2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Kā izvēlēties klaviatūru?

Kā izvēlēties klaviatūru?

Mūsdienās arvien vairāk cilvēku savu ikdienu pavada, strādājot pie datora. Tāpēc ir svarīgi nodrošināt pietiekami labu un ergonomisku darba vidi, lai strādāšana būtu ērta un tā neradītu nepatīkamas sajūtas. Viena lieta, kas nodrošina ērtu strādāšanu ar datoru, viennozīmīgi ir klaviatūra.

Šobrīd veikalos ir pieejamas dažādas klaviatūras, tāpēc ir nepieciešama papildus informācija, lai izvēlētos savām vajadzībām atbilstošāko klaviatūru. Raksta turpinājumā atradīsiet vērtīgus padomus, kā izvēlēties sev piemērotāko risinājumu.

Klaviatūras tips

Mūsdienās ir pieejami divi datora klaviatūru tipi. Jūs varat izvēlēties starp bezvadu klaviatūru vai vadu klaviatūru.

Klaviatūras veids

Pavisam kopā ir 4 dažādi klaviatūru veidi. Jūs varat izvēlēties standarta, datorspēļu, ceļojumu vai arī elastīgo klaviatūru.

Standarta klaviatūra ir veidota tā, lai ikvienam to būtu maksimāli ērti lietot. Šī klaviatūra ir ergonomiska, līdz ar to var mainīt klaviatūras stāvumu, kas ļauj pielāgoties ikviena lietotāja vēlmēm.

Datorspēļu klaviatūras ir paredzētas cilvēkiem, kuri ikdienā spēlē dažādas datorspēles vai arī ir saistīti ar multimediju sfēru. Šīm klaviatūrām ir papildus taustiņi, kas nodrošina nepieciešamās funkcijas.

Ceļojumu klaviatūras ir veidotas tā, lai tās būtu maksimāli ērti lietot ceļojumu laikā. Šīs klaviatūras visbiežāk ir ļoti plānas un mazāka izmēra, jo tām nav atsevišķa ciparu bloka. Tāpat šīm klaviatūrām bieži vien ir gumijas paliktnis, ko ir ērti izmantot datorpeles vietā.
Savukārt elastīgās klaviatūras strādā klusi, tās ir ļoti izturīgas pret dažādiem triecieniem, ūdeni vai putekļiem. Šis klaviatūras ir izgatavotas no gumijas un silikona.

Savienojamība ar datoru

Pastāv divi savienošanas veidi – vadu un bezvadu. Ja vēlaties pēc iespējas drošāku un ātrāku savienojumu, tad vajadzētu izvēlēties vadu savienojumu. Savukārt, ja Jums ir svarīgi tas, ka klaviatūra nav piesaistīta datoram ar vadu, tad piemērota būs bezvadu klaviatūra. Arī šis savienojuma veids ir labs, taču jārēķinās, ka kādreiz var saskarties ar savienojuma problēmām.

Taustiņi multividei

Lai paplašinātu klaviatūras iespējas, tiek izmantoti dažādi multivides taustiņi. Ar tiem iespējams veikt dažādas funkcijas daudz ātrāk. Piemēram, ir pieejami tādi multivides taustiņi, kas ļauj regulēt datora skaņu, uzreiz atvērt populārākās programmas, kā arī atvērt interneta pārlūku. Šādi taustiņi var atvieglot strādāšanu ar datoru, tāpēc, ja Jums tas ir svarīgi, tad izvēlieties šāda veida klaviatūru.

Klaviatūras apgaismojums

Ja Jums ir nepieciešams strādāt ar datoru ne pārāk labi izgaismotās telpās, tad ļoti labi noderēs klaviatūra, kurai ir iestrādāts apgaismojums.

Mehāniskie taustiņi

Ir pieejamas arī īpaši precīzas klaviatūras. Tās noder, piemēram, rakstot vai arī spēlējot dažādas datorspēles. Šo klaviatūru taustiņiem ir īpaši mehāniski slēdži, kas reģistrē ikvienu taustiņu, kas tiek nospiests. Tieši tāpēc arī šī klaviatūra tiek uzskatīta par visprecīzāko un ātrāko starp visām klaviatūrām. Tāpat šīs klaviatūras ir izturīgākas par citām klaviatūrām.

Citi svarīgi parametri un papildus funkcijas

Taustiņu valoda – pirms konkrētas klaviatūras iegādes, noteikti pārliecinieties, ka tai ir vajadzīgā valoda, kā arī taustiņu izkārtojums.

Atsevišķs ciparu bloks – ja ikdienā Jums nākas strādāt ar skaitļu ievadi dokumentos, tad ērtāk būs, ja izvēlēsieties klaviatūru ar atsevišķu ciparu bloku.

Komplektā pele – ir ražotāji, kuri piedāvā komplektā iegādāties gan klaviatūru, gan datorpeli. Tomēr, ja Jūsu izvēlētajai klaviatūrai nenāk līdzi arī datorpele, tad tā būs jānopērk atsevišķi. Atcerieties, ka datorpeles izvēle arī ir atbildīgs lēmums, jo tai ir jābūt pietiekami ērtai un kvalitatīvai, lai Jūs varētu bez problēmām veikt savus darbus pie datora.