2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Vēlies uzsākt dzīvokļa remontu? 6 noderīgi padomi, kas tev palīdzēs

Vēlies uzsākt dzīvokļa remontu? 6 noderīgi padomi, kas tev palīdzēs

Lai arī cik ļoti mēs rūpētos par savu mājokli, ik pa laikam ikvienā mājoklī nepieciešams remonts, kas piešķir tam svaigu elpu un uzlabo dzīves labklājību. Tā kā remonts prasa ne tikai laiku un rūpes, bet arī nopietnu finansiālu ieguldījumu, tas nevar būt impulsīvs lēmums, tieši pretēji – remontam nepieciešama rūpīga iepriekšējā sagatavošanās. Vēlaties uzsākt dzīvokļa remontu? Šajā rakstā esam apkopojuši 6 noderīgus padomus, kas Jums palīdzēs!

Izveidojiet detalizētu plānu

Skaidrs plāns ir remonta galvenā panākumu atslēga. Lai būtu drošs, ka remonta procesā netiek aizmirstas kādas svarīgas detaļas, kā arī regulāri varat izsekot līdzi jau padarītajam un vēl gaidāmajam, izveidojiet detalizētu plānu uz papīra vai viedierīcē. Apdomājiet sekojošo:
  • Budžets. Cik lielu ieguldījumu esat gatavs atvēlēt dzīvokļa remontam? Šajā posmā var noderēt tāme, kur detalizēti apkopotas gaidāmās izmaksas. Ja finansiālās iespējas ir ierobežotas, piemēram, Jums aktuāls vannas istabas remonts ar nelielu budžetu, uzziniet iespējas, kā ietaupīt, nezaudējot kvalitāti.
  • Remonta veids. Kāds remonts tiks veikts dzīvoklī – kosmētiskais vai kapitālais? Kosmētiskais remonts ir dzīvokļa interjera atjaunošana, savukārt kapitālais remonts ir dzīvokļa pārbūve.
  • Interjera dizains. Kādu iztēlojaties savu dzīvokli pēc remonta? Iedvesmu varat smelties interneta resursos, piemēram, vietnē Pinterest. Šajā posmā var noderēt sajūtu karte jeb ‘’mood board’’, kurā apvienoti dažādi iedvesmojoši attēli.
  • Nepieciešamie instrumenti, materiāli un mēbeles. Kādi un cik daudz resursi nepieciešami dzīvokļa remontam?
  • Darbu saraksts un termiņi. Kādus darbus jāveic dzīvoklī? Ko darīsiet pats un ko uzticēsiet meistaram? Lai dzīvokļa remonts neievilktos, šajā posmā var noderēt konkrētu termiņu noteikšana.  

Ja tiek veikts kapitālais remonts, nokārtojiet atbilstošās formalitātes

Ja dzīvoklī plānots kapitālais remonts, būvvaldē nepieciešams iesniegt dažādus dokumentus. Tas, kādus tieši dokumentus jāiesniedz, atkarīgs no tā, kādi darbi tiek plānoti un to specifikas:
  • Atjaunošanas darbi, neskarot nesošās būvkonstrukcijas, ēkas fasādi un koplietošanas inženierkomunikācijas – apliecinājuma karte + plānotās pārbūves apraksts, rasējums ar plānotajām izmaiņām, saskaņojums ar ēkas vai ēkas daļas īpašnieku;
  • Dzīvokļa vai telpu lietošanas veida maiņa, neveicot pārbūvi – paskaidrojuma raksts;
  • Dzīvokļa pārbūve, skarot ēkas nesošās konstrukcijas vai elementus – būvprojekts un būvatļauja.
Jāņem vērā, ka kapitālā remonta gadījumā nepieciešama arī pārējo dzīvokļu mājas iemītnieku piekrišana – ja dzīvokļu māja ir kopīpašums, nepieciešama visu īpašnieku piekrišana, savukārt, ja dzīvokļu māja sadalīta atsevišķos īpašumos, pietiks ar vairākuma piekrišanu.

Nosakiet remontdarbu secību

Lai dzīvokļa remontdarbu laikā varētu izvairīties no pamatīgas nekārtības, netīrumiem un neērtībām, jau sākumā nosakiet remontdarbu secību! Dzīvokli vajadzētu remontēt pamīšus, nevis vairākas telpas vienlaicīgi, pretējā gadījumā pastāv liels risks, ka remontdarbi ievilksies, savukārt Jums un Jūsu mājiniekiem nāksies nepārtraukti mitināties kaut kur citur. Remontdarbus ieteicams sākt ar telpām, kas atrodas tālāk no ārdurvīm un beigt ar koridoru un balkonu/lodžiju – tādā veidā varēsiet pasargāt svaigi veikto remontu no traipiem un skrāpējumiem.

Aprunājieties ar profesionāļiem un/vai paziņām

Dzīvokļa remonts, īpaši vannas istabas remonts, bieži mēdz izvērsties situācijā, kad plānotais bijis daudz vizuāli pievilcīgāks un funkcionālāks nekā realitāte. Šī iemesla dēļ pirms remonta uzsākšanas vajadzētu aprunāties ar profesionāļiem – var noderēt interjera dizainera, būvuzņēmēja, santehniķa un celtnieka padoms.

Profesionāļi palīdzēs gūt priekšstatu par to, kas Jūs sagaida, izmantot pieejamos resursus pēc iespējas gudrāk un izvairīties no liekiem tēriņiem. Varbūt kāds no Jūsu paziņām nesen veicis dzīvokļa remontu? Iespējams, arī viņiem ir kāds vērtīgs padoms, kuru viņi labprāt būtu zinājuši pirms remonta uzsākšanas.

Izmēģiniet dažādas opcijas

Ja esat izveidojis detalizētu plānu, Jums noteikti ir skaidrs, kādu vēlaties redzēt dzīvokļa interjeru pēc remonta – kādā krāsā būs sienas un grīdas, kādas un kā tiks izvietotas mēbeles. Lai būtu drošs, ka tas viss patiesi izskatīsies kā plānots, nepieciešams izmēģināt dažādas opcijas! Piemēram, krāsas un raksti var mainīties atkarībā no apgaismojuma, tādēļ apskatiet izvēlētās krāsas konkrētajā telpā dažādos diennakts laikos.
Tādā pašā veidā jāapdomā telpu funkcionalitāte, t.sk. telpas blīvums un staigājamie celiņi, tādēļ izveidojiet skici, lai redzētu, vai visām mēbelēm būs vieta un vai nebūs tieši pretēji, kad tās traucē pārvietoties. Protams, svarīgi, lai mēbeles savā starpā ir arī vizuāli saskanīgas.

Plānojiet savas finanses

Dzīvokļa remonta izmaksas mēdz būt patiesi augstas, tādēļ apdomājiet savu budžetu rūpīgi un salīdziniet cenas pie dažādiem pārdevējiem! Jārēķinās, ka tāmē apkopotie izdevumi nav viss, kas Jūs sagaida – tāpat remonta procesā rodas neplānoti izdevumi, kas visbiežāk sastāda aptuveni 10-15% no remonta kopsummas. Vairāk par to, ko ņemt vērā, aprēķinot gaidāmās izmaksas, varat izlasīt šajā rakstā.

Dzīvokļa remonts nav lēts prieks, tādēļ var noderēt tāda iespēja kā Ferratum kredīts mājokļa remontam. Tomēr atcerieties, ka tās ir nopietnas saistības, tādēļ izvērtējiet savas iespējas kredītu atmaksāt!

Sapņu dzīvoklis prasa patiesi daudz laika, pūles un finanses, taču gala rezultāts pavisam noteikti ir tā vērts. Ceram, ka augstāk minētie padomi atvieglos remonta procesu un palīdzēs sasniegt vēlamo gala rezultātu. Lai veicas!