izaicinājums ne tikai jaunajiem, bet arī pieredzējušiem šoferiem. Slideni ceļi un slikta redzamība ir būtiskākie riska faktori, taču, lai izvairītos no ceļu satiksmes negadījumiem, liela nozīme ir autovadītāja braukšanas prasmēm un ieradumiem. Ko ņemt vērā, lai piedalīšanās ceļu satiksmē būtu droša arī skarbajos ziemas apstākļos? Par to vairāk raksta turpinājumā!

5 padomi drošai braukšanai ziemā

Automašīnas sagatavošana ceļam

Svarīgs drošas braukšanas priekšnoteikums - automašīna rūpīgi jāsagatavo ceļam. Svarīgi sekot līdzi akumulatora stāvoklim, notīrīt sniegu, parūpēties, lai tiktu izmantots ziemas apstākļiem paredzēts vējstiklu šķidrums, pirms došanās ceļā atkausēt vējstiklu, lai nodrošinātu labu redzamību. Tas viss prasa vairāk laika un rūpīgāku plānošanu, taču ļaus izvairīties no nepatīkamām situācijām. Drošība vienmēr pirmajā vietā!

Nozīme ir arī degvielas filtru stāvoklim - ja tie nav labā darba kārtībā, aukstumā degviela sabiezē un var rasties nosprostojums. Degvielas filtri, kā arī akumulatora uzlādes līmenis un kvēlsveču stāvoklis īpaši svarīgs automašīnām ar dīzeļdzinēju. Tāpat svarīga ir arī ziemas apstākļiem piemērota, labas kvalitātes degviela.

Kvalitatīvas ziemas riepas

Riepas ir svarīgs drošības elements, tādēļ tās jāizvēlas rūpīgi, ņemot vērā visas kvalitātes prasības. Riepu stāvoklim jāseko līdzi regulāri, lai laicīgi novērstu bojājumus. Laiku pa laikam pārbaudiet gaisa spiedienu riepās, lai pārliecinātos, ka tas atbilst normai.

Kad vajadzīga riepu maiņa un pienācis laiks izvēlēties jaunas ziemas riepas, jāņem vērā to kvalitāte, kā arī plānotie braukšanas apstākļi. Lai noskaidrotu, kuras ir labākās ziemas riepas, ir vērts ieskatīties neatkarīgo riepu testu rezultātos. Tāpat jānovērtē savi braukšanas paradumi. Piemēram, braukšanai pa slikti tīrītiem lauku ceļiem piemērotas radžotas riepas, tomēr jārēķinās, ka braukšana pa pilsētas ielām ar šīm riepām nebūs tik komfortabla, arī
trokšņu līmenis būs lielāks.

Ziemas riepas ir obligātas laika posmā no 1. decembra līdz 1. martam, tomēr, domājot par braukšanu, svarīgāk šajā jautājumā ir ņemt vērā laika apstākļus, nevis datumu kalendārā.

Pārdomāta braukšana

Lai uz ceļa justos droši, jārīkojas pārdomāti. Jādomā par drošu braukšanas ātrumu un lielāku distanci no priekšā braucošā transportlīdzekļa. Ziemas apstākļos bremzēšanas ceļš mēdz būt garāks, tādēļ distancei būtu jābūt garākai par apstāšanās ceļa garumu. Jāizvairās no straujas bremzēšanas, jo aizmugurē esošais auto var nepaspēt laicīgi uz to noreaģēt.

Ir būtiski arī laikus ieslēgt pagrieziena rādītājus vai citus signālus, lai citi satiksmes dalībnieki varētu laicīgi uz tiem reaģēt. Tāpat, veicot kādu manevru, vienmēr jāpadomā, vai šajos apstākļos netiek apdraudēta citu satiksmes dalībnieku drošība.

Būtiski arī samazināt braukšanas ātrumu pie visām gājēju pārejām, lai pārliecinātos, ka tuvumā nav kāds kājāmgājējs, kurš vēlas šķērsot ceļu. Jāņem vērā, ka ne visi kājāmgājēji lieto atstarotājus, tādēļ piesardzība, īpaši diennakts tumšajā laikā, nekad nav lieka. Izvēloties braukšanas ātrumu, novērtē apstākļus - ceļa segumu, laikapstākļus, satiksmes plūsmu, distanci starp citiem auto.

Tāpat ieteicams izvairīties no straujiem manevriem uz ceļa. Pirms pagrieziena ieteicams samazināt braukšanas ātrumu un ātrumkārbu pārslēgt zemākā pārnesumā. Ziemas apstākļos autovadītājiem nav ieteicams arī veikt lielus apgriezienus ar stūri.

Vēl viens drošas braukšanas noteikums - ieteicams braukt pa jau zināmiem maršrutiem, ņemot vērā bīstamākos ceļa posmus, piemēram, krustojumus, sabiedriskā transporta pieturas , ieskriešanās un paātrināšanās vietas un citus posmus, kur transportlīdzeklis bremzē un palielina ātrumu.

Laba redzamība

Ziemā īpaši jādomā arī par redzamību. Pirms došanās ceļā veltiet pietiekami daudz laika, lai kārtīgi notīrītu automašīnu un vējstiklu no sniega. Pārbaudiet arī auto logu slotiņas. Ja nepieciešams, atkausējiet vējstiklu. Ziemas laikā, kad gaisa temperatūra ir zem nulles, svarīgi ir arī izvēlēties atbilstošu vējstiklu šķidrumu.

Vairāk laika ceļam

Ziemas laikā svarīgi ne tikai parūpēties par auto tehnisko stāvokli, bet arī ieplānot vairāk laika ceļam. Izbrauciet no mājas laicīgi, lai galamērķī varētu nokļūt laicīgi un bez steigas.
Ziemas apstākļos, kad visus ar drošību saistītos riskus uz ceļa nemaz nav iespējams paredzēt, ir svarīgi koncentrēties tam, kas notiek uz ceļa, veltot tam nedalītu uzmanību. Gadījumā, ja jūties noguris vai apslimis, labāk izvairīties no sēšanās pie automašīnas stūres, īpaši, ja jāveic garāki ceļa posmi.

Ir būtiski novērtēt savas iemaņas un braukšanas apstākļus, iespēju robežās izvairoties no riskiem. Lai uz ceļa justos pārliecinoši arī izaicinājumu pilnajos ziemas apstākļos, noderīgas būs arī drošas braukšanas skolas rīkotās nodarbības, kur iespējams vairāk uzzināt par tādām svarīgām tēmām kā stūrēšana, bremzēšana, šķēršļu apbraukšana, sānslīde.

Drošai braukšanai ziemas apstākļos jāpievērš īpaša uzmanība, jo piedalīšanās ceļu satiksmē var būt izaicinājumu pilna. Svarīgas ir ne tikai kvalitatīvas ziemas riepas, bet arī automašīnas tehniskais stāvoklis. Tāpat autovadītājiem svarīgi ievērot drošas braukšanas pamatprincipus un, piedaloties ceļu satiksmē, veltīt visu uzmanību tam, kas notiek uz ceļa. Jāatceras, ka, lai piedalītos ceļu satiksmē, vajadzīga arī OCTA polise.