2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Kāpēc nepieciešama mutes kopšanas higiēna jaundzimušajiem

Kāpēc nepieciešama mutes kopšanas higiēna jaundzimušajiem

Daudzi jaunie vecāki joprojām neapzinās agrīnas mutes aprūpes nozīmi, tāpēc zobu higēnas kopšanas nozare nāca klajā ar bērnu zobu salvetēm. Šāds jaunums ir palīdzējis izglītot jaunos vecākus par to, cik vērtīgi ir tīrīt mazuļa muti katru dienu. Lielākā daļa mutes vai zobu salvetes ir domātas un ražotas zīdaiņiem un maziem bērniem ar pamatotu iemeslu un nodomu.

Piena zobu kopšana
Zīdaiņi piedzimst ar pilnu 20 piena zobu komplektu, kas paslēpti smaganās – 10 augšpusē un 10 apakšā. Lielākajai daļai bērnu zobi sāk šķilties no 6 līdz 10 mēnešiem, bet dažiem bērniem zobi parādās jau 3 mēnešos, citiem tikai pat pēc aptuveni 12 mēnešuiem. Vibiežāk pirmie nāk apakšējie zobiņi.

Piena zobu kopšanu var sākt pirms bērna pirmā zoba parādīšanās. Kad mazulim ir aptuveni 3 mēneši, var maigi noslaucīt bērna smaganas, izmantojot mitru, tīru marli divas reizes dienā. Tas palīdz mazulim sagatavoties zobu tīrīšanai, kad parādās pirmais zobs.

Tiklīdz parādās pirmais zobs, tīri zobus, izmantojot mīkstu zīdaiņu zobu suku, kas paredzēta bērniem līdz 2 gadu vecumam. Ja mazulim nepatīk, ka zobu birste ir mutē, varat turpināt lietot tīru marli, vismaz divas reizes dienā, īpaši pēc pirmās un pēdējās barošanas.

Efetiktivitāte
Palīdzot agrīni savam bērnam sākt zobu kopšanu, ielieksi pamatu un izveidosi mutes dobuma veselības rutīnu. Klīniskais pētījums, ko prezentēja Amerikas Bērnu zobārstniecības akadēmija (AAPD), atklāja saistību starp zobu salvešu lietošanu un aplikuma līmeņa samazināšanos.

Zobu salvetes ievērojami samazināja bioplēves daudzumu (P < 0,001).Pētījuma secinājums ir, ka zobu salvetes ir efektīva bioplēves noņemšanas metode no mazuļa smaganām un zobiem. Lielākā daļa baktēriju sugu, kas atrodamas mutē, pieder pie mikrobu kopienām, ko sauc par bioplēvēm.

2008. gadā epidemiologs Aleksandrs Rikards (Alexander Rickard) publicējis rakstu mikrobioloģijas žurnālā “Caister Academic Press” par bioplēvi un skaidrojis kā mikroorganismu uzkrāšanās pakļauj zobus un smaganu audus augstām baktēriju metabolītu koncentrācijām un izraisa zobu slimības. Ja aplikums netiek kopts, izmantojot suku vai zobu diegu, aplikums var pārvērsties par zobakmeni un izraisīt smaganu iekaisumu, tāpēc arī mums, pieaugušajiem ikdienā nepieciešams tīrīt zobus.

Vienreizlietojamās smaganu salvetītes “Brush-Baby TeethingWipes” zīdaiņiem palīdz notīrīt un nomierināt jutīgas smaganas zobu šķilšanās laikā. Satur ksilītu, kas palīdz apkarot baktērijas. Pavisam viegli tīrīt un bērniņam patīkams process, jo tiek masētas smaganas zobu šķilšanās laikā. Salvetes var iegādāties www.baltizobi.lv

Atstājiet komentāru