2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils novada pašvaldība, īstenojot projektu, nostiprina gatavību reaģēt ārkārtas situācijās

Eiropas kaimiņattiecību instrumenta atbalstītā projektā ENI-LLB-1-135 “Secure Areas”, kas noslēdzas septembrī, Jēkabpils novada pašvaldība ir būtiski uzlabojusi apstākļus, lai dabas un vides ārkārtas situāciju gadījumā spētu operatīvi reaģēt un iespējami drīz novērst neparedzamas situācijas.

Būtisks ieguvums projektā ir izstrādātais unikālais digitālais kartogrāfiskais materiāls vides ārkārtas situāciju koordinēšanai Jēkabpils novada teritorijā. Tajā ir iekļauti un apvienoti esošie sistēmu dati un apkopoti ārējo datu avotu (inženierkomunikācijas, ielu un ceļu tīklu, nekustamo īpašumu dati, TAPIS, DAP, LĢIA u.c.). Kartogrāfiskais materiāls ir izstrādāts atbilstoši MK noteikumiem nr. 658 “Noteikumi par civilās aizsardzības plānu struktūru un tajos iekļaujamo informāciju”. 

Projektā izstrādāts dabas un vides ārkārtas situāciju pārvaldības plāns “Jēkabpils novada dabas un vides ārkārtas situāciju pārvaldības plāna izstrāde un vadlīniju un ieteikumu izstrāde sadarbības modeļu veidošanai par ārkārtas situācijas pārvaldību Zemgales reģionā”, kas ir papildinājums esošajam civilās aizsardzības plānam. Rezultātā izstrādāti vairāku risku pārvaldības rīcību plāni, kas kalpos kā algoritmi, kuri definēs principus, pēc kuriem katrā no situācijām pašvaldība pieņem lēmumus, piesaista resursus un nodrošina sadarbību ar operatīvajiem dienestiem.

Pateicoties projektā īstenotajām aktivitātēm, pašvaldības vides, dabas resursu un civilās aizsardzības nodaļa ir krietni uzlabojusi tehnisko bāzi. Lai varētu operatīvi veikt civilās aizsardzības pasākumus vides radītajās ārkārtas situācijās ir veiktas iegādes – apsildāmā/piepūšamā telts, gators jeb mazs visurgājējs, dažādas jaudas ģeneratori, pārvietojams plosts ar motoru, aprīkojums brīvprātīgajiem ugunsdzēsējiem, pārvietojamais degvielas konteineris, ūdens tvertne, interaktīvais ekrāns u.c.

Tāpat projektā pašvaldības un pašvaldības sadarbības iestāžu speciālisti ir piedalījušies kapacitātes stiprināšanas pasākumos, pieredzes apmaiņā.
Projektā sasniegtie rezultāti liecina, ka novada iedzīvotāji var būt droši, ka vides vai dabas ārkārtas situācijā pašvaldība būs spējīga reaģēt, risināt un rīkoties tās kompetences ietvaros.
Projekta mērķis ir izstrādāt ilgtspējīgu vides pārvaldības sistēmu, lai ierobežotu iespējamos riskus, kā arī samazinātu vides ārkārtas situāciju radītos zaudējumus un sekas.
Projekta īstenošanas laiks: 24.03.2020.-23.09.2022. (30 mēneši)
Projekta kopējais finansējums ir EUR 443 862,42, Eiropas Savienības finansējums – EUR 399 476,17, Jēkabpils novada pašvaldības projekta finansējuma daļa - EUR 144 657,96, Eiropas Savienības finansējums – EUR 130 192,17.

Līva Stašule,
Jēkabpils novada projektu speciāliste

Šī publikācija ir tapusi ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā ir atbildīga Jēkabpils novada pašvaldība un tas nevar tikt izmantots, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.

Atstājiet komentāru