2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Neatstāj savu pensiju valsts kasē: Mūža pensijas polise ļauj naudai palikt ģimenē

Neatstāj savu pensiju valsts kasē: Mūža pensijas polise ļauj naudai palikt ģimenē

  • 11 julijs 2022 --

Informācijas trūkuma dēļ liela daļa Latvijas pensionāru neizmanto iespēju izvēlēties pensijas izmaksas biežumu, kā arī savas nāves gadījumā savu uzkrāto kapitālu novēlēt tuviniekam vai kādai citai personai. No visiem Latvijas pensionāriem Mūža pensiju ir noformējuši mazāk par 10 %. Par to, kāpēc ir svarīgi noformēt Mūža pensijas polisi, stāsta Citadeles grupas uzņēmuma CBL Life valdes priekšsēdētāja Anna Fišere-Kaļķe.

“Par pensiju un tās mantošanu runāt nav populāri, taču statistika liecina, ka pietiekami daudz pensionāru savu nopelnīto naudu nāves gadījumā atstāj valstij un neizmanto iespēju savu uzkrājumu nepieciešamības gadījumā novirzīt kādam tuviniekam. Risinājums ir Mūža pensijas apdrošināšanas polise, kas ļauj pašam pieņemt lēmumus gan par to, cik bieži un kādos apjomos saņemsi savu pensiju līdz mūža galam, gan nodrošināties, ka nāves gadījumā uzkrātā nauda tiks pārskaitīta izvēlētam tuviniekam,” norāda Anna Fišere-Kaļķe, Citadeles grupas uzņēmuma CBL Life valdes priekšsēdētāja.

Kam šis ir aktuāli?

Mūža pensijas apdrošināšana pieejama iedzīvotājiem, kas sasnieguši 64 gadu un 3 mēnešu vecumu. No šī brīža cilvēkam 6 mēnešu laikā ir jāizvēlas, vai pensiju pievienot pensiju 1. līmenī uzkrātajam un saņemt to no VSAA vai arī noslēgt Mūža pensijas apdrošināšanas līgumu.

Kādas ir Mūža pensijas galvenās priekšrocības?
  • Norādi pensijas uzkrājuma mantinieku
Viens no Mūža pensijas galvenajiem ieguvumiem, kas nav pieejams valsts pensiju sistēmā, ir iespēja savas nāves gadījumā norādīt savu līdzekļu mantinieku. Tā var būt jebkura brīvi izvēlēta fiziska persona, turklāt labuma guvēju iespējams mainīt neierobežotu skaitu reižu garantētā izmaksas posma laikā.
  • Izvēlies pensijas izmaksas biežumu
Katram no mums dzīves ritms un vajadzības ir citādākas, un Mūža pensija atšķirībā no valsts sistēmas ļauj izvēlēties pašam regulēt pensijas izmaksas biežumu. To iespējams saņemt reizi mēnesī, ceturksnī, pusgadā, gadā vai pat atlikt izmaksu. Izvēloties izmaksas retāk nekā reizi mēnesī, jums ir iespēja uzkrāt kādam mērķim, piemēram, ceļojumam vai lielākam pirkumam. Vienlaikus iespējams arī izmaksas paātrināt, izņemot 50 % no uzkrātā pirmo 5 gadu laikā.

Lielākā daļa CBL Life klientu izvēlas savu Mūža pensiju saņemt, sadalot to trīs izmaksu posmos – 1. posms - 5 gadu laikā, 2. posms – 1 gada laikā un 3. posms - līdz mūža beigām.
  • Atliec izmaksas uzsākšanu
Ja attiecīgajā brīdī esat aktīvi nodarbināts vai esat situācijā, kad nav nepieciešami papildus ienākumi, mūža pensijas izmaksu iespējams arī atlikt. Tas palīdzēs uzkrāt periodam, kad šie līdzekļi būs nepieciešami vairāk, turklāt banka nodrošinās, ka šie līdzekļi garantēti paliks tādā pat apjomā kā atlikšanas brīdī.

Cik tas ir ērti un droši?

Citadele ir vienīgā no Latvijas bankām, kura piedāvā mūža pensijas polisi, un tas nozīmē, ka šis pakalpojums ir izdevīgākais no ilgtermiņa izmaksājamo summu un drošības viedokļa. Sadarbība ar banku arī nozīmē, ka pakalpojums ir pieejams, piesaistot to savai bankas kartei un katram klientam individuāli.

Kā iespējams pieteikties?

Pieteikšanās notiek VSAA, kur iespējams saņemt informāciju par pensiju 2. līmeņa kapitāla izmantošanas iespējām. Nepieciešams aizpildīt iesniegumu par uzkrātā valsts fondētās pensijas kapitāla izmantošanu, atzīmējot “Mūža pensijas polises iegādi”. Pēc tam 10 dienu laikā VSAA sagatavos jūsu kapitāla aprēķinu un informēs par apdrošināšanas sabiedrībām, ar kurām iespējams slēgt līgumu. Ar VSAA veikto aprēķinu tālāk varēsiet noslēgt līgumu bankā par Mūža pensiju, gan izvēloties izmaksu biežumu, gan norādot mantiniekus.

Tas ir pavisam vienkārši, un konsultants palīdzēs izvēlēties klientam vislabāko veidu.

Uzzini vairāk par savu Mūža pensiju, zvanot Citadeles konsultantiem +371 67010000.