2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Kā iemācīties taupīt ikdienā un izmantot veikalu atlaides

Kā iemācīties taupīt ikdienā un izmantot veikalu atlaides

Daudzi sūdzas, ka ienākumi ir pārāk mazi, lai varētu ietaupīt, nemaz nerunājot par uzkrājumiem. Pastāstīsim, kādas izdevumu pozīcijas iespējams samazināt gandrīz katrai, lai pietiktu naudas ne tikai ikdienas vajdzībām, bet varētu arī palutināt sevi un ģimeni.

Ienākumi, izdevumi un uzkrājumi

Vērts izveidot ikmēneša izdevumu un ienākumu tabulu, kurā rūpīgi atzīmē visas ienākošās un izejošās naudas summas: algu, bonusus, papildu ienākumus, tāpat regulāros ikmēneša tēriņus par komunālajiem pakalpojumiem, pārtiku izglītību un citus.

Pašsaprotami vajadzētu rezervēt kādu naudas summu izklaidei un arī neplānotiem izdevumiem, tāpat vismaz 5% – 10% eksperti iesaka uzkrāt kā drošības spilvenu.
Naudas glabāšana zem matrača, burkā vai krājkasītē, protams, ir paaudzēs pārbaudītas metodes, tomēr mūsdienās labāk noderēs krājkonti un depozīti. Depozīta kontu var paredzēt lielam pirkumam – piemēram, dzīvoklim vai mašīnai. Kamēr uzkrājumi ir kontā, tie “strādā” jūsu budžeta labā, radot pasīvus ienākumus. Papildu priekšrocība – lielākā daļa noguldījumu tiek atvērti uz fiksētu termiņu, tāpēc kārdinājums tērēt naudu nav nepieciešams.

Cilvēki bieži sūdzas par augstiem komunālajiem maksājumiem, jo īpaši šobrīd, kad cenas par elektroenerģiju strauji paaugstinās, tai pat laikā aizmirst pielietot vienkāršus, bet efektīvus taupīšanas viedus, piemēram, atstāj ieslēgtas neizmantotas elektroierīces, kaut arī labi zina, ka arī gaidīšanas režīmā tās patērē elektrību. Izdevīgāk iegādāties “A” klases ierīces: lai arī dārgāki, šādi modeļi palīdzēs ietaupīt elektroenerģiju nākotnē.

Kā ietaupīt iepērkoties
Labs ietaupīšanas veids ir arī vērīgi sekot lielveikalu atlaidēm – piemēram, ikdienā nepieciešamās sadzīves preces var izdevīgi iegādāties "Maxima akcijās" ilgākam laikam uz priekšu, ja cena ir patiešām pievilcīga. Tādējādi no ikdienas iepirkumu saraksta tiks izslēgtas tās pozīcijas, kas jau iepriekš nodrošinātas par samazinātu cenu.

"Maxima akcijas" arī ir ļauj apskatīt izdevīgākos piedāvājumus vienuviet un ērti izveidot vajadzīgo pirkumu sarakstu jau mājās. Būsiet pārsteigti, cik daudz izdosies ietaupīt, ja lielveikala apmeklējumam gatavosieties jau iepriekš.
Veikalos bieži redzam informāciju par dažādām atlaidēm, kas izceltas košās krāsās, bet, lai saprastu, cik izdevīgas tās patiesi ir, jāsalīdzina cenas par vienu un to pašu apjomu – kilogramu vai litru. Citādi varat negribot pārmaksāt, pērkot reklamētu preci tik mazā iepakojumā, ka tas vairs nav izdevīgi. No otras puses, droši vien visi pazīst izvēli par labu mazākam, bet lētākam iepakojumam, ja šis produkts nebūs vajadzīgs ikdienā vai arī tad, ja līdz algas dienai vēl nedēļa jāgaida.

Kopumā var teikt, ka stress par naudas jautājumiem būs daudz mazāks, ja plānosiet gan ienākumus, gan izdevumus un arī izmantosiet dažādus īpašos piedāvājumus, akcijas un atlaides, kas var summēties pat ļoti ievērojamā finanšu līdzekļu ekonomijā un sagādāt ne mazumu patīkamu pārsteigumu. Savukārt ietaupīto naudu varēsiet vai nu izmantot izklaidei, vai uzkrāt nebaltai dienai!