2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kā šoruden iepirkties lēti un paēst gardi?

Kā šoruden iepirkties lēti un paēst gardi?

Šajā trakajā cenu lēciena laikā liela nozīme ir katrai iespējai maksimāli prātīgi izmantot savu naudu un ietaupīt iepērkoties. Taču tas nenozīmē, ka tagad jāatsakās no gardām maltītēm un jāēd tikai vienveidīga, neveselīga pārtika. Galvenais pašlaik ir pārdomāta iepirkumu un ēdienreižu plānošana.  Tādēļ kopā ar “Lidl” esam sagatavojuši 10 padomus, kā iepirkties gudri un nepārmaksāt, vienlaikus atklājot sev un savai ģimenei 3 veselīgas un gardas receptes ģimenes maltītei, kas izmaksās zem 10 eiro.

10 padomi ceļā uz izdevīgu maltīti

1. Sāc ar revīziju

Kad tu pēdējo reizi ieskatījies augstākajā virtuves plauktā? Vai ledusskapja saldētavas dziļumā? Lai izplānotu, ko tiešām ir nepieciešams iegādāties veikalā, jāsāk ar jau esošo produktu revīziju. Iesakām vismaz reizi mēnesī kārtīgi pārskatīt savus pārtikas krājumus – saprast, kas mājās jau ir, kam varbūt strauji tuvojas derīguma termiņa beigas, un kas tiešām trūkst.


2. Izplāno ēdienkarti visai nedēļai

Izveido savu ēdienkarti visai nedēļai! Esi radošs un ieklausies ģimenes vēlmēs! Nepaliec tikai pie ikdienā zināmām receptēm un ierastiem produktiem, izmēģini arī jaunas garšas! Tās ne vienmēr būs dārgāk, taču noteikti dažādos maltītes! Šī ēdienkarte un mājās esošo krājumu apzināšana būs labs pamats nākamajam solim – pārdomātam iepirkumu sarakstam.

3. Izveido iepirkumu sarakstu

Vienmēr dodies uz veikalu ar pārdomāti sagatavotu iepirkumu sarakstu un pie tā arī pieturies, nepakļaujoties mirkļa vājībām – tā tu vienā veikala apmeklējuma reizē nopirksi visu vajadzīgo, kā arī izvairīsies no dārgiem un nevajadzīgiem spontāniem pirkumiem.

4. Izpēti akcijas un īpašos piedāvājumus

Seko līdzi jaunajām “Lidl” akcijām un īpašajiem piedāvājumiem, kas mainās pirmdienās un ceturtdienās! Ja esi veikalā – paņem drukāto bukletu. Ieskaties “Lidl” interneta mājaslapā, vai vēl vienkāršāk – novelc “Lidl” aplikāciju, kas vienmēr informēs par jaunākajiem piedāvājumiem! Visa šī informācija palīdzēs tev sekot līdzi un nenokavēt tieši pašlaik izdevīgākos piedāvājumus.

5. Uzmanīgi skaties uz cenu – cik šī prece maksā kilogramā?

Cenu zīmei nedrīkst tikai “uzmest aci” – tā jāaplūko kārtīgi. Pievērs uzmanību katra produkta cenai kilogramā vai litrā – tikai tā tu atradīsi izdevīgāko pirkumu.

6. Ilgi uzglabājamus produktus pērc tad, kad tiem ir akcijas cena

Ir virkne produktu, kas mājās noderēs vienmēr, piemēram, eļļa, rīsi, milti, makaroni, dažādi konservi u.c. Ja veikalā redzi ļoti izdevīgu akciju šādām precēm, pērc tagad! Krājumu regulāra papildināšana nodrošinās virtuves pamatvajadzības, bet akcija būs devusi labu ietaupījumu.

7. Lielie iepakojumi ir izdevīgāki

“Lidl” veikalos regulāri pamanīsi XXL tematiskās nedēļas piedāvājumus. Lielais iepakojums bieži ir izdevīgāks nekā mazais, tāpēc izvēlies lielo! Īpaši vērtīga šāda pieeja ir sadzīves preču un ķīmijas iegādē, piemēram, tualetes papīrs, virtuves dvieļi, veļas pulveris, trauku mašīnas tabletes lētāki būs lielajos apjomos. Taču šis ieteikuma attiecas arī uz pārtikas precēm.

8. Dodies iepirkties ar savu maisiņu

Katra jauna maisiņa iegāde veikalā ir papildu izdevumi, kā arī ne pārāk draudzīgi apkārtējai videi. Pat ja nopirkto maisiņu izmantosi atkārtoti, piemēram, atkritumiem, tas būs pats dārgākais atkritumu maisiņš!

9. Dodies iepirkties tad, kad esi paēdis

Ļoti drošs veids, kā nesapirkties dažādus neplānotus produktus un nevajadzīgus ātros našķus, ir doties uz veikalu ar pilnu vēderu un iepirkumu sarakstu. Izsalkums parasti tikai traucē pārdomātu pirkumu veikšanā.

10. Krāj iepirkumu čekus un izvērtē izdevumus

Pietaupi visus savus pirkumu čekus. Nedēļas vai mēneša beigās tad varēsi tos saskaitīt un skaidri saprast, kādiem tēriņiem ir aizgājusi nauda – vai iepirkies atbilstoši plānotajam, kurus izdevumus varbūt ir jāpārskata un jāsamazina, bet kurus – tieši pretēji – izrādās, ka ir iespējams palielināt!

Šefpavāra gatavotas trīs gardas un budžetam draudzīgas receptes

Veselīgi un izdevīgi ēst var katru dienu! Pirmais noteikums – jāatmet aizspriedumi, ka gardi vienmēr nozīmē arī dārgi. Šefpavārs Artis Upners no “H2O Banketi” ir sagatavojis 3 garšīgas, viegli pagatavojamas un izdevīgas receptes 4 cilvēku ģimenei, vienlaikus nodrošinot superdraudzīgu cenu. Receptes ir piemērotas gan visēdājiem, gan veģetāriešiem, un tās var pagatavot maksimums 45 minūšu laikā. Vienas ēdienreizes cena, izmantojot šīs receptes, 4 cilvēku ģimenei būs robežās no 5 līdz 10 eiro.

Visus receptēs izmantotos produktus šefpavārs iegādājās “Lidl” veikalos, un arī recepšu izmaksas ir rēķinātas no “Lidl” reālajām cenām. “Es šajos veikalos iepērkos bieži, jo “Lidl” ir ideāla cenas un kvalitātes attiecība,” saka Artis Upners.

Cūkgaļas krūtiņas cepetis ar kartupeļu klimpām, šampinjoniem un burkānu salātiem

Kopējās produktu izmaksas 4 personām: aptuveni 10 eiro.


Nepieciešamās sastāvdaļas:

 

Cūkgaļas krūtiņa 1 kg
Kartupeļu klimpas Harvest Basket 500 g
Šampinjoni 200 g
Saldais krējums Pilos 200 g
Burkāni 400 g
Eļļa Vita D’or cepšanai 100 g
Kartupeļu ciete 2 ēdamkarotes
Ķiploki 20 g
Cukurs, sāls, pipari, lauru lapas


Pagatavošana:

Cūkgaļas krūtiņu ierīvē ar sāli, pipariem, un ķiploku, liec cepešpannā, ielej pavisam nedaudz ūdens un pievieno lauru lapas. Liec cepties cepeškrāsnī 180 grādos uz 1,5 stundu.

Kartupeļu klimpas sālsūdenī vāri tik ilgi, cik norādīts uz iepakojuma. Klimpas izņem no sālsūdens un uz pannas nedaudz apcep.

Mērcei sagriez šķēlītēs šampinjonus, uz pannas uzlej nedaudz eļļas, un tajā šampinjonus viegli apcep. Pievieno no cūkgaļas cepeša iztecējušo “sulu” un saldo krējumu. Visu kārtīgi uzvāri, bet noslēgumā nedaudz iebiezini, pievienojot kartupeļu cieti.

Salātiem burkānus sagriez nelielās strēmelēs vai sarīvē, pievieno sāli, maltos piparus, eļļu, citrona sulu, cukuru un visu samaisi.

Visbeidzot svarīgākais – pasniegšana: cūkgaļas krūtiņu sagriez biezās šķēlēs un servē uz šķīvja ar kartupeļu klimpām, ko pārlej ar šampinjonu mērci. Baudi kopā ar atsvaidzinošajiem burkānu salātiem! Labu apetīti!

Tītara gaļas ragū ar kuskusu, ceptu sviesta ķirbi un rozmarīna mērcīti

Kopējās produktu izmaksas 4 personām: aptuveni 10 eiro.





Nepieciešamās sastāvdaļas:

Tītara šķiņķis 800 g
Sīpoli 100 g
Ķiploks 30 g
Paprika 130 g
Tomātu biezenis Baresa 200 g
Burkāni 200 g
Eļļa Vita D’or 100 g
Kuskuss Campo Largo 300 g
Ķiploks 20 g
Garšvielas Kania
Sviesta ķirbis 500 g


Pagatavošana:

Tītara šķiņķi apcep labi uzkarsētā pannā, pievieno sagrieztu ķiploku, sīpolu, burkānu, papriku. Pievieno tomātu biezeni, cukuru, sāli, piparus un kārtīgi izsautē.
Ķirbi sagriež lielos gabalos, izņem mīkstumu un sēklas. Aplej ķirbi ar eļļu, apkaisi ar šķipsniņu sāls un liec cepties cepeškrāsnī 180 grādos uz 45 minūtēm.
Kuskusam uzvāri ūdeni, kam pievienota tējkarote eļļas un sāls. Kuskusu ieber bļodā, pārlej ar uzvārīto ūdeni (lai šķidrums būtu kādus 2 cm virs kuskusa). Uzliec vāku un atstāj kuskusu uzbriešanai.

 

Pasniegšana: uz šķīvja izkārto tītara ragū, kam blakus liec kuskusu un sviesta ķirbi, dekorējot visu ar zaļumiem.

Liellopa maltās gaļas cepetis ar kūpinātu cūkgaļu, krāsnī ceptiem kartupeļiem un svaigu kāpostu salātiem

Kopējās produktu izmaksas 4 personām: aptuveni 9 eiro.




Nepieciešamās sastāvdaļas:

Maltā liellopu gaļa 450 g
Kūpināta cūkgaļas krūtiņa 200 g
Olas 2 gab
Sīpols 100 g
Ķiploks 50 g
Rīvmaize 100 g
Garšvielas
Eļļa Vita D’or 0,15 l
Kartupeļi 600 g
Dilles 0,05 g
Svaigi kāposti 400 g
Citronu sula 1 tējkarote


Pagatavošana:

Maltajai liellopa gaļai pievieno sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus, smalki sagrieztu kūpinātu gaļu, olas, rīvmaizi un garšvielas – sāli un piparus. Lai gaļa būtu sulīgāka, šajā masā ierīvē arī svaigu kartupeli. Maisījumu kārtīgi samīci. Tad ar rokām no iegūtās gaļas masas izveido garenu kukulīti un liec cepties cepeškrāsnī 180 grādos kādas 45-50 minūtes.

Tikmēr nomizo un gabaliņos sagriez kartupeļus, pievieno tiem sāli, nedaudz eļļas, ķiplokus un liec cepties cepeškrāsnī 30 minūtes 180 grādos.

Kāpostu salātu pagatavošana: sagriez zaļos vai sarkanos kāpostus, sakapā zaļumus, pievieno citrona sulu, eļļu, sāli, cukuru un visu kārtīgi saspaidi un samaisi.

Maltītes pasniegšana: Izcepto gaļas kukulīti sagriez kārtīgās šķēlēs un kārto uz šķīvja ar piedevām un kāpostu salātiem. Pēc vēlēšanās vari pievienot bārbekjū mērci, dziļākai garšai.

Atstājiet komentāru